Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις άνω των 250 εκατ. ευρώ προωθεί η Τιτάν

Κονδύλι που μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ προετοιμάζει ο όμιλος. Οι κινήσεις εξοικονόμησης κόστους και εναλλακτικά καύσιμα. Η περίπτωση του εργοστασίου στο Καμάρι.

Επενδύσεις άνω των 250 εκατ. ευρώ προωθεί η Τιτάν

Πολύ σημαντικές επενδύσεις που αφ’ ενός επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση του ομίλου και αφ’ ετέρου αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα μέσα από τη μείωση του κόστους, την αύξηση του capacity και την παραγωγή προϊόντων χαμηλότερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος υλοποιεί η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν.

Κύκλοι προσκείμενοι στον όμιλο υποστηρίζουν πως οι μέχρι τώρα κινήσεις που έχουν γίνει στα μέτωπα της πράσινης μετάβασης και της ψηφιοποίησης των εργασιών φέρνουν την εισηγμένη πιο μπροστά από το διεθνή ανταγωνισμό στις δυτικές χώρες, ωστόσο επισημαίνουν ότι προς την ίδια κατεύθυνση επενδύουν και άλλες εταιρείες του κλάδου, οπότε δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Ενδεικτικά άλλωστε ήταν τα όσα ανέφερε η διοίκηση της Τιτάν στο πρόσφατο conference call προς τους αναλυτές, όπου δεν έκρυψε την βούλησή της να προχωρήσει ταχέως σε μεγάλες επενδύσεις (μη εξαιρώντας και το σενάριο των εξαγορών).

Ειδικότερα, το management της εισηγμένης είχε δηλώσει πως υπάρχει διάθεση για συνέχιση των υψηλών επενδύσεων μέσα στο 2024, με το ποσό να προβλέπεται ότι θα κυμανθεί ίσως και στα 250 εκατ. ευρώ, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «δεν θα διστάσουμε να ανεβάσουμε το ποσό για κάθε επένδυση που θα μπορεί να μας οδηγεί σε εξοικονόμηση κόστους, σε περισσότερα εναλλακτικά καύσιμα και στην εκμετάλλευση ευκαιριών».

Παράγοντες που οδηγούν τον όμιλο σε μια τέτοια απόφαση είναι η πολύ ισχυρή του ρευστότητα (δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA μόλις στο 1,2), οι υψηλές θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές που παράγει (το 2023 είδαμε τον καθαρό δανεισμό να μειώνεται), οι σημαντικές επιχορηγήσεις από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η συμβολή των συγκεκριμένων projects στη δραστική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εισηγμένης.

Ενδεικτική περίπτωση ήταν η επένδυση ύψους 26 εκατ. ευρώ του ομίλου στο εργοστάσιο του Καμαρίου (Βοιωτία) που εγκαινιάστηκε χθες, καθώς η μονάδα αυτή αντλεί πάνω από το 70% των συμβατικών καυσίμων της από υπολείμματα ανακύκλωσης, κάνει χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, μειώνει κατά 150 χιλιάδες τόνους ετησίως το ανθρακικό αποτύπωμα και ταυτόχρονα περιορίζει το κόστος παραγωγής της.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η επένδυση αυτή, αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου βιομηχανικού μετασχηματισμού που θα ολοκληρωθεί το 2030 (έχει εγκριθεί σχετική επιχορήγηση 230 εκατ. ευρώ) με την υλοποίηση του έργου για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του είδους του στην Ευρώπη, που θα δεσμεύσει όλες τις εκπομπές άνθρακα της διαδικασίας παραγωγής του εργοστασίου Καμαρίου, παράγοντας τρία εκατ. τόνους τσιμέντου ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα.

Παράλληλα, μεγάλη έμφαση δίνει ο όμιλος στην ψηφιοποίηση των εργασιών του μέσα και από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι, μέσα από το πρόγραμμα Real Time Optimizer που αναμένεται να εφαρμοστεί μέσα στο 2025 σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου θα μπορούσαν να προκύψουν ταμειακές ροές γύρω ή ακόμη και πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ. Μέσω αυτών των εφαρμογών, επιτυγχάνεται η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, αλλά και η μείωση των ενεργειακών αναγκών.

Πέραν αυτών, πάνω από το 30% των προϊόντων του ομίλου είναι χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενώ παράλληλα γίνεται και χρήση ανακυκλώσιμων συσκευασιών.

Επίσης, μεταξύ άλλων, ο όμιλος καινοτομεί σε νέες μεθόδους κατασκευής, όπως η εκτύπωση με την μέθοδο 3D printing, έχοντας στο εργοστάσιο του Καμαρίου μονάδα που τυπώνει κατασκευές, αναπτύσσοντας την τεχνολογία. Μια τεχνολογία που φιλοδοξεί να μειώσει σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα των κτιρίων, χρησιμοποιώντας λιγότερο, αλλά πιο εξειδικευμένο, τσιμέντο, σε ανταγωνιστικό κόστος.

Ο Προέδρος του ομίλου Τιτάν Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, δήλωσε χθες πως «είναι ευθύνη του κλάδου μας να προστατεύει το περιβάλλον, μια δέσμευση που είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA μας από την ίδρυσή μας. Έως το τέλος του 2030, η εγκατάσταση αυτή φιλοδοξούμε να είναι μία από τις μεγαλύτερες μονάδες τσιμέντου με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στην Ευρώπη. Η καινοτομία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα των προηγούμενων επιτυχιών μας και θα παραμείνει η κινητήριος δύναμη πίσω από τις μελλοντικές μας πρωτοβουλίες, πρωτοστατώντας σε έναν μετασχηματισμό που αντανακλά τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v