Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισραηλινή επένδυση για νέο ξενοδοχείο στο Μοναστηράκι

Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης, ανάδειξης και αξιοποίησης με αλλαγή χρήσης, σε ξενοδοχείο, δύο κτιρίων. Τι προβλέπει η επένδυση της Gnosis Investments.

Ισραηλινή επένδυση για νέο ξενοδοχείο στο Μοναστηράκι

Το «πράσινο φως» για τη μετατροπή των δύο όμορων ακινήτων που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Υπατίας, στο κέντρο της Αθήνας, σε ξενοδοχείο, μια επένδυση της ισραηλινών συμφερόντων Gnosis Investments, έδωσε προ ημερών το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Το Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης αποκατάστασης, ανάδειξης και αξιοποίησης, με αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείο «των νομίμως υφιστάμενων όμορων διατηρητέων κτιρίων που βρίσκονται επί των οδών Μητροπόλεως 31 και Υπατίας 1 και Υπατίας 3-5 στην Πλάκα.

Ιδιοκτήτρια των δύο ακινήτων εμφανίζεται στη σχετική απόφαση η «Metropolis 31 ΑΕ και Golden Horizon Athens Investments One ΙΚΕ», διαχειριστής της οποίας είναι ο Πέτρος Πολίτης, ένας εκ των πέντε ιδρυτών της ιδιωτικής real estate εταιρείας επενδύσεων και διαχείρισης Gnosis Investments.

Το project προβλέπει την ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου, δυναμικότητας 112 δωματίων, το οποίο θα φέρει το brand της Radisson και θα κάνει το ντεμπούτο του στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας στο τέλος του 2024.

Για την ανάπτυξη του Radisson RED Mitropoleos Square Athens, όπως θα ονομαστεί το ξενοδοχείο της πλατείας Μητροπόλεως, θα επενδυθούν περίπου 30 εκατ. ευρώ από την Gnosis Investments, η οποία έχει ήδη «ρίξει» στην ελληνική αγορά ακινήτων περί τα 200 εκατ. ευρώ. Τα κτίρια κατασκευάστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1930 και αποτελούν τυπικό δείγμα της εποχής του μεσοπολέμου.

Ο αρχικός σχεδιασμός της εταιρείας προέβλεπε τη δημιουργία 94 εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων, κάτι που προκάλεσε, ωστόσο, την έντονη αντίδραση των ξενοδόχων. Πάντως, τώρα το Συμβούλιο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το οποίο με τη σειρά του έχει δώσει το σχετικό «πράσινο φως» στην επένδυση, έχει θέσει όρους, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των εσωτερικών και εξωτερικών σχεδίων του κτιρίου πριν ξεκινήσουν οι οικοδομικές δραστηριότητες.

Το Radisson RED Mitropoleos Square Athens θα είναι το τρίτο ξενοδοχείο του ομίλου Radisson στην ελληνική πρωτεύουσα, εκτός από το Radisson Blu Park Hotel Athens και το The Social Athens Hotel, μέλος της Radisson Individuals. Η Radisson ανακοίνωσε επίσης το άνοιγμα ενός ακόμη ξενοδοχείου στην καρδιά της Αθήνας, αυτή τη φορά στη Διπλάρειο Σχολή της πλατείας Θεάτρου, στο οποίο, κατά τις πληροφορίες, θα λειτουργήσει και αγορά τροφίμων (food market) στο ισόγειο.

Σημειώνεται, δε, ότι το 2023 ήταν χρονιά-ρεκόρ για τον όμιλο Radisson, ο οποίος επένδυσε στην επέκταση του διεθνούς χαρτοφυλακίου του και τελικά παρουσίασε ανοδική επιχειρηματική δραστηριότητα, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 50% από την έναρξη του πλάνου μετασχηματισμού του, το 2018. Το 2023, η εταιρεία προσέθεσε πάνω από 30.000 νέα δωμάτια στο χαρτοφυλάκιό της μέσω νέων ξενοδοχειακών ανοιγμάτων και συμφωνιών. Ταυτόχρονα, το brand Radisson Blu για 12η συνεχόμενη χρονιά αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο brand στην κατηγορία των πολυτελών ξενοδοχείων στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά την Gnosis Investments, που επί της ουσίας αποτελεί τη μετεξέλιξη της BZPW Real Estate Development, εκτός από την Αττική, όπου και υπάρχει ο μεγαλύτερος όγκος των assets της, η εταιρεία διαθέτει ακίνητα στην Πελοπόννησο και στην Πάρο. Μάλιστα, το ξενοδοχείο της ισραηλινών συμφερόντων εταιρείας στην Πάρο φέρει το brand Selina.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Gnosis Investments, στην οποία έχει περιέλθει το παλιό καπνεργοστάσιο του Κεράνη στον Πειραιά, έχει αγοράσει κτίρια συνολικής επιφάνειας 100.000 τετραγωνικών μέτρων στην Αθήνα και έχει διαθέσει για ανακαινίσεις κεφάλαια ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η εταιρεία έχει προχωρήσει και σε πωλήσεις ακινήτων μέσα από το portfolio της, οι οποίες αντιστοιχούν σε μία επιφάνεια της τάξεως των 20 χιλ. τ.μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v