Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγαίνει για αξιοποίηση έκταση-φιλέτο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Τι προβλέπει ο διαγωνισμός για το ακίνητο των 5.000 τ.μ. που βρίσκεται πέριξ του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας και ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν.

Βγαίνει για αξιοποίηση έκταση-φιλέτο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Στην αξιοποίηση μιας από τις προς εκμετάλλευση εκτάσεις που βρίσκονται πέριξ του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας προχωρά η εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ) με την προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού, στοχεύοντας στην ενίσχυση των εσόδων της από τη μη αεροπορικές δραστηριότητες.

Η έκταση των 5 στρεμμάτων, η οποία επί της ουσίας βρίσκεται μέσα στο υφιστάμενο εμπορικό πάρκο, στον χώρο όπου στεγάζονται το κατάστημα της Κωτσόβολος και το Factory Outlet, θεωρείται ως το πιο ώριμο προς αξιοποίηση ακίνητο από αυτά τα οποία διαθέτει η εταιρεία και τα οποία εντάσσονται στη στρατηγική παραχώρησης των γεωτεμαχίων του «Ελευθέριος Βενιζέλος» έως το 2045.

Με βάση την προκήρυξη της σχετικής διαδικασίας, στόχος είναι η ανάπτυξη ενός προορισμού όπου θα μπορούσαν να συνδυαστούν δραστηριότητες εμπορικών χρήσεων και εστίασης. Συγκεκριμένα, προκρίνεται η δημιουργία καταστημάτων λιανικής στα οποία θα πωλούνται κυρίως προϊόντα αναγνωρίσιμων εμπορικών σημάτων, από ρούχα και παπούτσια μέχρι παιχνίδια και ηλεκτρονικά είδη. Βέβαια, όπως αναφέρεται, υπάρχει και η δυνατότητα λειτουργίας καταστημάτων εστίασης, αλλά και παροχής υπηρεσιών που συνήθως υπάρχουν σε εμπορικά κέντρα παρόμοιου τύπου.

Βάσει των όρων, ως προθεσμία υποβολής προτάσεων από τους συμμετέχοντες έχει οριστεί η 22α Απριλίου. Στον διαγωνισμό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, μπορούν να συμμετέχουν εταιρείες ή κοινοπρακτικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη ακινήτων ή/και μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις λιανικής/υπηρεσιών. Βέβαια, όπως διευκρινίζεται οι εταιρείες που δικαιούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία οφείλουν να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της οικονομικής τους κατάστασης και την αξιοπιστία τους, με βάση τις υποβληθείσες ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις για τα έτη 2019, 2022 και 2023.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 2023, η διοίκηση του ΔΑΑ είχε επισημάνει ότι θα προχωρούσε στην επαναξιολόγηση των προσκλήσεων ενδιαφέροντος που είχαν προκηρυχθεί για την αξιοποίηση εκτάσεων πέριξ του αεροδρομίου και στόχευαν στην επέκταση του εμπορικού πάρκου και στην ανάπτυξη ενός ακόμη υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχείου.

Μάλιστα, όπως είχε τονίσει ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΑ, Γιάννης Παράσχης, οι διαδικασίες για το εμπορικό κομμάτι θα ενεργοποιούνταν νωρίτερα σε σχέση με την ανάπτυξη του ξενοδοχείου. Αλλωστε, όπως είχε αναδειχθεί κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, «στο πλαίσιο της μεγιστοποίησης της εμπορικής ανάπτυξης του αεροδρομίου, διερευνάται η δυνατότητα εισαγωγής νέων concepts στις εμπορικές παραχωρήσεις και στο πεδίο ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας».

Πάντως, με βάση τις οικονομικές επιδόσεις του 2023, τα έσοδα και λοιπά εισοδήματα από μη αεροπορικές δραστηριότητες για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ανήλθαν σε 134,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 23,2% σε σύγκριση με το 2022, ενώ τα έσοδα ανά επιβάτη διαμορφώθηκαν σε 4,8 ευρώ, αυξημένα κατά 17,1% σε σύγκριση με το 2019, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο της αντίστοιχης αύξησης της επιβατικής κίνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v