Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχέδια Γ. Ρόκα για την R Energy 1, στο τραπέζι είσοδος σε χρηματιστήριο

Τα πλάνα για τη φετινή χρονιά και την επόμενη 4ετία ξεδίπλωσε ο πρόεδρος και CEO της R Energy 1, μιλώντας στη συνέλευση των ομολογιούχων. Τι είπε για το διαζύγιο με Lamda Development.

Τα σχέδια Γ. Ρόκα για την R Energy 1, στο τραπέζι είσοδος σε χρηματιστήριο

Στο στόχο της R Energy 1 για συνέχιση του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης την επόμενη τετραετία μέσα από προσεκτικές και βιώσιμα οικονομικές κινήσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Ρόκας, στα πλαίσια της χθεσινής γενικής συνέλευσης των ομολογιούχων.

Ο Γ. Ρόκας σημείωσε ότι από το 2021 (στα τέλη του συγκεκριμένου έτους εκδόθηκε το ομολογιακό δάνειο) έως σήμερα, η R Energy 1 αύξησε την ισχύ των μονάδων της σε λειτουργία από τα 19 στα 44 Mw και τον κύκλο εργασιών της από τα 3,6 στα 6,9 εκατ. ευρώ (μια πρώτη εκτίμηση-στόχος για το 2024 αναφέρεται σε επίδοση κοντά στα 8 εκατ. ευρώ).

Στόχος για την τετραετία 2024-2027 είναι η αύξηση της δυναμικότητας πάνω από τα 300 Mw μέσω νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ειδικότερα, για τη φετινή χρονιά η R Energy 1, μεταξύ άλλων:

  1. Συζητά με κατασκευαστικές εταιρείες για την εγκατάσταση αιολικού της πάρκου 32 Mw στο Βέρμιο
  2. Σχεδιάζει την εγκατάσταση του εξοπλισμού στα αιολικά πάρκα που θα χρηματοδοτούνταν μέσω του ληφθέντος ομολογιακού δανείου
  3. Είναι πιθανή η εξαγορά κάποιας ή κάποιων άλλων μονάδων.

Γενικότερα, η διοίκηση της εταιρείας είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τα επόμενα χρόνια, θεωρώντας ότι το κλίμα είναι ιδανικό και θα βελτιωθεί περαιτέρω. «Από την πλευρά μας εργαζόμαστε για την ταχύτατη ανάπτυξή μας με προσοχή και έμφαση στη βιωσιμότητα των οικονομικών μας μεγεθών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Ρόκας.

Επίσης, η διοίκηση της R Energy 1 απαντώντας σε ερωτήσεις ομολογιούχων, σημείωσε μεταξύ άλλων:

Αποχώρηση από Lamda Develοpment: Η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development, ενός πολλά υποσχόμενου εταίρου, στην R Energy 1 είχε γίνει με στόχο το αμοιβαίο όφελος και από την πλευρά μας τη συμφωνία PPA για την προμήθεια του project στο Ελληνικό με πράσινη ενέργεια. Κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό. Το διαζύγιο πάντως ήταν βελούδινο και χωρίς κανένα κόστος για την εταιρεία. «Το ότι αγόρασα προσωπικά τις μετοχές της Lamda Development και δεν ψάξαμε να βρούμε άλλον επενδυτή, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην R Energy 1 και τις προοπτικές της» ανέφερε ο Γ. Ρόκας. Αυτή την περίοδο γίνονται επαφές για τη διάθεση πράσινης ενέργειας μέσω PPA με άλλους οργανισμούς.

Είσοδος σε χρηματιστήριο: Σχετικά με τα σενάρια που κυκλοφορούν για είσοδο της R Energy 1 σε χρηματιστήριο είτε του εσωτερικού, είτε του εξωτερικού, είναι πολύ λογικό κάθε εταιρεία να εξετάζει διάφορα σενάρια χρηματοδότησης της ανάπτυξής της και η είσοδος σε ένα χρηματιστήριο θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή επιλογή. Ωστόσο ζυγίζουμε τα πράγματα, έτσι ώστε όλα να γίνουν σωστά και με προσοχή. Είδαμε άλλες πολύ καλές εταιρείες είτε να μην συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, είτε η τιμή των μετοχών τους να υποχωρεί σημαντικά μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσής τους. Εμείς δεν επιθυμούμε να γίνει κάτι τέτοιο.

Κίνδυνος επιτοκίου: Τα αυξημένα επιτόκια αναμφίβολα επηρεάζουν αρνητικά τον κλάδο. Ωστόσο, η R Energy 1 πέρα από το σταθερό κόστος του ομολογιακού δανείου, έχει δανειστεί με πολύ χαμηλό επιτοκιακό περιθώριο (spread, πέραν του Euribor) και επίσης το Euribor δείχνει να παρουσιάζει κάποια τάση αποκλιμάκωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v