Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμος για επένδυση 100 εκατ. ευρώ σε μεταλλεία ο Δ. Κούτρας

Σχέδιο αναβίωσης της μεταλλευτικής διαδικασίας εκπονεί η Ελληνικά Μεταλλεία, προσωπική εταιρεία του γνωστού εργολάβου. Διεκδικεί επιδότηση από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Ετοιμος για επένδυση 100 εκατ. ευρώ σε μεταλλεία ο Δ. Κούτρας

Επένδυση 100 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία εργοστασίου εμπλουτισμού και παραγωγής χρωμίτη, μετάλλου με παρόμοιες χρήσεις με το νικέλιο, υλοποιεί η εταιρεία Ελληνικά Μεταλλεία, συμφερόντων του γνωστού εργολάβου Δημήτρη Κούτρα.

Η εταιρεία ξεκίνησε με την απόκτηση αρχικώς των μεταλλείων χρωμίτη -που εδράζονται στο όρος Βούρινος μεταξύ Κοζάνης και Γρεβενών- προ δεκαετίας και με τη δημιουργία μικρής μονάδας εμπλουτισμού. Το προϊόν εξαγόταν στην Κίνα για περαιτέρω επεξεργασία, ωστόσο τόσο το υψηλό κόστος παραγωγής όσο και ναύλων καθιστούσε ασύμφορη την εξαγωγή.

Δεδομένου ότι το κοίτασμα χρωμίτη των μεταλλείων επαρκεί για τουλάχιστον 30 χρόνια, η εταιρεία σχεδίασε επένδυση δημιουργίας καθετοποιημένης μονάδας, όπου από εργασίες αναβάθμισης των μεταλλείων, θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση εργοστασίου εμπλουτισμού διπλάσιας δυναμικότητας σε σχέση με το υφιστάμενο αλλά και τη δημιουργία εργοστασίου μεταλλουργίας, ώστε το τελικό προϊόν να παράγεται στην περιοχή.

Η επένδυση έχει ήδη λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων ενώ έχει κατατεθεί φάκελος για ένταξή της στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, στοχεύοντας σε επιδότηση έως 70% της συνολικής επένδυσης. Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας, έχουν δεσμευθεί πόροι υποστήριξης επενδύσεων για τη μετάβαση σε νέες δραστηριότητες.

Εφόσον το business plan της Ελληνικά Μεταλλεία υπαχθεί στο σχετικό πρόγραμμα, ο χρόνος ολοκλήρωσής του εκτιμάται σε 2,5-3 χρόνια, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά την εμπορευματοποίηση της παραγωγής, ο χρωμίτης μετά την εξόρυξη και τον εμπλουτισμό του, θα κατευθύνεται στο μεταλλουργικό τμήμα της μονάδας, προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή, με στόχο τη διάθεση στις χαλυβουργίες εντός και εκτός συνόρων. Σημειώνεται πως ο χρωμίτης έχει τις ίδιες ιδιότητες με το νικέλιο και αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v