Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

A. Orcel-Β. Ψάλτης: Στο τραπέζι επέκταση στη Ρουμανία και με εξαγορές

«Είμαστε και οι δύο αφοσιωμένοι στη Ρουμανία», τονίζει ο CEO της UniCredit. Η τοποθέτηση του Β. Ψάλτη. Αμφότεροι δηλώνουν βέβαιοι ότι η συνεργασία τους μπορεί να ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες.

A. Orcel-Β. Ψάλτης: Στο τραπέζι επέκταση στη Ρουμανία και με εξαγορές

Έξι μήνες μετά την ανακοίνωση της πρώτης του σημαντικής συμφωνίας ως Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit, ο Andrea Orcel κάθεται στον 29ο όροφο των κεντρικών γραφείων του στο Μιλάνο γεμάτος αυτοπεποίθηση, γράφει το Bloomberg.

Η συνεργασία με την Alpha Bank Α.Ε. πηγαίνει καλά και θα μπορούσε να καταλήξει πολύ πιο μακριά από τη συμφωνία που είχαν αρχικά σχεδιάσει. Μετά τη δημιουργία του Νο 3 τραπεζικού ομίλου στη Ρουμανία, οι δύο εταιρείες ενδέχεται ακόμη και να συνεργαστούν για μια άλλη εξαγορά στη χώρα αυτή, μόλις ολοκληρωθεί η ενοποίηση των δύο μονάδων τους, είπε σε κοινή συνέντευξη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Βank, Βασίλειο Ψάλτη.

«Είμαστε και οι δύο αφοσιωμένοι στη Ρουμανία, και στους δύο αρέσει η Ρουμανία, και οι δύο βλέπουμε μεγάλη αξία εκεί», είπε ο Orcel στη συνέντευξη. «Εάν και όταν υπάρξει μια ευκαιρία, θα εξετάσουμε επίσης εξαγορές σε συνεργασία».

Για τον Orcel, έναν άψογο dealmaker, η συνεργασία με την Alpha Βank είναι αναμφισβήτητα μία από τις μικρότερες συναλλαγές της καριέρας του, γράφει το Bloomberg. Αλλά υπογραμμίζει τη δημιουργική του προσέγγιση σε μια εποχή που τα εθνικά συμφέροντα και το ημιτελές έργο για μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση στέκονται συχνά εμπόδιο στις διασυνοριακές συμφωνίες. Γεννήθηκε από την επιθυμία να ενισχύσει το μέγεθος της UniCredit στη Ρουμανία, η συνεργασία με την Alpha Βank εξελίχθηκε σε μια συνεργασία που ο Orcel λέει ότι μπορεί να γίνει πρότυπο για το πώς ο ιταλικός όμιλος εισέρχεται σε νέες αγορές.

Για την Alpha Βank, της οποίας τα αναπτυξιακά σχέδια στη Ρουμανία μπήκαν στον πάγο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η συμφωνία ήταν ένας τρόπος να αποσπάσει αξία διατηρώντας παράλληλα μια επένδυση σε μεγαλύτερο όμιλο, που θα εξυπηρετεί τους Έλληνες πελάτες της που δραστηριοποιούνται στη χώρα, είπε ο Ψάλτης.

«Η Ρουμανία είναι μια μεγάλη αγορά», είπε, προσθέτοντας ότι η επέκταση στη χώρα θα επιδιωχθεί «από κοινού».

Βάσει της συμφωνίας που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, η UniCredit συμφώνησε να αγοράσει το μερίδιο 9% της ελληνικής κυβέρνησης στην Alpha Βank μαζί με το πλειοψηφικό μερίδιο στη ρουμανική μονάδα της Alpha Βank, την οποία σχεδιάζει να συγχωνεύσει με τη δική της επιχείρηση στη χώρα. Οι δύο πλευρές συνήψαν επίσης μια εταιρική σχέση για το δίκτυο και μια κοινοπραξία για προϊόντα αποταμίευσης. Η Alpha Βank έλαβε 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά για τη ρουμανική δραστηριότητα και διατήρησε το 9,9% της συγχωνευθείσας εταιρείας.

«Είμαι πολύ, πολύ ευχαριστημένος με αυτό που κάναμε», είπε ο Orcel, αποκαλώντας την αγορά ενός μειοψηφικού μεριδίου στην Alpha «πιλοτική» για νέες αγορές όπου δεν ανταγωνίζεται άμεσα την άλλη τράπεζα. «Μπορεί να υπάρχουν και άλλες αγορές όπου μας ενδιαφέρει να αναπτυχθούμε απευθείας στην Κεντρική Ανατολική Ευρώπη. Εάν μπορώ να το αναπαραγάγω με συνεργάτες που έχουν νόημα για τη UniCredit, θα το κάνω».

Τα δύο στελέχη, που γνωρίζονται εδώ και πολύ καιρό, συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία της UniCredit την περασμένη εβδομάδα για ένα διήμερο, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και την οικοδόμηση μιας κοινής ατζέντας. Ο Β. Ψάλτης πήγε στο Μιλάνο με μια ομάδα περίπου 20 στελεχών. Στις συνεδριάσεις της διευθύνουσας επιτροπής, περιέγραψαν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας. Άλλη μια συνάντηση προγραμματίζεται στην Αθήνα για το καλοκαίρι.

«Ενώ προφανώς είμαστε ο μικρότερος συνεργάτης σε αυτό», είπε ο Ψάλτης, η UniCredit «μας αντιμετωπίζει ως ίσους», ενθαρρύνοντας ιδέες και συνεισφορές. «Αυτό είναι δυναμωτικό για τις ομάδες μας», είπε.

Και οι δύο CEO απεικόνισαν τη συμφωνία τους ως εναλλακτικό τρόπο για την προώθηση της ενοποίησης των τραπεζών στην Ευρώπη. Ο Orcel επανέλαβε ότι δεν έχει σχέδιο να αυξήσει το μερίδιο της UniCredit στην Alpha και ο B. Ψάλτης υποστήριξε ότι «όπως έχει αυτή τη στιγμή, σαφώς αυτή η δομή είναι πολύ συνεκτική».

«Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε εδώ βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού πειράματος και αν θέλουμε να προωθήσουμε πραγματικά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για να το πετύχουμε», είπε.

Η συμφωνία θα δημιουργήσει ένα πρόσθετο καθαρό κέρδος για τη UniCredit τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων από το 2026, τα περισσότερα από αυτά «από το σκέλος της Ρουμανίας», είπε ο Orcel. Ο αντίκτυπος του συνδυασμού θα φανεί το επόμενο έτος, πρόσθεσε.

Οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο τραπεζών μπορεί να ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και να περιλαμβάνει πληρωμές, χρηματοδότηση εμπορίου και δραστηριότητες στις κεφαλαιαγορές.

«Για παράδειγμα, στη συμβουλευτική ή στην κεφαλαιαγορά, θα συνεργαζόμαστε ολοένα και περισσότερο με μια κοινή λίστα στόχων όπου μπορούμε να φέρουμε μεγαλύτερο εύρος όσον αφορά την ικανότητα risk capital», είπε ο Orcel.

Η συναλλαγή επιτρέπει στη UniCredit να πουλά τα προϊόντα της στους πελάτες της Alpha Βank και να ενισχύει την παρουσία της στην Ανατολική Ευρώπη. Για την Alpha, η οποία κατέχει σχεδόν το 25% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, η ύπαρξη ενός ισχυρού συνεργάτη «ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο για αυτές τις εταιρείες», είπε ο Ψάλτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v