Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δρομέας: Εξηγήσεις για την κάμψη της κερδοφορίας

Στην κατά 24,5% κάμψη των πωλήσεων οφείλεται, μεταξύ άλλων, η σημαντική υποχώρηση της κερδοφορίας που παρουσίασε η Δρομέας το 2002, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης προς το Χ.Α. Ωστόσο, για το 2003 οι εκτιμήσεις είναι θετικές, καθώς το δίμηνο υπήρξε αύξηση πωλήσεων κατά 30%.

Δρομέας: Εξηγήσεις για την κάμψη της κερδοφορίας
Στην κατά 24,5% κάμψη των πωλήσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο για τη σημαντική υποχώρηση της κερδοφορίας που παρουσίασε η Δρομέας το 2002, όπως αναφέρει η εισηγμένη με σχετική της ανακοίνωση προς το Χ.Α.

Οπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, η συγκεκριμένη πτώση επηρέασε το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου διεθνώς

Ωστόσο, για τη διοίκηση της Δρομέας είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι κατά την τρέχουσα χρήση οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση της τάξεως 67%, με αποτέλεσμα η συμμετοχή τους στον συνολικό τζίρο της επιχείρησης να φθάσει από το 8% στο 17%, ενώ γίνεται αναφορά και στο έργο που εκτελέστηκε στο εξωτερικό το 2002, και συγκεκριμένα στη Μανίλα, ύψους 900 χιλ. δολαρίων Αμερικής.

Επιπλέον, ένας ακόμη παράγοντας που επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία είναι το υψηλότερο ”Νεκρό Σημείο” που διαμορφώθηκε μετά την ολοκλήρωση των νέων επενδύσεων, καθώς αυξήθηκε το ποσοστό συμμετοχής των σταθερών εξόδων στο κόστος παραγωγής.

Η κάμψη της κερδοφορίας οφείλεται επίσης και στην πλήρη απραξία του Δημοσίου κατά το 2002, που είχε σαν αποτέλεσμα το ”πάγωμα” των διαγωνισμών, τις μεγάλες καθυστερήσεις ή ακυρώσεις στις υπογραφές των συμβάσεων.

Οσον αφορά στο συνολικό ποσό 417 χιλ. ευρώ που άγεται στα ”μερίσματα πληρωτέα”, αντιστοιχεί σε 0,024 ευρώ απόδοση ανά μετοχή (17.360.000 μετοχές), ήτοι απόδοση 3,1%, με σημερινή τιμή μετοχής 0,77 ευρώ ή απόδοση 2,55%, με τιμή μετοχής την 31/12/2002 0,94 ευρώ.

Επιπλέον, σημειώνεται πως στη χρήση αυτή η εταιρία έχει αποσβέσει και τις ζημίες από την υποτίμηση των χρεογράφων που κατέχει από εταιρίες εισηγμένες στο Χ.Α., μειώνοντας το Τακτικό Αποθεματικό.

Σχετικά με τις προοπτικές που διαφαίνονται για το 2003, η εταιρία είναι αισιόδοξη, εφόσον το έτος ξεκίνησε με θετικά μηνύματα (ο κύκλος εργασιών του διμήνου είναι κατά 30% αυξημένος), οι νέες επενδύσεις που σταδιακά άρχισαν να λειτουργούν συμμετέχουν όλο και περισσότερο στην παραγωγική διαδικασία της εταιρίας, τα νέα προϊόντα που τέθηκαν σε κυκλοφορία τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους δίνουν πολύ καλά μηνύματα για την συνολική πορεία τους, ενώ η Ολυμπιάδα του 2004 αναμένεται να ενισχύσει και αυτή κατά το ποσοστό της τον κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v