Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τrade Estates: Το ντιλ με ΙΚΕΑ και ο στόχος για assets 700 εκατ. ευρώ

Η συμφωνία με την ΙnterIKEA μετά από διαγωνισμό του σουηδικού πολυεθνικού ομίλου. Θα είναι χρήστης και συνεπενδυτής του νέου logistics center που θα κατασκευαστεί στον Ασπρόπυργο.

Τrade Estates: Το ντιλ με ΙΚΕΑ και ο στόχος για assets 700 εκατ. ευρώ

Νέα greenfield επένδυση για τη δημιουργία κέντρου logistics στον Ασπρόπυργο ανακοίνωσε χθες επισήμως η προσφάτως εισηγμένη ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή Trade Estates, έχοντας εξασφαλίσει ως χρήστη αλλά και συνεπενδυτή τον διεθνή όμιλο της ΙΚΕΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία των δύο πλευρών ήρθε μετά την επικράτηση της ΑΕΕΠ σε σχετική διαγωνιστική διαδικασία που διενήργησε διεθνώς ο σουηδικός όμιλος λιανικής επίπλων IKEA. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η House Market που αποτελεί τον επίσημο franchise της ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία δεν σχετίζεται με την παραπάνω διαδικασία αλλά και την επένδυση.

Επί της ουσίας η Trade Estates σε συνεργασία με την ΙΚΕΑ -η οποία επενδύει για πρώτη φορά στη χώρα- συμφώνησαν στη δημιουργία του συγκεκριμένου hub, που θα εξυπηρετεί το δίκτυο του σουηδικού ομίλου στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ operator του κέντρου θα είναι η θυγατρική της Trade Estates, Trade Logistics.

Το οικόπεδο όπου θα δημιουργηθεί το νέο logistics center με αποθηκευτικούς χώρους 50.000 τ.μ. βρισκόταν στο ραντάρ της ΑΕΕΑΠ και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμενόταν να ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιό της στο τέλος του 2024. Η συμφωνία, ωστόσο, με την ΙΚΕΑ επέσπευσε τις διαδικασίες, αλλά και διαμόρφωσε το business plan της επένδυσης.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν την εισαγωγή της η εταιρεία διέθετε χαρτοφυλάκιο ακινήτων 456 εκατ. ευρώ ενώ στοχεύει σε επέκταση αυτού στα 700 εκατ. ευρώ έως το 2027. Οι νέοι αποθηκευτικοί χώροι -που αναμένεται να προσθέσουν εύλογη αξία 45 εκατ. ευρώ- βρίσκονται εκτός της περιμέτρου των ήδη προωθούμενων επενδύσεων της ΑΕΕΑΠ, ύψους 180 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, στο pipeline έργων βρίσκονται τα εμπορικά πάρκα σε Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης, το project στο Ελληνικό, για το οποίο οι οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί, η δημιουργία του logistics center της εταιρείας (επίσης στον Ασπρόπυργο) με μισθωτή την Κωτσόβολος, αλλά και βελτιώσεις στο υφιστάμενο logistics center και στο εμπορικό πάρκο στα Γιάννενα.

Μετά το ορόσημο του 2027, η εταιρεία, σύμφωνα με τη διοίκησή της, σχεδιάζει την πιθανή ανάπτυξη σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου, με μεσαίου μεγέθους εμπορικά πάρκα (10.000-12.000 τ.μ.) , αλλά και τη δημιουργία Logistics hub στη Βόρεια Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v