Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκδήλωση με θέμα την ισότητα φύλων στην Ελλάδα από τον ΣΒΕ

Κεντρική ομιλήτρια η Ευρωπαία Επίτροπο Έλενα Ντάλι. Η χώρα μας δυστυχώς βρίσκεται πολύ χαμηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη ως προς την συμμετοχή της γυναίκας στην εργασία, δήλωσε η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας.

Εκδήλωση με θέμα την ισότητα φύλων στην Ελλάδα από τον ΣΒΕ

Με κεντρική ομιλήτρια την Ευρωπαία Επίτροπο Έλενα Ντάλι, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος πραγματοποίησε, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, ειδική εκδήλωση με θέμα: «Προς μια Κοινωνία Ισότητας των φύλων: Τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα σήμερα».

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στη συζήτηση τοποθετήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων διακεκριμένων ομιλητών, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη και η Πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη (φωτ.). Στο επίκεντρο του διαλόγου τέθηκε η θέση της σύγχρονης εργαζόμενης στην Ελλάδα και με ποιους τρόπους αυτή δύναται να στηριχθεί.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Ισότητας, Έλενα Ντάλι, κατά την ομιλία της, τόνισε:

«Στην εκδήλωση που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, εστιάζω την προσοχή μου στον κρίσιμο ρόλο, που διαδραματίζουν τόσο οι δημόσιοι, όσο και οι ιδιωτικοί φορείς για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για την προώθηση μιας Ένωσης Ισότητας, όπου οι γυναίκες και τα κορίτσια μπορούν να ευημερήσουν και να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους, απαλλαγμένες από κάθε έκφανση βίας. Έχουμε δει αξιέπαινη πρόοδο στην Ελλάδα, σε πολλούς Δείκτες Ισότητας των Φύλων. Ωστόσο, εξακολουθούν και υφίστανται προκλήσεις, κυρίως στην προώθηση της απασχόλησης των γυναικών. Οι συνεχείς προσπάθειες και μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, στοχεύουν στην άμεση αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Η Στρατηγική της Ισότητας των Φύλων της ΕΕ, η Οδηγία για την Ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα εταιρικά διοικητικά συμβούλια και η Οδηγία για την Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής αποτελούν σημαντικά βήματα για μια Ευρώπη, όπου η ισότητα των φύλων σταδιακά εξελίσσεται σε πραγματικότητα».

Από πλευράς της, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε:

«Η εξαιρετική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και της προέδρου του για τη σημερινή εκδήλωση μας έδωσε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε στη συζήτηση για τη διασφάλιση πραγματικής και ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των φύλων. Παρά τα σημαντικά κοινωνικά και θεσμικά βήματα που έχουν γίνει, παραμένει ακόμη μεγάλη απόσταση στις επαγγελματικές ευκαιρίες, στις απολαβές, στους όρους και τις συνθήκες εργασίας. Το «γυάλινο ταβάνι» δεν σπάει εύκολα και όταν σπάει οι γυναίκες χρειάζεται να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια, με μεγαλύτερο κόστος. Προσωπικό και οικογενειακό. Η ισοτιμία στη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και η γεφύρωση του χάσματος αποτελεί υποχρέωση και της πολιτικής και του επιχειρείν. Βλέπουμε εξάλλου από τα στοιχεία πως η έμπρακτη εργασιακή ισότητα ανδρών και γυναικών λογίζεται ως μια ακόμη παράμετρος για τη συλλογική ευημερία».

Η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη, επεσήμανε ότι:

«Η χώρα μας δυστυχώς κατέχει μια πολύ χαμηλή θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη ως προς την συμμετοχή της γυναίκας στην εργασία. Ακόμη και σήμερα, που η έλλειψη προσωπικού για τις επιχειρήσεις μας έχει καταστεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην ανάπτυξη, βλέπουμε ότι μόνο το 34 % των γυναικών της χώρας μας απασχολούνται, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 42 %» και συνέχισε λέγοντας «Το θέμα της ισότητας των φύλων στην χώρα μας πρέπει να αναδειχθεί σε κυρίαρχο θέμα από τον επιχειρηματικό μας κόσμο, καθώς επί δεκαετίες έχει στερήσει από την αγορά και το κράτος μας, τα ταλέντα, τις γνώσεις, την επινοητικότητα εκατοντάδων χιλιάδων Ελληνίδων. Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι συνέβαλλε και στην δημοσιονομική κρίση. Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει. Και οι επιχειρήσεις μας οφείλουν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την προσπάθεια».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές/τριες, η καθηγήτρια Οικονομικών του Παντείου Πανεπιστημίου, Αντιγόνη Λυμπεράκη, η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας και Στρατηγικής Marketing του Ομίλου Mytilineos, Βίβιαν Μπουζάλη, ο Καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Γούτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v