Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλειες: Ερχεται «λίφτινγκ» για τα ομαδικά συνταξιοδοτικά

Εξετάζεται η εξίσωση των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών συμβολαίων (DAF) με τα αντίστοιχα των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης σε όλα τα επίπεδα. Τι υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΛΕΤΕΑΝ Χρήστος Νούνης.

Ασφάλειες: Ερχεται «λίφτινγκ» για τα ομαδικά συνταξιοδοτικά

Με στόχο τη σύγκλιση του τρόπου λειτουργίας μεταξύ των ομαδικών συνταξιοδοτικών συμβολαίων που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες (DAF) και των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας στο αρμόδιο υπουργείο, όπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης, στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Η αρχή του όλου θέματος ξεκίνησε με την ψήφιση του νόμου 5078 του 2023, σύμφωνα με τον οποίο εξισώθηκε η φορολογική επιβάρυνση μεταξύ των ΤΕΑ και των DAF (προηγουμένως, τόσο οι εισφορές όσο και η καταβολή εφάπαξ στα ΤΕΑ ήταν εντελώς αφορολόγητες), γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της πρώτης πλευράς.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή αναφορά του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑΝ) Χρήστου Νούνη, ότι επιβάλλεται άμεση θεραπεία του νόμου καθώς αυτός προβλέπει φορολογική εξίσωση μεταξύ των ΤΕΑ και των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων της ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά όχι και εξίσωση στον τρόπο λειτουργίας τους. Θα πρέπει να υπάρξει εξίσωση και στις υποχρεώσεις των δύο πλευρών, συμπλήρωσε ο Χρήστος Νούνης, ελπίζοντας σε νέα σύντομη νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση και καταλήγοντας στο ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί κανενός είδους arbitrage μεταξύ των δύο αυτών επιλογών.

Οι αλλαγές στα DAF που εξετάζονται διερευνώνται σε μέτωπα όπως αυτά της πληροφόρησης, του τρόπου τήρησης των σχετικών αποθεματικών, της εποπτείας και κάποιων πιθανών άλλων υποχρεώσεων που θα κληθούν να προσαρμοστούν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Πάντως, αυτή την περίοδο δεν φαίνεται να συζητείται το ενδεχόμενο δυνατότητας μεταφοράς αποταμιεύσεων από DAF σε ΤΕΑ και αντιστρόφως, όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.

Σύμπραξη των τριών πυλώνων

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να υπάρχει ένα ευρύ πεδίο συμφωνίας και ενδεχόμενων συνεργασιών μεταξύ Επαγγελματικών Ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών.

Πρώτα απ’ όλα, και οι δύο φορείς συμφωνούν ότι απαιτείται η σύμπραξη και των τριών πυλώνων ασφάλισης (κοινωνική, επαγγελματική και ιδιωτική) προκειμένου να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το συνταξιοδοτικό πρόβλημα, ιδίως σε μια χώρα με έντονα δημογραφικά προβλήματα όπως η Ελλάδα.

Δεύτερο πεδίο συμφωνίας αποτελεί η αναγκαιότητα αύξησης της αποταμίευσης και ειδικότερα της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης από τους ιδιώτες, τομέας στον οποίο η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη.

Τρίτο σημείο συμφωνίας αποτελούν οι τομείς συνεργασίας που μπορούν να αναπτύξουν οι δύο πλευρές. Για παράδειγμα ο Γιώργος Καραβίας (προερχόμενος από τον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης) ανέφερε μεταξύ άλλων στο χθεσινό συνέδριο πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να προσφέρουν συμπληρωματικές καλύψεις στα μέλη των ΤΕΑ.

Στο ίδιο συνέδριο, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου αναφέρθηκε στο φορολογικό πλαίσιο των ΤΕΑ, υποστηρίζοντας ότι το προηγούμενο καθεστώς που περιελάμβανε μηδενική επιβάρυνση τόσο στις εισφορές όσο και στα εφάπαξ ήταν μοναδικό, καθώς στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού απλά προβλέπονται κάποιες χρονικές μετακυλίσεις φορολόγησης. «Νομίζω ότι οι τρέχουσες φορολογικές ρυθμίσεις είναι γενναίες και είναι σε θέση να κινητοποιήσουν τη μακροχρόνια αποταμίευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v