Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι τρέχουν το 2024, ποιοι ασθμαίνουν

Οι κλάδοι που εισήλθαν στο 2024 καταγράφοντας σημαντική άνοδο εργασιών. Ποιοι εμφανίζουν χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τις περυσινές.

Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι τρέχουν το 2024, ποιοι ασθμαίνουν

Με πορεία δύο ταχυτήτων φαίνεται πως ξεκίνησε η φετινή χρονιά για την ελληνική οικονομία, καθώς άλλοι κλάδοι σημειώνουν αξιοσημείωτη άνοδο και άλλοι καταγράφουν παρόμοιες ή και χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι.

Για παράδειγμα, σαφώς ικανοποιητική εγχώρια ζήτηση παρατηρείται σε κλάδους που σχετίζονται με την οικοδομή, τις κατασκευές και γενικότερα τις επενδύσεις (π.χ. τσιμεντοβιομηχανία, κλάδος σιδήρου-χάλυβα, κ.λπ.). Η σταδιακή δρομολόγηση των δημόσιων έργων, το πολύ μεγάλο υπόλοιπο ανεκτέλεστων συμβάσεων των κατασκευαστικών εταιρειών και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που σταδιακά απορροφώνται διαμορφώνουν στην αγορά κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία τόσο του 2024, όσο και των επόμενων ετών.

Επιπρόσθετα, οι προσδοκίες για νέα φετινή τουριστική άνοδο μετά το περυσινό ιστορικό ρεκόρ όχι μόνο έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά επιπλέον τονώνουν τη ζήτηση σε μια σειρά άλλων κλάδων, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους στις τουριστικές επιχειρήσεις (π.χ. κατασκευή-αναβάθμιση καταλυμάτων, ενοικιαζόμενα οχήματα, κ.λπ.).

Οι εταιρείες λογισμικού (πληροφορική) είναι φορτωμένες με συμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ διευρύνεται και η ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα σε μια προσπάθεια των επιχειρήσεων να ψηφιοποιήσουν τις εργασίες τους.

Δυνατά ξεκίνησε φέτος η αγορά του asset management, με καταλύτες τα χαμηλά και αποκλιμακούμενα καταθετικά επιτόκια των τραπεζών, αλλά και το ανοδικό ξεκίνημα των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Στους υπόλοιπους κλάδους ωστόσο φαίνεται πως παρατηρείται μια μικτή εικόνα, με άλλους να εμφανίζουν κάποια άνοδο και άλλους να επηρεάζονται αρνητικά από την επίπτωση του πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Σύμφωνα λοιπόν με παράγοντες της αγοράς, η κατανάλωση καυσίμων κίνησης εκτιμάται πως συνέχισε και το φετινό Ιανουάριο να σημειώνει μικρό μονοψήφιο ποσοστό αύξησης σε ότι αφορά τους όγκους των πωλήσεων, ενώ ακόμη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισε η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς ο φετινός πρώτος μήνας της χρονιάς ήταν αρκετά ψυχρότερος από τον αντίστοιχο περυσινό.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το φετινό Ιανουάριο ο αριθμός των νέων αυτοκινήτων ήταν κατά 6,7% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο περυσινό, επίδοση που διαμορφώθηκε στο +18,3% για τις μοτοσικλέτες.

Αντίθετα, μουδιασμένα ή και πτωτικά φαίνεται πως ξεκίνησε φέτος ο κλάδος των καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών (consumer electronics), ενώ παράλληλα η αγορά των ηλεκτρικών συσκευών θα πρέπει φέτος να συγκριθεί με μια περυσινή χρονιά κατά την οποία «έτρεξαν» μέτρα κρατικών επιδοτήσεων με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Σκεπτικισμός επικρατεί για την πορεία αρκετών εταιρειών που πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ευρώπη, λόγω της εκνευριστικής στασιμότητας που προβλέπεται να συνεχιστεί και φέτος στην οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου.

Πάντως, η εταιρεία Jumbo αύξησε τον κύκλο εργασιών της στην ελληνική αγορά κατά 3% το φετινό Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό, παρά το γεγονός ότι το πρώτο μήνα του 2024 λειτούργησε με δύο λιγότερα καταστήματα (στη Θεσσαλία, τα οποία δεν έχουν επαναλειτουργήσει μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v