Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lavipharm: Δυνατό ντεμπούτο στη φαρμακευτική κάνναβη

Ανακοινώθηκε η διάθεση του πρώτου προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ σταδιακά θα μπουν στην ελληνική αγορά και άλλα φάρμακα της συγκεκριμένης κατηγορίας. Πάνω από τον στόχο τα κέρδη του 2023.

Lavipharm: Δυνατό ντεμπούτο στη φαρμακευτική κάνναβη

Μια νέα πηγή σημαντικής κερδοφορίας για τα επόμενα χρόνια ανοίγει για τη Lavipharm, καθώς η εισηγμένη θα είναι η μία από τις δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει την εμπορική προώθηση και διάθεση των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, τα οποία παράγονται στο εργοστάσιο της ισραηλινής Tikun Olam στην Κορινθία.

Σε χθεσινή εκδήλωση της Laviρharm ανακοινώθηκε η διάθεση του πρώτου προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ σταδιακά θα μπουν στην ελληνική αγορά και άλλα φάρμακα της συγκεκριμένης κατηγορίας (αναμένονται πιθανότατα άλλα δύο έως το τέλος της φετινής χρονιάς).

Κύκλοι προσκείμενοι στη Laviρharm δεν είναι σε θέση να προβλέψουν το μέγεθος της ελληνικής αγοράς, ωστόσο σημειώνουν πως το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει μέχρι τώρα η ιατρική κοινότητα είναι έντονο, ο αριθμός των Ελλήνων ασθενών (όσων υποφέρουν από χρόνιους πόνους) που μπορούν να βοηθηθούν από προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης είναι πολύ μεγάλος και ότι σε μια χώρα όπως το Ισραήλ, με πληθυσμό μικρότερο από αυτόν της Ελλάδας, όταν η αγορά ωρίμασε, έπιασε τα 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα οικονομικά αποτελέσματα της Laviρharm για το 2023 (ανακοινώνονται στις 28 Φεβρουαρίου) ξεπέρασαν τις προβλέψεις του ενημερωτικού δελτίου της ΑΜΚ, ενώ αισιοδοξία επικρατεί ότι η επιβεβαίωση των στόχων που προβλέπονται στο business plan της εταιρείας θα συνεχιστεί και κατά τα επόμενα χρόνια.

«Πολιτική μας είναι να έχουμε εναλλακτικές επιλογές και να προσθέτουμε νέες δραστηριότητες, αν διαπιστώσουμε πως αυτές ικανοποιούν τα κριτήρια αποδοτικότητας που έχουμε θέσει», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Λύση για χιλιάδες ασθενείς

Μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση που οργάνωσε η Laviρharm, ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης τόνισε ότι η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί να βοηθήσει πολλούς ασθενείς, αλλά παράλληλα αποτελεί και μια σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα. Τόνισε τη διακομματική συναίνεση που είχε το εγχείρημα, συμπληρώνοντας πως θα επιθυμούσε τη δημιουργία και άλλων τέτοιων εργοστασίων στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να προχωρήσει και σε εξαγωγές.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τη μονάδα της Κορινθίας ως τη μεγαλύτερη αλλά και την καλύτερη της Ευρώπης, καθώς κλήθηκε να προσαρμοστεί σε πολύ υψηλά standards που έθεσε το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο.

Ο εκτελεστικός σύμβουλος της Laviρharm Τηλέμαχος Λαβίδας (φωτ.) επισήμανε πως πρόκειται για το πρώτο εγχωρίως παραγόμενο τελικό προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης που διατίθεται στην Ελλάδα.

«Πρόκειται για ένα άλμα προς τα εμπρός. Η απαγόρευση που υπήρχε κατά το παρελθόν ήταν προϊόν φόβου και παραπληροφόρησης και στέρησε τους Έλληνες ασθενείς από μια σημαντική θεραπεία. Πολλοί προσέφευγαν σε λύσεις ανάγκης, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Το ζήτημα επιλύεται. Η θεσμοθέτηση όρων παραγωγής και διάθεσης από την Πολιτεία αποτελεί μια νίκη της επιστήμης».

Από την πλευρά του, ο chief operating officer της Laviρharm Παναγιώτης Γιαννουλέας αναφέρθηκε στο τεράστιο ενδιαφέρον που δείχνει η ιατρική κοινότητα για τη φαρμακευτική κάνναβη, το γεγονός ότι σε πολλές χώρες αποτελεί θεραπευτική επιλογή, αλλά και την ολοένα και αυξανόμενη επιστημονική έρευνα και βιβλιογραφία για τη χρησιμότητα της φαρμακευτικής κάνναβης. Χαρακτήρισε τη μονάδα της Tikun Olam στην Κορινθία ως «state of the art» και ανακοίνωσε ότι ξεκινά την επόμενη εβδομάδα από τη Laviρharm πρόγραμμα υποστήριξης ασθενών, με στόχο την εκπαίδευση δια ζώσης χιλιάδων ασθενών σχετικά με το προϊόν που θα χρησιμοποιήσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v