Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «δεκάλογος» του Robert Gauci για την Εθνική Ασφαλιστική

Πώς αναπροσαρμόζεται η στρατηγική της ασφαλιστικής. Ποιες είναι οι επιλογές για τα παλαιά και ζημιογόνα συμβόλαια. Η έμφαση στο cross selling και ο στόχος για παραγωγή άνω του ενός δισ. το 2027.

Ο «δεκάλογος» του Robert Gauci για την Εθνική Ασφαλιστική

Σε ανάλυση της στρατηγικής που θα ακολουθήσει κατά τα επόμενα χρόνια η Εθνική Ασφαλιστική αναφέρθηκε ο CEO της εταιρείας Robet Gauci, στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης τύπου, απαντώντας παράλληλα σε ερωτήσεις που του ετέθησαν.

Αναφερόμενος στην περυσινή πορεία της εταιρείας δεν στάθηκε τόσο στην «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων (είχε προϊδεάσει από τον περυσινό Μάιο πως δεν αποτελούσε προτεραιότητα για το 2023) όσο στην αύξηση των πελατών και κυρίως στις επενδύσεις και τις αλλαγές που υλοποιούνται, χαρακτηρίζοντας την εταιρεία του ως ένα «θησαυρό» που δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα όσο θα έπρεπε.

Με βάση τις απαντήσεις του CEO, ο «δεκάλογος» που μπορεί να χαρακτηρίσει τη στρατηγική της Εθνικής Ασφαλιστικής για τα επόμενα χρόνια είναι ο παρακάτω:

Παραγωγή δύο ταχυτήτων: Η εταιρεία σημειώνει παραγωγή από νέα κερδοφόρα προϊόντα, αλλά και από άλλα που έχει ήδη σταματήσει να προωθεί και τις προκαλούν ζημίες (π.χ. παλαιά προγράμματα υγείας και επενδυτικά ελάχιστης εγγυημένης απόδοσης) και αυξημένα εποπτικά κεφάλαια. Στόχος είναι η διεύρυνση της κερδοφόρας παραγωγής και η σταδιακή μείωση των παλαιών ζημιογόνων συμβολαίων. Έτσι, το 2023 η πρώτη κατηγορία ανέβηκε κατά 20% και η δεύτερη υποχώρησε κατά 1,6%. Η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει διάφορους τρόπους να απεμπλακεί από τα παλαιά συμβόλαια (π.χ. μέσω αντασφάλισης), υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα βλάψει τα συμφέροντα των πελατών της, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Υψηλές επενδύσεις: Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις για την επόμενη πενταετία προγραμματίζεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις της περασμένης χρονιάς έχουν επηρεάσει αρνητικά την καθαρή κερδοφορία της εταιρείας, παρά το θετικό ασφαλιστικό και επενδυτικό αποτέλεσμα.

Προϊοντική γκάμα: Στόχος είναι η Εθνική Ασφαλιστική να μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες των πελατών, προσφέροντας πλήρη γκάμα προϊόντων (μέσα στο 2024 θα λανσαριστούν εννέα νέα προϊόντα).

Cross selling: Με δεδομένο τον πολύ υψηλό αριθμό των πελατών της εταιρείας (1.718.138 στο τέλος του 2023, από 1.584.718 το προηγούμενο έτος), έμφαση θα δοθεί στις σταυροειδείς πωλήσεις, προκειμένου ο μέσος πελάτης να έχει τουλάχιστον τρία προϊόντα της Εθνικής έναντι μόλις 1,2 σήμερα.

Επιλεκτική ανάπτυξη: Με βάση το υπάρχον business plan θα επιδιωχθεί το 2027 παραγωγή υψηλότερη του ενός δισ. ευρώ, πλην όμως αυτή θα εστιαστεί μόνο σε τομείς που η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει επιλέξει. Για παράδειγμα, θα επιδιωχθεί η διεύρυνση μεριδίων σε αυτοκίνητο, θα τεθεί στόχος για δημιουργία νέων αγορών που σήμερα δεν υπάρχουν, ενώ στον χώρο των επενδυτικών προϊόντων η πολιτική διαφοροποιείται ανά κατηγορία.

«Έξυπνη» τιμολόγηση: Με βάση τη χρήση ολοένα και περισσότερων στοιχείων-δεδομένων, θα γίνει τμηματοποίηση της αγοράς, προκειμένου να προκύψει και η κατάλληλη τιμολόγηση. Μέσα από τη στρατηγική αυτή, θα επιδιωχθεί η αύξηση της κερδοφορίας ακόμη και σε «δύσκολα» κομμάτια της αγοράς.

Πολυκαναλικά δίκτυα: Αν και πάντοτε, τα φυσικά δίκτυα θα κατέχουν κεντρική εικόνα στον τρόπο διάθεσης των προϊόντων, θα γίνεται χρήση όλων των δικτύων. «Σε μια αγορά που η ασφαλιστική διείσδυση είναι τόσο χαμηλή, προοπτική ανάπτυξης υπάρχει για όλα τα δίκτυα. Μάλιστα, η ανάπτυξη κάθε δικτύου θα βοηθά και τα υπόλοιπα», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Bancassurance: Ο CEO της Εθνικής Tράπεζας δηλώνει ικανοποιημένος από τη συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα στο μέτωπο του bancassurance, προσθέτοντας πως στόχος είναι η πώληση όχι μόνο επενδυτικών αλλά και καλυπτικών προϊόντων, καθώς και το ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης από τη συγκεκριμένη συνεργασία.

Ολοκληρωμένες υπηρεσίες: Σύμφωνα με τον Robert Gauci, το στοίχημα της επόμενης πενταετίας για τον ασφαλιστικό κλάδο είναι η προσφορά ενός συνολικού πακέτου υπηρεσιών προς τον πελάτη, όπου οι καλύψεις θα αποτελούν μόνο ένα τμήμα αυτών. Για παράδειγμα, θα πρέπει να προσφέρονται υπηρεσίες που θα ξεκινούν από την πρόληψη του ατυχήματος, θα συνεχίζονται με την αποζημίωση και θα ολοκληρώνονται με την ουσιαστική στήριξη και κατά την «επόμενη μέρα». Στον ανταγωνισμό θα επικρατήσουν οι όμιλοι που θα είναι σε θέση να προσφέρουν τέτοια οικοσυστήματα.

Θυγατρικές εξωτερικού: Η έμφαση της ανάπτυξης θα δοθεί στην ελληνική αγορά. Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές του εξωτερικού, πρόθεση είναι να πουληθεί η θυγατρική της Ρουμανίας. Από τη θυγατρική της Κύπρου υπάρχει ικανοποίηση από τον τρόπο λειτουργίας της και τα σταθερά της αποτελέσματα, πλην, όμως, οι προοπτικές ανάπτυξής της είναι περιορισμένες σε μια μικρή εγχώρια αγορά. Δεν αποκλείεται τίποτε, αλλά δεν υπάρχει καμιά βιασύνη για οποιαδήποτε απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v