Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δρομέας: Πτώση 90% στα προ φόρων κέρδη το 2002

Υποχώρηση της τάξεως του 90% περίπου κατέγραψε στα καθαρά προ φόρων κέρδη η Δρομέας για το 2002, τα οποία ανήλθαν μεταξύ 420 με 440 χιλ. ευρώ, ενώ κατά 24,6% υποχώρησε ο τζίρος της εταιρίας, στα 10,2 εκατ. ευρώ.

Δρομέας: Πτώση 90% στα προ φόρων κέρδη το 2002
Με σημαντική υποχώρηση της τάξεως περίπου του 90% στα καθαρά προ φόρων κέρδη και κατά 24,6% στον κύκλο εργασιών έκλεισε για τη βιομηχανία επίπλων γραφείου Δρομέας το 2002.

Σε πραγματικά νούμερα ο τζίρος της βιομηχανίας έκλεισε περίπου στα 10,2 εκατ. ευρώ, έναντι 13,2 εκατ. ευρώ του 2001, και τα καθαρά προ φόρων κέρδη κυμάνθηκαν μεταξύ 420.000 με 440.000 ευρώ, έναντι 4,2 εκατ. ευρώ του 2001.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Δρομέας, οι βασικοί λόγοι της υποχώρησης των κυριότερων οικονομικών μεγεθών της εταιρείας ήταν οι συνεχείς ακυρώσεις και γενικά το πάγωμα των διαγωνισμών του Δημοσίου που αφορούν την προμήθεια ειδών γραφείου. Οι προμήθειες του Δημοσίου αποτελούσαν περίπου το 42% του τζίρου της εταιρείας και σήμερα αποτελούν το 25%.

Ένας δεύτερος λόγος που συνετέλεσε στα αρνητικά αποτελέσματα ήταν και η διεθνής κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα, από όπου προέρχονται οι μεγάλοι πελάτες της Δρομέας. Ήδη η εταιρεία έχει αναλάβει το πρόγραμμα ανανέωσης των υποκαταστημάτων της Eurobank.

Παρά το γεγονός ότι το 2002 θεωρείται από τη διοίκηση της Δρομέας η χειρότερη χρονιά τους, εν τούτοις οι άνθρωποί της κατάφεραν να περιορίσουν στο –24,6% τις απώλειες του τζίρου, ο οποίος ως και τον Οκτώβριο έτρεχε με –40%.

Και αυτό έγινε λόγω των καλών εξαγωγικών επιδόσεων, οι οποίες από το 7% του τζίρου το 2000 σήμερα αποτελούν το 17%. Καθίσματα αναμονής της Δρομέας έχουν τα αεροδρόμια της Μανίλα, στο Ντουμπάι, στην Κύπρο, ο υπεραστικός σταθμός στο Ριάντ, αλλά και άλλα μεγάλα ιδρύματα στη Σαουδική Αραβία, ενώ τώρα η Δρομέας είναι κοντά στην προμήθεια με έπιπλα ενός ακόμη μεγάλου ασιατικού αεροδρομίου.

Κατά τους πρώτους μήνες του 2003 ολοκληρώνεται το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, ύψους 10 δισ. δρχ., τα οποία είναι τα κεφάλαια που προήλθαν από το χρηματιστήριο. Η εταιρεία απέκτησε τις πλέον υπερσύγχρονες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στεγασμένων χώρων 45.000 τ.μ., αυξάνοντας κατακόρυφα την ταχύτητα παραγωγής και παράδοσης των επίπλων, κάτι που την καθιστά την πιο ανταγωνιστική της αγοράς.

Βέβαια, λόγω της μεγάλης παγιοποίησης και των υψηλών σταθερών εξόδων, η εταιρεία πρέπει να πραγματοποιεί τζίρο πάνω από 10,5 εκατ. ευρώ (τόσο ακριβώς είχε το 2002) τον χρόνο, για να εξασφαλίσει ένα μίνιμουμ καθαρών κερδών.

Το 2003 εκτιμάται ότι θα είναι καλύτερη χρονιά, επειδή αρχίζουν να κινούνται οι προμήθειες που αφορούν την Ολυμπιάδα του 2004, η οποία θα απορροφήσει είδη επίπλωσης γραφείων περίπου 10 με 15 δισ. δρχ., ενώ η Δρομέας έχει επανδρώσει ένα καινούργιο τμήμα εξαγωγών, από το οποίο αναμένεται αύξηση των συμβάσεων με ιδρύματα του εξωτερικού.

Γιάννης Τσαραγκλής

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v