Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέατρο του παραλόγου με τη δίκη της Folli Follie, τι υποστηρίζει ο Δημ. Βερβεσός

Στον «αέρα» ξανά η δίκη. Εκρηξη της προέδρου και ευθύνες στους δικηγόρους. «Κανείς δεν μου ζήτησε εξαίρεση», απαντά ο Δ. Βερβεσός. Ανακοίνωση ΕΚ για το αίτημα παράστασης.

Θέατρο του παραλόγου με τη δίκη της Folli Follie, τι υποστηρίζει ο Δημ. Βερβεσός

Στον «αέρα» κινδυνεύει να βρεθεί για ακόμη μία φορά η δίκη για το πολύκροτο σκάνδαλο της Folli Follie. Η υπόθεση, η οποία μετά από πολλές παλινωδίες ξεκίνησε τελικά να εκδικάζεται σε πρώτο βαθμό, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει παγώσει εκ νέου λόγω της αποχής των δικηγόρων, οι οποίοι εναντιώνονται στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Κατά την προχθεσινή δικάσιμο, η οποία ήταν ολιγόλεπτη, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου δικάζεται η υπόθεση, εμφανίστηκε εμφανώς εκνευρισμένη με το γεγονός ότι η δίκη δεν διεξάγεται ομαλά.

«Θέλουμε να δικάσουμε αλλά δεν μπορούμε…» είπε η δικαστής, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, ο οποίος, κατά δήλωση συνηγόρων, αρνήθηκε να τους χορηγήσει άδεια εξαίρεσης από την αποχή.

Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου ξεκαθάρισε ότι είναι απολύτως κατανοητά και σεβαστά τα αιτήματα του δικηγορικού κόσμου, ωστόσο υποστήριξε ότι θα πρέπει να μπει ένα όριο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ιδιαίτερη δίκη».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από τους δικηγόρους να διαμηνύσουν στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Δημήτρη Βερβεσό τις ιδιαιτερότητες τις υπόθεσης καθώς και τις σημαντικές και αλλεπάλληλες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην εκδίκασή της, ενώ εξέφρασε την έντονη απορία της πώς ο Δικηγορικός Σύλλογος είχε δώσει άδεια, ελέω παραγραφής, στους συνηγόρους που συμμετέχουν στη διαδικασία, κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης αποχής, για την αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα αναφορικά με το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, και δεν πράττει το ίδιο και τώρα.

Το Euro2day.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Δημήτρη Βερβεσό, ο οποίος υπογράμμισε ότι ουδείς από τους συνηγόρους, είτε υπεράσπισης είτε υποστήριξης της κατηγορίας, του έχει ζητήσει άδεια εξαίρεσης από την αποχή προκειμένου να παρασταθεί στη δίκη.

Όπως υποστήριξε ο κ. Βερβεσός, οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας που εκπροσωπούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τού ζήτησαν άδεια προκειμένου να παραστούν στη δίκη και να ζητήσουν διακοπή για τις 10 Ιανουαρίου, όπως και έγινε τελικά. «Δεν μου ζήτησαν άδεια να εξαιρεθούν από την αποχή. Μου είπαν ότι επιθυμούν να συμμετέχουν κανονικά», είπε ο κ. Βερβεσός, υπογραμμίζοντας ότι στο έγγραφο με το αίτημά τους που του απέστειλαν επισημαίνουν ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής της υπόθεσης.

«Οι ίδιοι οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής. Επίσης ουδείς μού έχει ζητήσει άδεια εξαίρεσης από την αποχή», τόνισε ο κ. Βερβεσός. Ο ίδιος, σχολιάζοντας μάλιστα τα όσα είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου περί ιδιαιτερότητας της συγκεκριμένης υπόθεσης, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός των υποθέσεων σε μεγάλες και μικρές, πολύκροτες ή μη. «Και η δίκη για το Μάτι είχε διακοπεί λόγω αποχής...».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι γεγονός ότι από τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε η αποχή των δικηγόρων, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία συνεδρίαση στη δίκη της Folli Follie ενώ χθες η πρόεδρος του δικαστηρίου ακύρωσε όλες τις δικάσιμους του Δεκεμβρίου και διέκοψε για τις 10 Ιανουαρίου.

Η υπόθεση της Folli Follie έφτασε για πρώτη φορά στο ακροατήριο, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, τον Ιανουάριο του 2022. Πραγματοποιήθηκαν λίγες συνεδριάσεις και μετά η δίκη «πάγωσε» λόγω αποχής των δικηγόρων από δίκες που αφορούν το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Το δικαστήριο τελικώς αποφάσισε την αναβολή της δίκης για τον περασμένο Ιούνιο, αποδίδοντας μάλιστα εξ ολοκλήρου στους δικηγόρους την ευθύνη για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και κάνοντας λόγο για κίνδυνο παραγραφής κάποιων εκ των αδικημάτων.

Τον Ιούνιο, ωστόσο, η δίκη αναβλήθηκε και πάλι λόγω κωλύματος στο πρόσωπο της εισαγγελέα της έδρας, γεγονός που στηλιτεύθηκε από μερίδα δικηγόρων οι οποίοι υποστήριζαν ότι δεδομένης της σπουδής που υπάρχει για την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, η δίκη θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί κανονικά με αναπληρωματική εισαγγελέα.

Τελικώς η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε για τρίτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο και απομένει να φανεί εάν αυτή τη φορά θα καταστεί ή όχι εφικτή η ολοκλήρωσή της.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Δεν εγκρίθηκε αίτημα παράστασης στη δίκη

Για το θέμα υπήρξε ανακοίνωση από την Επ. Κεφαλαιαγοράς: «Αναφορικά με δημοσιεύματα σχετικά με την ποινική δίκη της Fοlli Follie, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι την 14.12.2023 υπέβαλε στο ΔΣΑ έγγραφο αίτημα για τη χορήγηση «άδειας για την παράσταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υποστήριξη της κατηγορίας από πλευράς Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση της Folli Follie η οποία θα εκδικαζόταν, μετά από διαδοχικές διακοπές από το Γ’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, την 18/12/2023».

«Το αίτημα δεν εγκρίθηκε με έγγραφη απάντηση του ΔΣΑ. Αντίθετα χορηγήθηκε άδεια από τον Σύλλογο για παράσταση στις 18.12.2023 μόνο για υποβολή αιτήματος διακοπής της δίκης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v