Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινο φως για τη δημοπράτηση του ΣΔΙΤ της ΠΥΡΚΑΛ

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ανάθεσης στο ΤΑΙΠΕΔ και στη Μονάδα PPF για τον διαγωνισμό αξιοποίησης της έκτασης της πρώην ΠΥΡΚΑΛ και της δημιουργίας του κυβερνητικού πάρκου.

Πράσινο φως για τη δημοπράτηση του ΣΔΙΤ της ΠΥΡΚΑΛ

Την έγκριση της διενέργειας δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση σύμβασης σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το έργο «Κυβερνητικό Πάρκο Ανδρέας Λεντάκης», κοινώς της αξιοποίησης του ακινήτου της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, έδωσε επίσημα το υπουργείο Οικονομικών. 

Έτσι, το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα η μονάδα PPF ως διενεργούσα αρχή (είχε προηγηθεί στις 3 Ιουνίου η υπογραφή της σχετικής σύμβασης ανάθεσης) παίρνει τη σκυτάλη για τη διαμόρφωση των όρων της α’ φάσης του διαγωνισμού. Θα επιδιώξει την εκδήλωση ενδιαφέροντος ιδιωτών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εισέλθουν στη β’ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για την τελική διαμόρφωση των τεχνικών αλλά και οικονομικών όρων του έργου.

Πρόκειται ασφαλώς για το πρώτο βήμα ωρίμασης ενός project που έχει ανακοινωθεί ως πρόθεση το 2020 και αφορά σε πλήρη ανατοποθέτηση υπουργείων και δημόσιων υπηρεσιών, γεγονός που θα απελευθερώσει ακίνητα από αθηναϊκό κέντρο, φέρνοντας ντόμινο εξελίξεων στο real estate αμφότερων των περιοχών.

Σε ό,τι αφορά τη βασική δομή του σχεδίου, ήδη δρομολογείται η μετεγκατάσταση της ΕΑΣ ενώ έχει εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη από το ΥΠΕΝ για το ακίνητο έκτασης 155 στρεμμάτων. Θα διατηρηθούν 25 από τα 91 παλιά βιομηχανικά κτίρια, τα οποία θα αναπαλαιωθούν και θα προστατευθούν ενώ θα προστεθούν και νέα κτίρια. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται χρήσεις και για πολιτιστικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης κοινού/συνεδριακά κέντρα, εστίασης, αναψυκτήρια κ.α.

Σε κάθε περίπτωση εκκρεμούν πολεοδομικές ρυθμίσεις αλλά και συνεννόηση με τους τοπικούς δήμους, που εγείρουν αντιρρήσεις, έως ότου το ακίνητο απελευθερωθεί και φυσικά έως ότου δημοπρατηθεί ο τελικός διαγωνισμός δημιουργίας του κυβερνητικού πάρκου, ο οποίος κατά τα φαινόμενα αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στο 2025.

Εκεί πρόκειται να στεγαστούν οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, ενώ προβλέπεται επίσης η εγκατάσταση του Υπερταμείου και των θυγατρικών του  (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ). Σήμερα, οι υπηρεσίες μόνο των υπουργείων απασχολούν 127 κτίρια, κάποια εκ των οποίων μισθωμένα και κάποια κυριότητας του δημοσίου, ενώ η εκτίμηση είναι πως η μεταφορά θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ μακροπρόθεσμα. 

Σημειώνεται πως το κόστος  ανάπλασης του ακινήτου της πρώην ΠΥΡΚΑΛ τοποθετούνταν αρχικά στα 250 εκατ. ευρώ, ποσό που σήμερα είναι ασφαλώς ξεπερασμένο από τις εξελίξεις στο κόστος χρήματος και κατασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v