Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΜΕΑ Finance: Βραβείο για τη συγχώνευση Alpha Bank Romania και UniCredit Romania

Η συγχώνευση των θυγατρικών των δύο Ομίλων αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρουμανία, αποτελώντας ορόσημο για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

ΕΜΕΑ Finance: Βραβείο για τη συγχώνευση Alpha Bank Romania και UniCredit Romania

Ως η καλύτερη συναλλαγή στην κατηγορία «Συγχωνεύσεις και Εξαγορές» (M&A) της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για το 2023 βραβεύτηκε η συγχώνευση της Αlpha Βank Romania με τη UniCredit Romania από το διεθνούς φήμης περιοδικό EMEA Finance στα Achievements Awards 2023.

Η συγχώνευση των θυγατρικών των δύο Ομίλων αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρουμανία, αποτελώντας ορόσημο για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας, με τη νέα οντότητα να συνδυάζει την ισχυρή παρουσία της UniCredit Romania στην επιχειρηματική τραπεζική με το διευρυμένο πελατολόγιο της Αlpha Βank Romania στη λιανική τραπεζική. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024, με την Αlpha Βank να κρατά το 9,9% της νέας οντότητας που θα προκύψει από τη συγχώνευση των δύο θυγατρικών και να λαμβάνει ως αντίτιμο €300 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ των δύο Ομίλων, ύψους περίπου €1 δισ., η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και περιλαμβάνει την εξαγορά από τη UniCredit του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της AlphaLife, τη διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit onemarkets μέσω του δικτύου της Αlpha Βank, καθώς και την αγορά από τη UniCredit του 9% που κατείχε το ΤΧΣ στην Τράπεζα.

Σε κοινή συνέντευξή τους στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο CEO του Ομίλου Αlpha Βank Βασίλης Ψάλτης και ο CEO της UniCredit, Andrea Orcel, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο σκέλος της συμφωνίας που αφορά στη Ρουμανία. «Η Ρουμανία είναι μία μεγάλη αγορά», επισήμανε ο κ. Ψάλτης, προσθέτοντας ότι η επέκταση στη χώρα θα επιδιωχθεί «από κοινού», ενώ ο κ. Orcel τόνισε: «Δηλώνουμε και οι δύο τη δέσμευσή μας στη Ρουμανία, μας ενδιαφέρει η αγορά της, βλέπουμε και οι δύο μεγάλη αξία εκεί. Εάν και εφόσον υπάρξει ευκαιρία, θα εξετάζαμε να προχωρήσουμε από κοινού σε εξαγορές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v