Νέες επενδύσεις στον τομέα των φοιτητικών εστιών προωθεί η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ Premia Properties, με στόχο να προσθέσει ακόμη πέντε νέα συγκροτήματα στο χαρτοφυλάκιό της.
Η εταιρεία διατηρεί την πιο διακριτή θέση στην αγορά των serviced apartments (απέκτησε από την Dimand συγκρότημα κατοικιών στον Πειραιά) και των φοιτητικών κατοικιών καθώς το 9% των ετήσιων εσόδων της προέρχονται από την εκμετάλλευση serviced apartments, και το 14% από κοινωνικές υποδομές.
Το 2024 ολοκλήρωσε την τέταρτη επένδυσή της σε φοιτητικές κατοικίες στην Ξάνθη, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Κ. Μαρκάζο να εκφράζει το ενδιαφέρον της Premia για την ανάπτυξη συναφών οικιστικών συγκροτημάτων και σε άλλες, μικρότερες πόλεις της Ελλάδας. O μεσοπρόθεσμος στόχος της είναι να έχει στην ιδιοκτησία της ένα χαρτοφυλάκιο αντίστοιχων ακινήτων συνολικής δυναμικότητας της τάξεως των 1.000 διαμερισμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό έχει -σύμφωνα με πληροφορίες- αποκτήσει ένα ακόμη ακίνητο στην Ξάνθη και ένα στον Βόλο, με στόχο τη μετατροπή τους σε φοιτητικές εστίες, ενώ αναζητά αντίστοιχα ακίνητα σε Ρόδο και Λάρισα. Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων στον συγκεκριμένο υποκλάδο του χαρτοφυλακίου υπολογίζεται σε 20 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία διατηρεί επίσης ενεργό ενδιαφέρον και για τον κλάδο της εκπαίδευσης, όπου εκτός από κτίρια δημόσιων σχολείων μέσω συμβάσεων ΣΔΙΤ έχει εξαγοράσει και τις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων Δούκα προ διετίας. Μετά την εξαγορά των εκπαιδευτηρίων από το γκρουπ Cognita το 2024, η ΑΕΕΑΠ έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία και θα επιδιώξει να διευρύνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της σε αυτόν τον τομέα, με το γκρουπ να είναι ο operator των σχολικών μονάδων. Ήδη αναζητούνται κατάλληλα κτίρια κυρίως στην περιφέρεια, που αποτελεί και τον στόχο επέκτασης των εκπαιδευτηρίων.
Παράλληλα η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στον τομέα των πράσινων γραφείων, αποκτώντας πρόσφατα κτίριο γραφείων στη Θεσσαλονίκη το οποίο είναι μισθωμένο στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Η παραπάνω κίνηση σε συνδυασμό με την επένδυση στο «πράσινο» κτίριο γραφείων της ΑΑΔΕ που ολοκληρώθηκε ως επένδυση το καλοκαίρι του 2024, αποτελεί και το μοντέλο που μεσοπρόθεσμα αναμένεται να κινηθεί η ΑΕΕΑΠ. Δηλαδή, θα επενδύει σε κτίρια γραφείων με εξασφαλισμένο μισθωτή και μετρημένο κόστος επένδυσης, διατηρώντας παρουσία στην prime αγορά γραφείων.
Πέραν των παραπάνω, η εταιρεία πλησιάζει τον στόχο δημιουργίας χαρτοφυλακίου εκμεταλλεύσιμων ακινήτων της τάξης του 0,5 δισ. ευρώ, μετά τη συμφωνία εξαγοράς δύο ξενοδοχειακών μονάδων.
Η παραπάνω κίνηση σηματοδοτεί δε την επενδυτική επέκταση της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ και σε τουριστικής χρήσης ακίνητα, τομέας που κερδίζει έδαφος στον εγχώριο κλάδο εκμετάλλευσης ακινήτων.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Κ. Μαρκάζο, στόχος της ΑΕΕΑΠ είναι η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της και προς τον συγκεκριμένο υποκλάδο στο μέλλον, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνει τη διαχείριση των τουριστικών μονάδων, που εξάλλου δεν δικαιολογείται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΕΑΠ.