Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεμβολίζει η ΔΕΗ την αγορά με δύο σταθερά τιμολόγια

Δύο τιμολόγια με ανταγωνιστικές χρεώσεις λανσάρει η επιχείρηση, ανοίγοντας τον δρόμο για ανάλογες κινήσεις από τους υπόλοιπους παίκτες. Το μειονέκτημα και το «πράσινο» τιμολόγιο.

Διεμβολίζει η ΔΕΗ την αγορά με δύο σταθερά τιμολόγια

Διεμβολίζει τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού η ΔΕΗ, λίγο πριν την επίσημη έναρξη εφαρμογής των χρωματιστών τιμολογίων. Προτείνει δύο σταθερά τιμολόγια με αμετακίνητες ανταγωνιστικές τιμές για ένα χρόνο, ανοίγοντας, έτσι, τον δρόμο για ανάλογες κινήσεις και από τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς.

Πρόκειται για το MyHomeEnter και το MyHomeOnline. Στο πρώτο, χωρίς να διευκρινίζεται αν είναι μηνιαίο ή διμηνιαίο, όλες οι κιλοβατώρες της ημέρας, δηλαδή, χωρίς κλιμάκια κατανάλωσης, τιμολογούνται με 17,9 λεπτά, με ενιαίο πάγιο 5 ευρώ. Εάν ο πελάτης δώσει πάγια εντολή για αυτόματη πληρωμή, εξασφαλίζει και έκπτωση 2%, οπότε η χρέωση πέφτει στα 17,5 λεπτά την κιλοβατώρα. Σε αυτό το πρόγραμμα δίνονται ως bonus και 5.000 μίλια από την Aegean.

Στο δεύτερο, που είναι μηνιαίο, η χρέωση της ημέρας είναι στα 17,5 λεπτά την κιλοβατώρα, με ενιαίο πάγιο 3,5 ευρώ. Προαπαιτούμενο, ωστόσο, είναι να υπάρχει πάγια τραπεζική εντολή, μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, για να διασφαλίζεται η πληρωμή στις καθορισμένες ημερομηνίες.

Το μειονέκτημα και στα δύο αυτά τιμολόγια είναι η χρέωση της νύχτας για όσους διαθέτουν νυχτερινό μετρητή. Στο MyHome Enter είναι στα 16,9 λεπτά την κιλοβατώρα και στο MyHomeOnline στα 16,6 λεπτά την κιλοβατώρα. Ουσιαστικά, με άλλα λόγια, γίνεται ακριβή η κατανάλωση κατά τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα στο ευρείας κάλυψης τιμολόγιο Γ1 της ΔEΗ, αλλά και στο ειδικό (πράσινο) τιμολόγιο που θα ισχύσει από τις αρχές Ιανουαρίου.

Στον αντίποδα έρχεται το πράσινο τιμολόγιο της ΔEΗ, στο οποίο η βασική τιμή πάνω στην οποία θα «χτιστεί» η τελική χρέωση συν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής ξεκινά από τα 16 λεπτά την κιλοβατώρα για καταναλώσεις κάτω από 500 κιλοβατώρες και από τα 17,2 λεπτά για περισσότερες από 500 κιλοβατώρες. Ο συντελεστής α που όρισε η ΔEΗ γι’ αυτό το τιμολόγιο (περιθώριο κέρδους) είναι στο 1,16. Την τελική τιμή θα επηρεάσουν οι χονδρεμπορικές τιμές που θα διαμορφωθούν δύο μήνες πριν.

Παράδειγμα, για τον Ιανουάριο, η μέση χονδρική τιμή του Δεκεμβρίου και η αντίστοιχη του Νοεμβρίου. Σε αυτό το τιμολόγιο, για τον Ιανουάριο η ΔEΗ ανακοίνωσε γενναία έκπτωση 20%. Στα συν του είναι η τιμή χρέωσης της νύχτας, με βάση εκκίνησης τα 12,9 λεπτά την κιλοβατώρα. Εννοείται ότι κι αυτή θα διαμορφωθεί προς τα επάνω, με βάση τη φόρμουλα που επέβαλε το ΥΠΕΝ, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους προηγούμενους συντελεστές. Η τελική τιμή χρέωσης για τον μήνα Ιανουάριο θα ανακοινωθεί την 1η του μηνός και το ίδιο θα γίνεται και κατά τους επόμενους μήνες. Το πράσινο τιμολόγιο έχει 5 ευρώ πάγιο κάθε μήνα, από 3,5 ευρώ που ισχύει σήμερα για το Γ1 της ΔEΗ.

Ποιο τιμολόγιο τελικά συμφέρει στον κάθε καταναλωτή εξαρτάται άμεσα από το τι επιδιώκει. Θέλει σταθερό, για το οποίο οι χρεώσεις δεν θα αλλάζουν στη διάρκεια ενός χρόνου, δεν θα έχουν Ρήτρα Αναπροσαρμογής ανεξάρτητα από τη διακύμανση των χονδρεμπορικών τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας; Θα πάρει το σταθερό με χρώμα μπλε. Θέλει να ρισκάρει με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς, που μπορεί εντέλει να καταστήσουν την επιβάρυνσή του συγκρατημένη; Θα πάρει το κυμαινόμενο πράσινο ή κίτρινο.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους και τα εξής. Στο πράσινο τιμολόγιο, η βασική τιμή χρέωσης θα μείνει σταθερή από κάθε προμηθευτή για έξι μήνες, έως και τον Ιούνιο του 2024. Μετά, κατά βούληση θα αλλάξει ή και θα μείνει η ίδια.

Επίσης, ο συντελεστής α (το περιθώριο κέρδους), όπως και τα όρια (ανώτατο-κατώτατο) για την ενεργοποίηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής θα παραμείνουν ίδια για τουλάχιστον τρεις μήνες, έως και τον Μάρτιο του 2024. Μετά θα αλλάζουν ανά μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε καταναλωτής μπορεί να αλλάξει το αρχικό κυμαινόμενο τιμολόγιο (πράσινο ή κίτρινο) που θα επιλέξει όποτε το θελήσει, χωρίς πέναλτι. Το ίδιο δεν μπορεί να γίνει στο σταθερό τιμολόγιο, διότι θα χρειαστεί να καταβάλει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, που δεν τον συμφέρει.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v