Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπύρου: Κάμψη μεγεθών το 2002

Κάμψη παρουσίασαν τα οικονομικά μεγέθη της Αγροτικός Οίκος Σπύρου το 2002. Ειδικότερα, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 24% διαμορφούμενες στα 17,29 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη κινήθηκαν πτωτικά κατά 56% στα 2,37 εκατ. ευρώ.

Σπύρου: Κάμψη μεγεθών το 2002
Πτωτικά κινήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Αγροτικός Οίκος Σπύρου για τη χρήση του 2002.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας, ο τζίρος υποχώρησε κατά 24% και ανήλθε στα 17,29 εκατ. ευρώ σε σχέση με

22,69 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Τα μικτά κέρδη παρουσίασαν κάμψη της τάξεως του 25% και διαμορφώθηκαν στα 7,85 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 10,39 εκατ. ευρώ του 2001, ενώ τα μερικά αποτελέσματα – κέρδη ανήλθαν στα 2,94 εκατ. ευρώ, από 5,05 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση κατά 56%, καθώς ανήλθαν στα 2,37 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 5,4 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Αγροτικός Οίκος Σπύρου ολοκλήρωσε στη χρήση 2002 την επιχειρησιακή της αναδιάρθρωση, η οποία στόχευε στην αύξηση της αποτελεσματικότητάς της και στη διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού.

Τα βασικότερα επιτεύγματα αυτής της προσπάθειας ήταν: η επέκταση της παραγωγικής βάσης, η οποία εξασφάλισε στην εταιρία επάρκεια προϊόντων άριστης ποιότητας, η διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω ίδρυσης τεσσάρων θυγατρικών στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία και τον Λίβανο αντίστοιχα.

Για το 2003, η εταιρία σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξή της στο εξωτερικό με ενδυνάμωση των τεσσάρων θυγατρικών της στους τομείς της μεγάλης και της μικρής καλλιέργειας. Τα αποτελέσματα αυτής της διείσδυσης θα αρχίσουν να φαίνονται μέσα στη χρήση 2003.

Ειδικότερα, η εταιρία στοχεύει στην ολοκλήρωση του επενδυτικού της προγράμματος και στη διάθεση των αντληθέντων από το χρηματιστήριο κεφαλαίων, στη μεταφορά μέρους του ερευνητικού της έργου σε θυγατρική της εταιρία στην Ελλάδα, γεγονός που θα της εξασφαλίζει στο μέλλον νέα δυναμικά και άριστης ποιότητας προϊόντα, την επανασχεδίαση της παραγωγικής διαδικασίας των σπυροφύτων, η οποία αποτελεί μία δραστηριότητα υψηλής τεχνογνωσίας και απευθύνεται σε μια δυναμικά αυξανόμενη αγορά.

Επιπλέον, η εταιρία σχεδιάζει την αναδιοργάνωση της εμπορικής της δραστηριότητας στην Ελλάδα, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στη νέα δυναμική της ελληνικής αγοράς.

Για τον σκοπό αυτό η εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας αποτελείται πλέον από: την εμπορική δ/νση σπόρων μεγάλης καλλιέργειας, την εμπορική δ/νση σπόρων μικρής καλλιέργειας (κηπευτικά και σπυρόφυτα), την εμπορική δ/νση αστικού πρασίνου.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω δομή προωθεί την περαιτέρω εξειδίκευση και αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η προαναφερθείσα προσπάθεια, η οποία επιχειρήθηκε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, μακροπρόθεσμα θα φέρει μεγάλες υπεραξίες στην εταιρία, ενώ βραχυπρόθεσμα είχε αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη της.



Η διοίκηση της εταιρίας πιστεύει ότι όλη η παραπάνω προσπάθεια ήταν επιβεβλημένη, παρά τις πρόσκαιρες επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματά της, και είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι θα την καθιερώσει ως πρωτοπόρο και ανταγωνιστική στην ευρύτερη αγορά της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η οποία είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη της αγοράς της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v