Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερις μοχλοί ανάπτυξης για την Profile

Ανεκτέλεστο 130 εκατ. ευρώ και προσδοκίες για υπερδιπλασιασμό του κύκλου εργασιών στην τριετία. Τα νέα προϊόντα και οι κινήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Η στρατηγική για τις εξαγορές.

Τέσσερις μοχλοί ανάπτυξης για την Profile

Την αισιοδοξία του για υπερδιπλασιασμό των οικονομικών επιδόσεων της Profile μέσα στην επόμενη τριετία εξέφρασε ο πρόεδρος του ομίλου Χαράλαμπος Στασινόπουλος (φωτ.), στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης.

Το 2023 η Prοfile αύξησε τον κύκλο εργασιών της από τα 25 στα 30 εκατ. ευρώ, το EBITDA από τα 6,2 στα 7,32 εκατ. ευρώ και την καθαρή της κερδοφορία από τα 3,26 στα 3,85 εκατ. ευρώ. Πάντως, αν δεν συνυπολογιστούν έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα (π.χ. λογιστική απεικόνιση stock options και απομείωση goodwill) τα καθαρά κέρδη θα είχαν διαμορφωθεί το 2023 στα 5,45 εκατ. ευρώ, έναντι 4,47 εκατ. την προηγούμενη χρήση.

Σύμφωνα με το Χαράλαμπο Στασινόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Prοfile Ευάγγελο Αγγελίδη, πέρα από το ήδη πολύ υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων της εταιρείας (προσεγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ και αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη τριετία) υπάρχουν τρεις συν ένας παράγοντες που δημιουργούν ιδιαίτερα θετικές προσδοκίες για την πορεία του ομίλου κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Δυναμικά προϊόντα και εξαγορές

Ποια είναι όμως τα βασικά ατού της εταιρείας:

  • Πρώτον, το νέο προϊόν της εταιρείας που αφορά το digital banking και γνωρίζει ήδη μεγάλη αποδοχή στην αγορά.
  • Δεύτερον, οι λύσεις μεγάλης κλίμακας που ήδη προσφέρει η εισηγμένη στην Ελλάδα (έργα του Ταμείου Ανάκαμψης) και οι οποίες θα μπορούσαν να διατεθούν και στο εξωτερικό. «Θα απευθυνθούμε μέσω συνεργασιών σε αγορές που έχουμε ήδη παρουσία, μας εμπιστεύονται, και για έργα που έχουμε ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία (reference) στην Ελλάδα» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα, η Profile διεκδικεί ήδη στην Ελλάδα δημόσια έργα της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω στο μέλλον.
  • Τρίτον, το νέο προϊόν τεχνητής νοημοσύνης AI Adapted το οποίο μπορεί να λειτουργήσει είτε αυτόνομα, είτε ενσωματωμένα σε άλλα προϊόντα. Συγκεκριμένα, η Prοfile είναι από τις ελάχιστες εταιρείες παγκοσμίως που έχουν εκπονήσει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης στο επενδυτικό λογισμικό, με τους όποιους άλλους ανταγωνιστές το έχουν πράξει, να το έχουν «χτίσει» μόνο πάνω στα δικά τους συστήματα.
  • Και τέταρτον, την εξαγορά εταιρειών στο εξωτερικό, με τη διοίκηση να έχει προχωρήσει σε σειρά επαφών προς αυτή την κατεύθυνση. Στρατηγική του ομίλου είναι η εξαγορά να γίνει σε γεωγραφικές περιοχές όπου η εισηγμένη εταιρεία δεν έχει παρουσία (π.χ. ισπανόφωνες χώρες, Γερμανία, κ.λπ.), ή/και σε εταιρείες που έχουν συμπληρωματικές λύσεις με αυτές της Prοfile.

Για φέτος η Prοfile αναμένει αύξηση του κύκλου εργασιών της από τα 30 στα 40 εκατ. ευρώ και για το 2026 στα 60 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο EBITDA μέσα στα επόμενα χρόνια να προβλέπεται ότι θα ακολουθήσει ανοδική τάση.

Τέλος, η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της Prοfile ψήφισε μεταξύ άλλων τη συνέχιση του προγράμματος δυνατότητας αγοράς ιδίων μετοχών και τη διανομή μικτού μερίσματος 0,04881 ευρώ ανά μετοχή (καταβάλλεται στις 10 Ιουνίου), ενώ ο πρόεδρος της εισηγμένης Χαράλαμπος Στασινόπουλος τόνισε πως οι αντίστοιχες εταιρείες του κλάδου στο εξωτερικό διαπραγματεύονται με πολύ πιο απαιτητικούς χρηματιστηριακούς δείκτες από αυτούς της Profile στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v