Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Metlen: Ανοιγμα σε έξι νέες αγορές και «μπουκέτο» νέων προϊόντων

Σε ποιες χώρες ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί. Από τα πράσινα συμβόλαια ρεύματος με «κλειδωμένη» τιμή σε σουπερμάρκετ, telecoms και μεγάλους πελάτες, στο trading και τη σωρευτική εκπροσώπηση των ΑΠΕ.

Metlen: Ανοιγμα σε έξι νέες αγορές και «μπουκέτο» νέων προϊόντων

Την περαιτέρω στρατηγική εξάπλωση σε νέες αγορές, καλύπτοντας όλο το φάσμα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόσο μέσω του trading όσο κυρίως με ένα όλο και μεγαλύτερο «μπουκέτο» προϊόντων και ενεργειακών υπηρεσιών, όπως σταθερά πακέτα ρεύματος αλλά και συνέργειες με το φυσικό αέριο, έχει βάλει μπροστά η Metlen.

Κατ' αρχάς σε ό,τι αφορά το trading, ετοιμάζεται να μπει σε έξι νέες χώρες, Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Σλοβενία και Βοσνία, και συνολικά μέσα στο 2025 να πολλαπλασιάσει τις συναλλαγές στην ευρύτερη γειτονιά μας, τόσο μέσω του μεγαλύτερου ενεργειακού χρηματιστηρίου European Energy Exchange που εδρεύει στη Γερμανία όσο και με μακροχρόνιες διμερείς συμφωνίες, πουλώντας σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις προϊόντα ρεύματος σε σταθερές τιμές Virtual Based Load (VBL). Είναι το μοντέλο που εφαρμόστηκε από πέρυσι για τις ανάγκες της Αλουμίνιον, του νούμερο ένα καταναλωτή ενέργειας στην Ελλάδα.

Το προφίλ των πελατών στις νέες βαλκανικές αγορές θα αφορά για παράδειγμα αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, με τη διάρκεια αυτών των σταθερών συμβολαίων τύπου PPAs να «παίζουν» ανάμεσα σε 1 και 5 χρόνια και τις τιμές του ρεύματος να μην εξαρτώνται από τη χονδρεμπορική και τις διακυμάνσεις της.

Βασίζονται στην αντιστάθμιση κινδύνου που κάνει η εταιρεία, σε συγκεκριμένη φόρμουλα που της επιτρέπει να προαγοράζει και να προπουλά την ενέργεια, ακόμη και κάτω από τα επίπεδα της forward αγοράς με βάση την ορατότητα για την πορεία των τιμών, και φυσικά στην ενεργή διαχείριση του portfolio της, μεταξύ άλλων από θερμικές μονάδες, ΑΠΕ και μπαταρίες. Σήμερα η ποσότητα που παράγει η εταιρεία κινείται στις 7 TWh, αλλά μαζί με τις αγορές από τα energy markets της ευρύτερης περιοχής φτάνει να διακινεί κοντά στις 11 TWh, με στόχο να φτάσει τις 15 TWh.

Από το trading και τα VBL προϊόντα στους ΦοΣΕ

Συνυπολογίζοντας τις αγορές όπου έχει ήδη άδεια για φυσική εμπορία ρεύματος (Ιταλία, Βουλγαρία, Β. Μακεδονία, Αλβανία και Ουγγαρία), το σχέδιο φιλοδοξεί να καλύψει γεωγραφικά ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη, όχι μόνο αξιοποιώντας τις συνέργειες εκεί όπου έχει ήδη παρουσία, αλλά «παντρεύοντας» τα υφιστάμενα προϊόντα, π.χ. πώληση φυσικού αέριου, με πράσινα πακέτα ρεύματος σε μεγάλους πελάτες (Β2Β), παρέχοντας υπηρεσίες σωρευτικής εκπροσώπησης σε παραγωγούς ΑΠΕ και γενικά καλύπτοντας με ένα «μπουκέτο» νέων παροχών όλο το φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών που μπορεί να δώσει ένα integrated utility.

Στην Ιταλία, για παράδειγμα, αγορά όπου επενδύει συστηματικά και αναζητά ευκαιρίες εξαγορών στην προμήθεια και όχι μόνο, η Μetlen παρέχει ήδη υπηρεσίες φορέα σωρευτικής εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) σε παραγωγούς ΑΠΕ (σ.σ.: έπονται οι Ρουμανία και Βουλγαρία) και γενικά αξιοποιεί στη γείτονα το energy managment, καθώς διαθέτει ένα portfolio πράσινων έργων της τάξης των 3,7 GW.

Ενας επιπλέον λόγος για τη σημασία επέκτασης με προϊόντα και υπηρεσίες τόσο σε νέες αγορές όσο και στην Ελλάδα, συνδέεται και με το gap ανάμεσα στην παραγωγή ενέργειας της Μetlen και τις ανάγκες για ζήτηση απέναντι στους πελάτες της.

Σήμερα, η συνολική ισχύς όλων των μονάδων παραγωγής της (θερμικών και ΑΠΕ) κινείται πάνω από τα 3.000 MW, όταν καλείται να καλύψει ζήτηση γύρω στα 1.500 MW. Ο όμιλος έχει μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή απ’ ό,τι στην προμήθεια και ο στόχος είναι το κενό αυτό σταδιακά να κλείσει, γι’ αυτό και επιδιώκει το κομμάτι της λιανικής όπου ελέγχει μέσω της Protergia το 18,5% (μαζί με τη Volterra) να φτάσει στο 30%.

Ενας σύνθετος κόσμος γεμάτος αβεβαιότητες

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, η λογική είναι αφενός να γίνεται όλο και πιο αποτελεσματικά η τροφοδοσία της πεινασμένης για ενέργεια Αλουμίνιον, αφετέρου η Μetlen, που παράγει σήμερα πάνω από 180 προϊόντα και υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο (από τον τομέα του ηλεκτρισμού μέχρι τα μέταλλα), να εξασφαλίζει κερδοφορία παντός καιρού, αξιοποιώντας όλα τα assets (μονάδες, συμφωνίες PPAs, trading), ανεξάρτητα των σκαμπανεβασμάτων των τιμών στις διεθνείς αγορές.

Σε έναν ενεργειακό κόσμο που βιώνει μια πρωτοφανή μεταμόρφωση λόγω της απανθρακοποίησης και της ταχύτατης εισροής των ΑΠΕ, διεθνοποιημένο ανταγωνισμό, παίκτες απ’ όλη την Ευρώπη να κονταροχτυπιούνται για την ίδια πίτα και με ολοένα μεγαλύτερα ρίσκα από το συνεχές volatility των αγορών, η ανάγκη για υψηλή ανάλυση πριν τη λήψη κάθε σημαντικής απόφασης και αξιοποίηση όλων των νέων τεχνολογιών, υπηρεσιών και προϊόντων (αποθήκευση, απόκριση ζήτησης, εγγυήσεις προέλευσης) θα μεγαλώνει διαρκώς.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή επικείμενων αλλαγών και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπου οι συνθήκες απαιτούν περισσότερα και πιο ευέλικτα προϊόντα, όπως εβδομαδιαία, ικανά να ενισχύουν τη φτωχή ρευστότητα της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, και με καλύτερη μακροχρόνια αντασφάλιση.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι στην περίπτωση της Μetlen, η ομάδα που κάνει energy management αποτελείται από 40 άτομα και συνεχώς αυξάνεται.

Ερχεται ο AI trader

Ούτε επίσης είναι τυχαία η ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία στη διαχείριση ενέργειας, της τεχνητής νοημοσύνης. Στην παρούσα φάση ζούμε στην εποχή του «automated trader», όπου παραμετρικοί αλγόριθμοι που δημιουργήθηκαν από ανθρώπινα insights, με βάση μοτίβα που συνέβησαν στο παρελθόν (π.χ. την ενεργειακή κρίση του 2022 ή τη «μίνι» κρίση του Ιουλίου στη ΝΑ Ευρώπη), χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο. Τις αποφάσεις ωστόσο τις παίρνουν ακόμη οι άνθρωποι, βασισμένοι σε data driven αναλύσεις και αλγόριθμους.

Οχι όμως πολύ μακριά από σήμερα, θα εμφανιστεί ο AI trader. Ο κλασικός trader δεν θα υπάρχει με τη σημερινή του μορφή και απλώς θα επιβλέπει τα αποτελέσματα που θα έχει δημιουργήσει η τεχνητή νοημοσύνη, παρεμβαίνοντας μόνο όταν χρειάζεται για να τα βελτιώσει.

Οσο τρομακτικό και αν ακούγεται, το τιμόνι στη διαχείριση της ενέργειας θα περάσει στις μηχανές και οι άνθρωποι απλώς θα αναπτύσσουν αλγόριθμούς, τις επιδόσεις των οποίων απλώς θα εποπτεύουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v