Mytilineοs: Πώς διαβάζουν οι αναλυτές αποτελέσματα και dual listing

Πάνω από τις εκτιμήσεις χρηματιστηριακών οίκων κινήθηκαν τα μεγέθη το 1o τρίμηνο. Οι πρώτες αντιδράσεις για τη διερεύνηση της εισαγωγής στο LSE. Οι τιμές-στόχοι.

Mytilineοs: Πώς διαβάζουν οι αναλυτές αποτελέσματα και dual listing

Η Citi διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Mytilineos, με τιμή-στόχο τα 46 ευρώ μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι τα αποτελέσματα θα δώσουν λαβή στους αναλυτές για να αναθεωρήσουν ανοδικά τα κέρδη του Ομίλου, δεδομένων των ισχυρών επιδόσεων στον τομέα της ενέργειας και των βελτιωμένων προοπτικών για τον τομέα του μετάλλου.

Για φέτος, η Citi προβλέπει έσοδα της τάξεως του 5,39 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 686 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση της μετοχής της Mytilineos για φέτος είναι μόλις 7,7 φορές σε όρους κερδοφορίας και 6,2 φορές σε όρους EV/EBITDA ενώ για το 2025, οι δείκτες αποτίμησης της μετοχής είναι ακόμα χαμηλότεροι. Η μερισματική απόδοση εκτιμάται σε 4,5% φέτος και 4,7% το 2025. Η Citi εκτιμά ότι σε ένα θετικό σενάριο για τη μετοχή, η τιμή-στόχος θα μπορούσε να ανέλθει στα 53,3 ευρώ ή 40% υψηλότερα περίπου.

«Τα κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας για το α’ τρίμηνο, ενώ οι προοπτικές για τα υπόλοιπα τρίμηνα σε όλες τις επιχειρήσεις φαίνονται καλύτερες. Ο καθαρός δανεισμός στο τρίμηνο υποχώρησε στο 1,6 δισ. ευρώ από το 1,9 δισ. ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από τις προσδοκίες μας, λόγω της καλύτερης από την αναμενόμενη εξέλιξη των ταμειακών ροών και ενδεχομένως του κεφαλαίου κίνησης. Οι δραστηριότητες μετάλλων και ενέργειας συνέβαλαν εξίσου στα αποτελέσματα του τριμήνου, με τις δραστηριότητες μετάλλων να σημειώνουν κέρδη κατά 8% έναντι των προσδοκιών μας, ενώ η ετήσια αύξηση των δραστηριοτήτων ενέργειας ανήλθε σε 23%. Το σημαντικότερο σημείο ήταν η ελληνική παραγωγή ενέργειας που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας κατά 40%, σημειώνοντας αύξηση σε τριμηνιαία βάση παρά τη δυσμενή εποχικότητα. Οι νέες μονάδες CCGT συνεισέφεραν το 50% περίπου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο τρίμηνο», επισημαίνει η Citi.

Η εταιρεία επιτάχυνε την αύξηση του μεριδίου αγοράς της στην εγχώρια αγορά λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με μερίδιο πάνω από 17% στο τέλος του α’ τριμήνου και υψηλότερα από τις προσδοκίες της Citi για μερίδιο αγοράς 15% στο τέλος του 2024. Η επιχείρηση μετάλλων βλέπει πολλαπλές ανοδικές τάσεις στην αγορά που υποστηρίζουν τις προοπτικές. Ο όμιλος της Mytilineos έχει καθοδηγήσει για προοδευτικά υψηλότερα EBITDA, υποδηλώνοντας πιθανές αναβαθμίσεις στο consensus του 2024 για τα EBITDA, κατά την άποψη της Citi.

Οι ελληνικές χρηματιστηριακές

Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Mytilineos παρέχουν εμπιστοσύνη στις θετικές προοπτικές της εισηγμένης, τονίζει η NBG Securities, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση outperform, με τιμή-στόχο τα 50 ευρώ. 

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η εταιρεία, αφού ανέβασε επίπεδο στις επιδόσεις της το 2023, διατηρείται σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά χάρη στις πρωτοβουλίες της διοίκησης και τις νέες επενδύσεις. 

Η NBG βλέπει θετικές προοπτικές για το σύνολο του 2024, ενώ αναμένει μέση ετήσια αύξηση των πωλήσεων, των EBITDA και των κερδών ανά μετοχή κατά 13%, 9% και 8% αντίστοιχα έως το 2026. 

Η Euroxx σημειώνει ότι η Mytilineos παρουσίασε καθαρά κέρδη 158 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 24ου έτους, αυξημένα κατά 10% σε ετήσια βάση και πάνω από την εκτίμησή της για 148 εκατ. ευρώ.

Το EBITDA του Ομίλου έφτασε τα 252 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2024 έναντι 225 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2023 (+12% σε ετήσια βάση) και επίσης πάνω από τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής (236 εκατ. ευρώ). Ο ρυθμός αυτός οφείλεται κυρίως στον Ενεργειακό Τομέα, ο οποίος συνέβαλε σε EBITDA 184 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για 168 εκατ. ευρώ

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για dual listing επισημαίνει ότι η Mytilineos επαναλαμβάνει παράλληλα τη δέσμευσή της για την ελληνική οικονομία.

Η OPTIMA σημειώνει ότι η Mytilineos ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της περαιτέρω διεθνούς ανάπτυξής της, ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών, λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη γεωγραφική της παρουσία και στοχεύοντας να προσφέρει αυξημένη ρευστότητα στους επενδυτές της. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής αναθεώρησης, η Mytilineos θα διατηρήσει επίσης μια εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου είναι εισηγμένη από το 1995.

H Beta επισημαίνει ότι ο όμιλος ανακοίνωσε επίσημα ότι αξιολογεί τη διπλή εισαγωγή τους επόμενους 12-18 μήνες, ενδεχομένως στο LSE. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, κάνει λόγο για καλή αρχή που υποστηρίζει τη στόχευση για επίπεδο EBITDA 1,05-1,1 δισ. ευρώ. Ο Όμιλος διαπραγματεύεται σε 6,3x EV/EBITDA, με αναμενόμενα κέρδη 8,8x.

Η Pantelakis Securities τονίζει ότι τα κέρδη και τα EBITDA της εισηγμένης ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών λόγω και των ισχυρών επιδόσεων του κλάδου ενέργειας, με τα έσοδα να υοπχωρούν λόγω της μείωσης των τιμών ενέργειας και αλουμινίου το πρώτο τρίμηνο.

Η Axia επισημαίνει ότι ο Όμιλος ανακοίνωσε ισχυρό σετ αποελεσμάτψων λόγω της επέκτασης του κλάδου ενέργειας ενώ η μείωση των εσόδων ήταν αναμενόμενη, λόγω της υποχώρησης των τιμών ενέργειας. Όπως αναφέρει, θα επανέλθει με νέες εκτιμήσεις, περιλαμβάνοντας και τη νέα συμφωνία – πλαίσιο με τη ΔΕΗ.

Ισχυρά χαρακτηρίζει τα μεγέθη της εισηγμένης και η Piraeus Securities, τονίζοντας ότι ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της κατά περίπου 10% λόγω και του ανθεκτικού επιχειρηματικού μοντέλου της Mytilineos. Όπως επισημαίνει, το πρώτο τρίμηνο θέτει τις βάσεις για ολόκληρη τη χρονιά, καθώς αναμένεται επιτάχυνση στις επιδόσεις της εισηγμένης τόσο στον κλάδο της ενέργειας όσο και σε αυτόν της μεταλλουργίας. Ειδικότερα στον τελευταίο, σημειώνει ότι παρά τις χαμηλότερες τιμές του αλουμινίου, η πολιτική αντιστάθμισης (hedging) του ομίλου και οι αυστηροί έλεγχοι οδήγησαν σε ανθεκτικές επιδόσεις.

Η Alpha Finance σημειώνει ότι τα μεγέθη στο Q1 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της, με τα κέρδη μετά φόρων να ανέρχονται στα 158 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 140 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank Equities σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της Mytilineos επιβεβαίωσαν το ισχυρό ξεκίνημα της εισηγμένης στο έτος, με τα κέρδη να διαμορφώνονται πάνω από τις προσδοκίες παρά τα μειωμένα έσοδα κατά 16% λόγω των χαμηλότερων τιμών σε ενέργεια και αλουμίνιο. Η εισηγμένη είναι σε καλό δρόμο για μια ακόμη χρονιά ρεκόρ σε όρους κερδών, επισημαίνει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v