Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Οι ζυμώσεις στον 5ο πόλο για την τελική συμφωνία μετόχων

To MoU κρίνεται απαραίτητο καθώς αποτελεί εχέγγυο για την πορεία του εγχειρήματος δημιουργίας του σχήματος Attica Bank-Παγκρήτια. Θα αποτυπωθεί στο commitment letter.

Τράπεζες: Οι ζυμώσεις στον 5ο πόλο για την τελική συμφωνία μετόχων

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι συζητήσεις μεταξύ των μετόχων της Attica Bank, με στόχο την τελική συμφωνία για τα κεφάλαια που θα τοποθετήσουν Δημόσιο και ιδιώτες μέτοχοι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ενιαίας τράπεζας, η οποία θα προκύψει από τη συγχώνευση Attica-Παγκρήτια και θα διενεργηθεί το φθινόπωρο.

Η συμφωνία μεταξύ των μετόχων (MoU) κρίνεται απαραίτητη, καθώς αποτελεί το εχέγγυο για την πορεία του εγχειρήματος δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πόλου, από τον Ηρακλή ΙΙΙ μέχρι την ΑΜΚ και ως είθισται σε αντίστοιχες περιπτώσεις θα αποτυπωθεί στο commitment letter, το οποίο θα τεθεί υπόψη της αρμόδιας εποπτικής αρχής, εν προκειμένω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν, θα προέλθουν από την εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου των δύο τραπεζών μέσω της ένταξής τους στον Ηρακλή ΙΙΙ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή των 600 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο ορόσημο

Η συμφωνία των μετόχων (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ΕΦΚΑ και Thrivest Holdings) αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, ούτως ώστε παράλληλα να κλειδώσει η ένταξη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων (Attica Βank και Παγκρήτια) στον μηχανισμό τιτλοποιήσεων με κρατική εγγύηση Ηρακλή ΙΙΙ.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Παγκρήτιας ανέρχονται στο 1,4 δισ. ευρώ και της Attica Βank στα 2 δισ. ευρώ. Στόχος όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου και η προσγείωση του δείκτη NPE στην περιοχή του 3%.

Η συγχώνευση

Το αμέσως επόμενο βήμα μετά την ένταξη στον Ηρακλή ΙΙΙ είναι η συγχώνευση των δύο τραπεζών. Κρίσιμη παράμετρος είναι, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η σχέση ανταλλαγής που θα προκύψει. Η διαδικασία της συγχώνευσης, όπως εξηγούν πηγές που εμπλέκονται στο εγχείρημα της δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πόλου, εμπεριέχει μια σειρά από εγκρίσεις, εξού και η υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τοποθετείται χρονικά τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v