«Μπλόκο» από τον δήμο Ναυπλιέων στο Kandia's Castle Resort & Thalasso Nafplio

Ποιες είναι οι ελλείψεις που οδήγησαν στην αρνητική γνωμοδότηση του δήμου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τι προβλέπει η επένδυση της Fattal για το Kandia's Castle Resort & Thalasso Nafplio.

«Μπλόκο» από τον δήμο Ναυπλιέων στο Kandias Castle Resort & Thalasso Nafplio

Στον… πάγο «λόγω ουσιαστικών ελλείψεων» έβαλε ο δήμος Ναυπλιέων την επαναλειτουργία της 5άστερης ξενοδοχειακής μονάδας Kandia's Castle Resort & Thalasso Nafplio, ένα project του ισραηλινών συμφερόντων ομίλου Fattal Hotel Group, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει επενδύσει πάνω από 80 εκατ. ευρώ στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο, μετά την αρνητική γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της σχετικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

H ΜΠΕ για την οποία ο δήμος Ναυπλιέων γνωμοδότησε αρνητικά αφορά «τα έργα ανάπλασης και διαμόρφωσης ακτής με εμπλουτισμό/προσάμμωση και επαναλειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων Kandia's Castle Resort & Thalasso Nafplio».

Μεταξύ άλλων, όπως επισημαίνεται στην εισήγηση, στην ΜΠΕ σχετικά με τα «έργα ανάπλασης και διαμόρφωσης ακτής με εμπλουτισμό/προσάμμωση, τα οποία αποτελούν άλλωστε και το κυρίως αντικείμενο της εν λόγω Μελέτης, δεν γίνεται καμία αναφορά».

Αναφορικά δε με τη διαχείριση των λυμάτων του ξενοδοχείου, στη σχετική ΜΠΕ παρουσιάζονται συγκεχυμένες πληροφορίες, σύμφωνα με την εισήγηση. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι θα πρέπει να υπάρχει σχετική μελέτη κατατεθειμένη στη Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και σχετική θετική γνωμοδότηση της εν λόγω Υπηρεσίας, σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων του Ξενοδοχείου.

«Ούτε στη ΜΠΕ υπάρχει αναλυτική περιγραφή σχετικά με τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων του ξενοδοχείου, ούτε στην πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (ΗΠΜ) έχει αναρτηθεί σχετική Μελέτη (Επεξεργασίας και Διάθεσης με Επαναχρησιμοποίηση των Λυμάτων του Ξενοδοχείου). Επιπρόσθετα, έπειτα από επικοινωνία μας με τη Δ/νση Υδάτων στις 10/5, ενημερωθήκαμε πως δεν έχει κατατεθεί σχετική μελέτη», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. «Θα πρέπει να αναφερθεί επίσης πως το Τοπικό Συμβούλιο με την αρ. 13/2024 απόφασή του γνωμοδοτεί θετικά με προϋποθέσεις: να καταστραφεί πρώτα η προβλήτα, καθώς και να γίνουν άμεσα τα έργα ανάπλασης».

Στην επιχειρηματολογία του το δημοτικό συμβούλιο επισημαίνει ότι «οι γνωμοδοτήσεις των δημόσιων φορέων, το αντικείμενο της αρμοδιότητας των οποίων συνδέεται άμεσα με τα χαρακτηριστικά του αιτούμενου έργου και τις τυχόν επιπτώσεις αυτού στο περιβάλλον θεωρούνται ως ουσιώδεις, στο πλαίσιο της εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός έργου ή μιας δραστηριότητας», εξ ου και εισηγείται αρνητικά επί της ΜΠΕ.

Οι ελλείψεις

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αυτές αναλυτικά συνίστανται:

  • Σε ό,τι αφορά στα έργα ανάπλασης και διαμόρφωσης ακτής με εμπλουτισμό/προσάμμωση, τα οποία αποτελούν άλλωστε και το κυρίως αντικείμενο της εν λόγω Μελέτης, δεν γίνεται καμία αναφορά.
  • Για τα προτεινόμενα έργα που αφορούν στην αποτροπή της διαπιστωμένης διάβρωσης, δεν έχουν κατατεθεί στην Αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία: ακτομηχανική μελέτη θεωρημένη από τη Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τεχνική μελέτη του έργου θεωρημένη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της οικείας Περιφέρειας, τον σκοπό που αυτό εξυπηρετεί, τον τρόπο αντιμετώπισης της διάβρωσης, στοιχεία που αποδεικνύουν την υφιστάμενη διάβρωση στην περιοχή εκτέλεσης του προστατευτικού έργου και τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας, για τη συμβατότητα του έργου με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγής κ.λπ.
  • Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων γίνεται αναφορά σε κατασκευή νέας εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού σε υπόγειο χώρο του ξενοδοχείου, ενώ ταυτόχρονα στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι το συγκρότημα διαθέτει ήδη τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό λυμάτων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η μελέτη να γίνει συγκεκριμένη σε ποια εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού αναφέρεται, στην υφιστάμενη ή στη νέα.
  • Δεν επισυνάπτεται σχετική βεβαίωση σύνδεσης με το δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΝ.
  • Δεν επισυνάπτεται σχετική βεβαίωση διαχείρισης - διάθεσης της παραγόμενης ιλύος από τον βιολογικό καθαρισμό.
  • Δεν επισυνάπτεται σχετική βεβαίωση αποκομιδής των απορριμμάτων από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.
  • Δεν επισυνάπτεται μελέτη Επεξεργασίας και Διάθεσης με Επαναχρησιμοποίηση των Λυμάτων του Ξενοδοχείου κατατεθειμένη στη Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, καθώς ούτε και σχετική θετική γνωμοδότηση της εν λόγω Υπηρεσίας, σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων του Ξενοδοχείου.

Το έργο

Η Fattal, μέσω της θυγατρικής της Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean, απέκτησε το 2022 έπειτα από δημοπρασία το ξενοδοχείο Kandia Castle, δυναμικότητας 100 δωματίων, για το οποίο υλοποιεί ένα πρόγραμμα ανακαίνισης. Στόχος της εταιρείας είναι το νέο υπερπολυτελές resort με την επωνυμία Kandia's Castle Resort & Thalasso Nafplio, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισής του που βρίσκονται σε εξέλιξη, να επαναλειτουργήσει με το εμπορικό σήμα Limited Edition by Leonardo τη φετινή σεζόν.

Σήμερα, ο όμιλος κατέχει και διαχειρίζεται 13 ξενοδοχεία στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Μάλιστα, με την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων στην Κύπρο, η εταιρεία θα διαθέτει περισσότερα από 2.000 δωμάτια και στην Ελλάδα περίπου 1.500.

Το Fattal Hotel Group, που ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια από τον Νταβίντ Φατάλ, είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ και αποτιμάται σε περίπου 6 δισ. ευρώ. Συνολικά ο όμιλος διαθέτει πάνω από 270 ξενοδοχεία σε περισσότερους από 117 προορισμούς στο Ισραήλ και στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v