Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαράντης: Η διάρθρωση της συναλλαγής για την εξαγορά της Stella Pack

Πλήρης ενοποίηση των μεγεθών της εξαγορασθείσας το 2024. Με μετρητά και ανάληψη δανεισμού η εξυπηρέτηση του τιμήματος που ξεπέρασε τα 55 εκατ.ευρώ.

Σαράντης: Η διάρθρωση της συναλλαγής για την εξαγορά της Stella Pack

Με μετρητά από τα διαθέσιμα του ομίλου Σαράντη και ανάληψη δανεισμού ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Stella Pack στην Πολωνία από τον όμιλο Σαράντη, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές κινήσεις των τελευταίων ετών για τον όμιλο.

Ειδικότερα, μετά τις σχετικές εγκρίσεις των αρμόδιων επιτροπών ανταγωνισμού η Σαράντης απέκτησε τον περασμένο Ιανουάριο το 100% της εταιρείας παραγωγής και διανομής ειδών οικιακής χρήσης Stella Pack σε Πολωνία και Ρουμανία και το 79% της θυγατρικής της στην Ουκρανία.

Ο ελληνικός πολευθνικός όμιλος ανέλαβε δανεισμό της Stella Pack ύψους 25,2 εκατ.ευρώ ενώ το καθαρό τίμημα εξαγοράς ανήλθε στα 31,162 εκατ.ευρώ (όπως αναγράφεται στην αναλυτική έκθεση για το έτος 2023 που δημοσίευσε ο όμιλος).

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως η αξία της συναλλαγής σε όρους Enterprise Value ανήλθε σε 253,46 εκατ. ζλότι.

Έως ότου ολοκληρωθεί η εξαγορά, ο όμιλος απέφυγε να ενσωματώσει προβλέψεις μεγεθών, ωστόσο είχε παρουσιάσει τον περασμένο Απρίλιο μια πρώτη εκτίμηση για τα οφέλη. Πιο συγκεκριμένα, η Stella Pack τo 2022 έκλεισε με πωλήσεις ύψους 73 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA ύψους 8,5 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμώμενες εξοικονομήσεις σε διοικητικό και παραγωγικό επίπεδο μετά τη συγχώνευση θα απέδιδαν 3,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό EBITDA, συμπεριλαμβανομένων των συνεργειών, να ανέλθει σε τουλάχιστον 12,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Δεδομένου του χρονισμού ολοκλήρωσης της συναλλαγής η συνεισφορά της Stella Pack στα ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου θα αποτυπωθεί στα μεγέθη του 2024.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v