Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις ράγες το πρώτο data center του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι

Σαν έργο θα έχει ισχύ 40 MW και θα κατασκευαστεί στο Κρυονέρι από την Gemini, κοινοπραξία του ΑΔΜΗΕ με την αμερικανική Serverfarm. Οι μελέτες ξεκινούν το προσεχές διάστημα.

Στις ράγες το πρώτο data center του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι

Στα σκαριά βρίσκεται το πρώτο data center του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι Αττικής, που θα έχει ισχύ 40 MW και θα κατασκευαστεί από την Gemini, κοινοπραξία του Διαχειριστή με την αμερικανικών συμφερόντων Serverfarm και με τις μελέτες να ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σαν κίνηση έρχεται να προστεθεί στα σχέδια που δρομολογούνται ήδη στην Ελλάδα από Microsoft, Amazon, Google, ΔΕΗ - Damac, Digital Realty και άλλους παίκτες για δημιουργία κέντρων διαχείρισης δεδομένων στην Ελλάδα και ενώ καθοδόν βρίσκονται πολύ μεγαλύτερα πλάνα από τα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Στο θέμα αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου του «Κύκλου Ιδεών», ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας για το γεωστρατηγικό «ειδικό βάρος» των συγκεκριμένων επενδύσεων, τις ευκαιρίες που έχει λόγω θέσης η χώρα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και για την νέα επένδυση στο Κρυονέρι από κοινού με τη Gemini.

Είναι η πρώτη μιας σειράς παρόμοιων τέτοιων κινήσεων, κρίνοντας και από την ανακοίνωση για τη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών το Δεκέμβριο, όπου αναφέρονταν ότι η Gemini σχεδιάζει την κατασκευή και λειτουργία hyperscale-ready data centers στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, με τη δημιουργία εγκαταστάσεων συνολικής ισχύος έως 130 MW.

Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, η εμπλοκή του στην ανάπτυξη data centers γίνεται εν γνώσει και με τη στήριξη του ΥΠΕΝ, το οποίο εκτιμά ότι η εταιρεία μπορεί να συμβάλει στη μετατροπή της χώρας σε τηλεπικοινωνιακό hub, προσθέτοντας ότι έχουν καμφθεί οι ενστάσεις που είχε αρχικά εκφράσει η Ρυθμιστική Αρχή. 

Στο συγκεκριμένο θέμα, ο ρυθμιστής της αγοράς είχε διατυπώσει αντιρρήσεις ως προς το κατά πόσο η νέα αυτή δραστηριότητα συνάδει με τις ρυθμιζόμενες δραστηριότητες του ΑΔΜΗΕ, υπό την έννοια ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να παράσχει στην κοινοπραξία προνομιακή πρόσβαση σε ηλεκτρικό χώρο. Επιχείρημα που, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ δεν ισχύει, καθώς έχει προβεί μέχρι σήμερα στη χορήγηση όρων σύνδεσης για την κατασκευή data centers και άλλων εταιρειών στο Κρυονέρι. 

Έχουν κατασκευαστεί 160 χλμ. καλωδίου για το Ελλάδα – Κύπρος 

Στο μείζον θέμα για τη διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου και το πάγωμα των εργασιών, ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε ότι έχουν ήδη κατασκευαστεί 160 χιλιόμετρα του υποθαλάσσιου καλωδίου, προσθέτοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για να συνεχιστεί το έργο» και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα προστατεύσει τον ΑΔΜΗΕ». Άλλωστε οι ρυθμιστικές αρχές των δύο χωρών έχουν πάρει αποφάσεις που θωρακίζουν τον ΑΔΜΗΕ ως εταιρεία.

Έκανε μνεία στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, και του υπουργού ΠΕΝ, Στ. Παπασταύρου ότι το έργο θα προχωρήσει, προσθέτοντας με νόημα «ξέραμε πάρα πολύ καλά ότι η Τουρκία δεν θα μας δώσει συγχαρητήρια για το γεγονός ότι θέλουμε να διασυνδέσουμε την Κύπρο με το ευρωπαϊκό σύστημα και συγκεκριμένα με την Ελλάδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v