Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ElvalHalcor: Ενδείξεις ανάκαμψης στη διεθνή ζήτηση

Οι βασικές διαπιστώσεις των στελεχών του ομίλου παρουσιάστηκαν στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Τι προσδοκίες υπάρχουν για το 2024, μετά από μια δύσκολη χρονιά στις διεθνείς αγορές.

ElvalHalcor: Ενδείξεις ανάκαμψης στη διεθνή ζήτηση

Τις πρώτες ενδείξεις για βελτίωση του κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και στο μέλλον προκειμένου να υπάρξουν ασφαλέστερα συμπεράσματα, διαπιστώνουν τα στελέχη της ElvalHalcor, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν κατά τη χθεσινή παρουσίαση του εισηγμένου ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

«Βλέπουμε βελτίωση της εικόνας και των προσδοκιών σε πολλούς κλάδους, λόγω των προβλέψεων για αποκλιμάκωση των διεθνών επιτοκίων, χωρίς ωστόσο επί του παρόντος να πρόκειται για κάτι το σημαντικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Κοκκόλης (μέχρι χθες οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, ο οποίος φέρεται να αναλαμβάνει άλλα καθήκοντα στον όμιλο Viohalco).

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον μεταλλουργικό κλάδο, με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ζήτηση να επηρεάζονται δυσμενώς από την πορεία του ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος.

Πάντως, η διοίκηση της ElvalHalcor τόνισε πως παρά την αρνητική συγκυρία του 2023, τα αποτελέσματα του ομίλου ήταν σαφώς ικανοποιητικά καθώς οι πωλήσεις (σε όγκο) διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και τα λειτουργικά αποτελέσματα υπερέβησαν τα αντίστοιχα του έτους 2021, καθώς το 2022 χαρακτηρίστηκε ως μια έκτακτη χρονιά.

Οι παράγοντες αισιοδοξίας

Πέρα όμως από μια πρώτη βελτίωση του διεθνούς περιβάλλοντος (επιπλέον ένδειξη προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση αποτελεί και η άνοδος των τιμών του αλουμινίου και του χαλκού κατά τις τελευταίες εβδομάδες στις διεθνείς αγορές), υπάρχουν και άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να ευνοήσουν την ElvalHalcor, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

  • Πρώτον, μια ανοδική τάση στα premium μεταξύ πρωτόχυτου και ανακυκλωμένου αλουμινίου, με αποτέλεσμα τα κέρδη που προέρχονται από την ανακύκλωση του μετάλλου (πρώτη ύλη) να είναι υψηλότερα και
  • δεύτερον, η συνεχής προσπάθεια για μείωση των περιθωρίων με τα οποία δανείζεται ο όμιλος σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη αποκλιμάκωση του Euribor και την περυσινή υποχώρηση του καθαρού δανεισμού από τα 956 στα 813 εκατ. ευρώ. Θα γίνει και φέτος μια προσπάθεια για περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού, με δεδομένο ότι δεν σχεδιάζεται κάποιο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Πολιτική της εισηγμένης είναι να χρησιμοποιεί τη ρευστότητά της για τη μείωση των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς το 58% αυτών έχει «κλειδωμένο» κόστος σε χαμηλά επίπεδα (εταιρικό ομόλογο συν interest rate swaps).

Ο δείκτης «καθαρό χρέος προς προσαρμοσμένο EBITDA» από το 4,7 του 2021 και το 3,5 του 2022, έκλεισε πέρυσι στο 3,4 και απώτερος στόχος είναι να υποχωρήσει στο επίπεδο του 3 (τότε θα ακολουθηθεί και μια περισσότερο γενναιόδωρη μερισματική πολιτική).

Μακροπρόθεσμες προοπτικές

Πέραν όμως αυτών, η διοίκηση του ομίλου επέμεινε στις μακροπρόθεσμες τάσεις (megatrends) που είναι σε θέση να επηρεάσουν ανοδικά την πορεία της ElvalHalcor σε βάθος χρόνου, όπως για παράδειγμα η πράσινη μετάβαση των οικονομιών, η ηλεκτροκίνηση, η κυκλική οικονομία και η αστικοποίηση.

Παράλληλα, ο όμιλος αυτή τη στιγμή είναι σε θέση με περιορισμένου ύψους επενδύσεις να αυξήσει κατά πολύ την παραγωγική του δυναμικότητα, από τη στιγμή που εμφανιστεί η απαιτούμενη διεθνής ζήτηση.

Για παράδειγμα, στη μονάδα αλουμινίου της ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα, το capacity μπορεί να αυξηθεί από τους 375 χιλ. στου 465 χιλ. τόνους με μικρό ύψος απαιτούμενων επενδύσεων. Επίσης, στη θυγατρική Sofia Med (Βουλγαρία), με σχετικά περιορισμένες επενδύσεις που θα συνεχιστούν και μέσα στο 2024, θα επιχειρηθεί η πολύ σημαντική εναπομείνασα παραγωγική δυναμικότητα (45.000 από τους 110.000 τόνους) να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτή για την παραγωγή προϊόντων χαλκού υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v