Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Περιφερειακός παίκτης» γίνεται ξανά η Eurobank

Τουλάχιστον 50% της ετήσιας κερδοφορίας θα συνεισφέρουν οι δραστηριότητες εξωτερικού. Κίνηση ματ η απόκτηση ελέγχου της Ελληνικής. Τι προσθέτει η κυπριακή τράπεζα στον όμιλο. Συνέργειες και η πλεονάζουσα ρευστότητα.

«Περιφερειακός παίκτης» γίνεται ξανά η Eurobank

Ολική επαναφορά σε επίπεδο εξωστρέφειας αποτελεί για τη Eurobank η απόφαση να επενδύσει μέρος των υπερκερδών που κατέγραψε τη διετία 2022-23, από την άνοδο των επιτοκίων και την ανατιμολόγηση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, στην επέκτασή της στο εξωτερικό, αποκτώντας το 55,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου.

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του ομίλου Eurobank, για την τριετία 2024-26, προβλέπει ότι περίπου 50% των ετήσιων κερδών θα προέρχεται από τις δραστηριότητες εξωτερικού, σηματοδοτώντας την πλήρη επάνοδο της τράπεζας στις προ κρίσης χρέους προοπτικές και δημιουργώντας βάσεις επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας, ανεξαρτήτως της πιθανής αποκλιμάκωσης επιτοκίων.

Έχοντας υποχρεωθεί να πουλήσει μέρος των δραστηριοτήτων της σε Βαλκάνια και Αν. Ευρώπη λόγω της κρατικής βοήθειας και εν συνεχεία να επικεντρωθεί στις αγορές Βουλγαρίας και Κύπρου, η Eurobank αποτελεί τη μοναδική, προς το παρόν, εγχώρια τράπεζα με ισχυρό περιφερειακό αποτύπωμα. Όχι τόσο εκτεταμένο γεωγραφικά όσο την προ του 2009 περίοδο, αλλά με ισχυρά μερίδια αγοράς στο τρίπτυχο Ελλάδας - Κύπρου - Βουλγαρίας.

Η συνεισφορά Κύπρου-Βουλγαρίας

Πέρυσι, οι δραστηριότητες στο εξωτερικό συνεισέφεραν το 37,3% της κερδοφορίας του ομίλου. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη τους ανήλθαν σε 468 εκατ. από 211 εκατ. ευρώ το 2022. Από φέτος και για τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν το 50% της κερδοφορίας, χάρη στις εξαγορές σε Βουλγαρία και Κύπρο, που μεγέθυναν τον ισολογισμό.

Τα οργανικά λειτουργικά κέρδη του ομίλου αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος σε 1,5 δισ. ευρώ και η απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, βάσει της προσαρμοσμένης κερδοφορίας, σε περίπου 15%. Ο δείκτης CET 1 θα μείνει πάνω από το 17%, αφού αφαιρεθεί η επίπτωση από το μέρισμα χρήσης (άνω του 25% των καθαρών κερδών).

Το προαναφερθέν πλάνο ενδέχεται να αποβεί συντηρητικό και να αναθεωρηθεί ανοδικά εντός της χρονιάς. Και αυτό επειδή το business plan της περιόδου 2024-26 συμπεριλαμβάνει την Ελληνική, με στατική προβολή μεγεθών 2023, καθώς δεν έχουν ληφθεί ακόμη όλες οι εγκρίσεις, ούτε έχει υποβληθεί η υποχρεωτική δημόσια προσφορά, που πιθανότατα θα ανεβάσει το ποσοστό της πάνω από το 60% ή και το 65%.

Επομένως, δεν περιλαμβάνει τις συνέργειες που θα αναπτυχθούν μεταξύ Eurobank Cyprus και Ελληνική, ούτε το growth της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου. Η ορατή έγκριση απόκτησης του 55,3% της Ελληνικής Τράπεζας και η εν συνεχεία υποχρεωτική δημόσια προσφορά θα επιτρέψουν στη Eurobank να ενοποιήσει την κυπριακή τράπεζα εντός του τρίτου τριμήνου της φετινής χρονιάς.

Τι προσθέτει η Ελληνική στη Eurobank

Η πλήρης ενοποίηση θα ενισχύσει τους κεφαλαιακούς δείκτες κατά περίπου 100 μονάδες βάσης (μ.β.), θα βελτιώσει θεαματικά τα επίπεδα ρευστότητας και θα διευρύνει τα οργανικά έσοδα. Οι κεφαλαιακοί δείκτες θα υποχωρήσουν, λόγω της αύξησης του σταθμισμένου ενεργητικού (80 μονάδες βάσης επίπτωση στον CET1), αλλά με δεδομένο το κεφαλαιακό πλεόνασμα που διαθέτει η Eurobank, η παραπάνω εξέλιξη δεν αποτελεί πρόβλημα.

Ταυτόχρονα, η Eurobank δημιουργεί βιώσιμη αξία, απαντώντας στο βασικό ερώτημα επενδυτών για το πώς θα υποκατασταθούν τα έσοδα από τόκους, λόγω της διαφαινόμενης αποκλιμάκωσης επιτοκίων.

Οι συνέργειες μεταξύ Ελληνικής-Eurobank Cyprus

Η Ελληνική έκλεισε το 2023 με καθαρά έσοδα από τόκους 536,3 εκατ. ευρώ, κέρδη μετά από φόρους 365,4 εκατ. ευρώ και απόδοση επί ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 27%. Από το υπόλοιπο χορηγήσεων 6,16 δισ. ευρώ (εξυπηρετούμενα, ρυθμισμένα και μη εξυπηρετούμενα), τα 3,5 δισ. ευρώ εντάσσονται σε λιανική τραπεζική (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.ά.) και μόλις 1,9 δισ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Στον αντίποδα, η Eurobank Cyprus ειδικεύεται σε χορηγήσεις προς μεγάλες εταιρείες και στους τομείς του wealth management και των διεθνών τραπεζικών εργασιών. Οι δύο ισολογισμοί δείχνουν απόλυτα συμπληρωματικοί. Υπάρχουν, ως εκ τούτου, δυνατότητες σταυροειδών πωλήσεων και αύξησης των εσόδων. Η προφανής συνέργεια αποτελεί το Wealth/Asset Management.

Η Eurobank Cyprus διαθέτει ισχυρή τεχνογνωσία και αποτύπωμα στους παραπάνω τομείς, ενώ αντίθετα το πελατολόγιο καταθετών και πιστοδοτούμενων της Ελληνικής Κύπρου είναι «παρθένο». Μεσοπρόθεσμος στόχος αποτελεί η σύγκλιση του μεριδίου Wealth στα επίπεδα του ομίλου Eurobank, εξέλιξη που θα αυξήσει και τα έσοδα από προμήθειες.

Ταυτόχρονα, επιδιώκεται το σχήμα Ελληνική-Eurobank Cyprus να μετατραπεί σε περιφερειακό κέντρο της Αν. Μεσογείου για υπηρεσίες wealth management, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που έχει η Κύπρος, λόγω νομοθεσίας και εμπειρίας στην παροχή υπηρεσιών, για να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου στην ΕΕ κεφαλαίων από Αν. Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και σταδιακά από Ινδία.

Πώς θα αξιοποιηθεί η υπερβάλλουσα ρευστότητα

Η σημαντικότερη, όμως, συνέργεια σχετίζεται με τη ρευστότητα. Στο τέλος του 2023, η πλεονάζουσα ρευστότητα της Ελληνικής Κύπρου ανερχόταν σε 5,8 δισ. ευρώ (σ.σ. αφαιρουμένης της ρευστότητας μέσω TLTROs). Επιπρόσθετα, διαθέτει ευρεία καταθετική βάση και χαμηλό κόστος πρόσκτησης.  Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Δ' τρίμηνο δούλεψε με καθαρό επιτοκιακό περιθώριο 3,66%.

Η διοίκηση της Eurobank έχει διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει την παραπάνω πλεονάζουσα ρευστότητα, για να χρηματοδοτήσει δραστηριότητές της σε Ελλάδα ή Βουλγαρία. Θα επιδιώξει, όμως, να τη βάλει να «δουλέψει» μέσω του σχεδίου ανάπτυξης των εργασιών Ελληνικής. Σχέδιο που περιλαμβάνει ανάπτυξη του πελατολογίου εταιρικών χορηγήσεων, ενίσχυση του international banking, με χρηματοδότηση περιφερειακών projects κυρίως σε ενεργειακό τομέα, δίκτυα κ.ά.

Η πιθανή συνένωση των δύο τραπεζών (Ελληνική και Eurobank Cyprus) θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία (29 δισ. ευρώ) τράπεζα της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v