Ποιες εισηγμένες συγκεντρώνουν δύναμη πυρός 2,2 δισ. ευρώ

Μία στις 4 εισηγμένες έκλεισαν το 2023 με ταμείο που ξεπερνά τις υποχρεώσεις τους. Ποιες είναι και ποιες κινούνται για εξαγορές. Το σενάριο υψηλών μερισμάτων ή επιστροφών κεφαλαίου.

Ποιες εισηγμένες συγκεντρώνουν δύναμη πυρός 2,2 δισ. ευρώ

Με βάση τα περυσινά οικονομικά αποτελέσματα, υπήρχαν στις 31/12/2023 36 μη τραπεζικές εισηγμένες εταιρείες (περίπου η μία στις τέσσερις!) που διέθετε αρνητικό καθαρό δανεισμό (θετικό καθαρό ταμείο, Net Cash), δηλαδή τα διαθέσιμά τους μαζί τις χρηματοοικονομικές τους τοποθετήσεις υπερτερούσαν των υποχρεώσεών τους για δάνεια και μισθώσεις.

Σύμφωνα με τη θεωρία πρόκειται για εταιρείες με υπερβολική ρευστότητα, καθώς μια επιχείρηση με καθαρό δανεισμό που είναι θετικός και είναι μικρότερος από το τριπλάσιο του EBITDA (Net Debt/EBIDA <3) θεωρείται πως κινείται σε σαφώς ικανοποιητικά πλαίσια. Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις οι δείκτες δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια, ιδίως σε περιπτώσεις μικρών εταιρειών που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, οι 36 αυτές εταιρείες είχαν αθροιστικά θετικό καθαρό ταμείο ύψους 2,215 δισ. ευρώ, ενώ άλλες πέντε εισηγμένες (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) είχαν καθαρό δανεισμό μόλις από 4 χιλ. έως 1,015 εκατ. ευρώ.

Σε θεωρητική βάση, οι εταιρείες με θετικό καθαρό ταμείο είναι περισσότερο ασφαλείς στις οικονομικές κρίσεις, έχουν τη δυνατότητα άνετης χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων και τέλος μπορούν πιο εύκολα να ανταποκριθούν στα αιτήματα των μετόχων τους για χρηματικές διανομές (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου).

Τα «μεγάλα πορτοφόλια»

Η Καπνοβιομηχανία Καρέλιας διαθέτει πλεονάζοντα κεφάλαια που θα ζήλευαν μεγάλες ΑΕΔΑΚ, τα οποία τοποθετεί σε χρηματοοικονομικές επενδύσεις χαμηλού ρίσκου (π.χ. ομόλογα, καταθέσεις, αμοιβαία κεφάλαια, κ.λπ.), ενώ συνεχίζει να διανέμει σχετικά μικρό ποσοστό των ετήσιων κερδών του με τη μορφή μερίσματος στους μετόχους της (το 2023 το 39,4%).

Η Jumbo με 370 εκατ. ευρώ θετικό καθαρό ταμείο και πολύ υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές κάθε χρόνο, όχι μόνο υλοποιεί μεγάλες επενδύσεις, αλλά επιπλέον έχει προχωρήσει κατά την τελευταία διετία σε αξιοζήλευτες χρηματικές διανομές προς τους μετόχους της.

ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ καλούνται κατά τα επόμενα χρόνια να υλοποιήσουν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα. Αν και το μεγαλύτερο τμήμα των προγραμματισμένων επενδύσεων του ΟΛΠ θα επιδοτηθεί από Κοινοτικά κονδύλια, η διοίκηση της εισηγμένης εξακολουθεί να είναι αρκετά προσεκτική στην πολιτική χρηματικών διανομών που ακολουθεί (φέτος θα μοιράσει το 50% των περυσινών της καθαρών κερδών).

Τα Πλαστικά Κρήτης ανεβάζουν κάθε χρόνο το θετικό καθαρό ταμείο τους (έχει ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ) παρά τις σημαντικές επενδύσεις που υλοποιούν, ενώ η Sarantis θα χρησιμοποιήσει τη ρευστότητά της για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και εξαγορών άλλων εταιρειών στο εξωτερικό. Για εξαγορά άλλης εταιρείας στο εξωτερικό θα χρησιμοποιήσει το θετικό καθαρό της ταμείο και η Profile (το ενδιαφέρον τους για εξαγορές έχουν εκφράσει και άλλες εταιρείες από το χώρο της πληροφορικής όπως Entersoft, Epsilon Net και Real Consulting).

Στην αναζήτηση εξαγορών άλλων εταιρειών βρίσκονται και οι Ευρωσύμβουλοι, οι οποίοι θα ενισχύσουν περαιτέρω τη ρευστότητά τους μέσα από τη δρομολογούμενη πώληση του ακινήτου τους στη Θεσσαλονίκη.

Οριλίνα και Μπλε Κέδρος ετοιμάζουν νέες τοποθετήσεις στο χώρο των ακινήτων.

Η Intracom έχει βρεθεί με πλεονάζουσα ρευστότητα μετά τις ρευστοποιήσεις θυγατρικών και την υλοποίηση κάποιων νέων επενδύσεων (πχ ακίνητα, Intralot) και φαίνεται πως θα συνδυάσει επεκτατική πολιτική και χρηματικές διανομές προς τους μετόχους.

H Interlife χρησιμοποιεί τα διαθέσιμά της, προκειμένου να διαθέτει υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και να μπορεί να αναπτύξει τις εργασίες της.

Η ΚΡΙ-ΚΡΙ μέσα από τη μεγάλη κερδοφορία της χρηματοδοτεί με άνεση τις επενδύσεις της και η AS Company προχωρεί σε αγορές τουριστικών ακινήτων στην Κρήτη. Και οι δύο αυτές εταιρείες, ανταμείβουν κάθε χρόνο τους μετόχους τους με διανομές μετρητών.

Η Alpha Real Estate Services θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητά της όταν ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των ακινήτων της. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια η εισηγμένη έχει μοιράσει πολύ σημαντικά ποσά στους μετόχους της, πράγμα που φαίνεται πως θα συνεχίσει να το πράττει και στο μέλλον.

Τεχνική Ολυμπιακή και Centric ξεδιπλώνουν σταδιακά τα επεκτατικά τους σχέδια. Η Mevaco ανεβάζει συνεχώς την παραγωγική της δυναμικότητα στην παραγωγή βάσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα και αμυντικά συστήματα, αυξάνοντας χρόνο με το χρόνο το ποσό του διανεμόμενου μερίσματος.

Η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας έχει μηδενίσει τον τραπεζικό της δανεισμό μέσα από την υψηλή της κερδοφορία, ενώ δεν έχει ανακοινώσει κάποιο σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα. Σε θέση «net cash», τόσο η ΕΚΤΕΡ (κοιτάζει πώς θα μεταταχθεί στην ανώτατη κατασκευαστική τάξη) όσο και η DotSoft μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα που σημείωσαν το 2023.

Από την άλλη πλευρά, η Frigoglass έχει απομείνει μια εταιρεία με μόνο περιουσιακό στοιχείο μια μειοψηφική συμμετοχή στον βιομηχανικό όμιλο, ενώ Optronics και Vidavo είναι εταιρείες με χαμηλές οικονομικές επιδόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v