Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιταχύνει τις επενδύσεις η ΕΥΔΑΠ, πώς θα καλύψει το Ελληνικό

Προχωρούν τα έργα στην Ανατ. Αττική, ενώ η εταιρεία προχωρά σε μελέτες για την ενίσχυση της υδροδότησης στα νότια προάστια, ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες λόγω και του Ελληνικού. Στο β’ εξάμηνο του 2024 τα νέα τιμολόγια.

Επιταχύνει τις επενδύσεις η ΕΥΔΑΠ, πώς θα καλύψει το Ελληνικό

Επενδύσεις της τάξης των 47 εκατ. ευρώ προώθησε το 2023 η ΕΥΔΑΠ, με τη διοίκησή της να εκτιμά ότι για το 2024 αυτές θα ανέλθουν στα 85 εκατ. ευρώ, καταδεικνύοντας την προώθηση του ευρύτερου προγράμματος 1,85 δισ. ευρώ στη 10ετία.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χ. Σαχίνη, ασφαλώς ο κύριος όγκος επενδύσεων αφορά τα έργα της Ανατολικής Αττικής σε ύδρευση και αποχέτευση (ύψους 900 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενα κατά 90% από ευρωπαϊκούς πόρους), ωστόσο δεν περιορίζονται σ’ αυτά καθώς η εταιρεία δημιουργεί υποδομές επίσης στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, προχωρά σε επενδύσεις μείωσης της ενεργειακής της εξάρτησης, εγκατάστασης νέων «έξυπνων» υδρόμετρων αλλά και σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Στο τέλος του 2023, υπάρχουν τέσσερις ενεργές εργολαβίες στην Ανατ. Αττική, έχουν δημοπρατηθεί ακόμη τέσσερα νέα έργα, ενώ ωριμάζουν επιπλέον τέσσερις εργολαβίες, με τον κ. Σαχίνη να εκτιμά πως από το 2025 οι ετήσιες επενδύσεις της επιχείρησης θα αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η εταιρεία προχωρά σε κινήσεις υποστήριξης της υδροδότησης των νοτίων προαστίων της Αττικής, αναγνωρίζοντας πως η ανάπτυξη μιας «νέας πόλης» στο Ελληνικό θα δημιουργήσει νέες ανάγκες.

Υπενθυμίζεται πως η ΕYΔΑΠ διαθέτει μνημόνιο συνεργασίας με τη Lamda Development για την παροχή ύδρευσης στο οικόπεδο του Ελληνικού (με τις υποδομές εντός του οικοπέδου να εκτελούνται από τη Lamda).

Επίσης σε ώριμη διαγωνιστική φάση είναι και το έργο για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα Αττικής (ΕΥΣ), ανάδοχος του οποίου έχει ανακηρυχθεί η ΕΡΓΟΤΕΜ με ποσοστό έκπτωσης 17,7%. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το Πάσχα για να ξεκινήσουν τα έργα. Πρόκειται να ενώσει το υδραγωγείο Ευήνου - Μόρνου με αυτό της Υλίκης, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη υδροδότηση των τεσσάρων διυλιστηρίων της ΕYΔΑΠ.

Πέραν των παραπάνω ηΕYΔΑΠ αναμένει την ενεργοποίηση της ρυθμιστικής αρχής και την αναμόρφωση των τιμολογίων της με βάση τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση, η οποία κατά τον κ. Σαχίνη αναμένεται στο β’ εξάμηνο του 2024.

Επιπλέον, η εταιρεία στοχεύει σε γεωγραφική επέκταση προσαρτώντας νέες περιοχές στο δίκτυό της, καθώς ήδη έχει εντάξει τον Δήμο Μεγαρέων, ενώ αναμένει το τελικό νομοσχέδιο για την πιθανή προσάρτηση νέων ΔΕΥΑ περιοχών όπως η Βοιωτία, η Φωκίδα και η Κορινθία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v