Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

YALCO: Εξυγίανση & συγχώνευση επηρέασαν τα κέρδη

Κέρδη ύψους 151 χιλ. ευρώ εμφανίζει στην υπερδωδεκάμηνη χρήση η εταιρία YALCO, λόγω απορρόφησης της VELLIFEST. Χωρίς την απορρόφηση ηεταιρία θα παρουσίαζε κέρδη ύψους 1,54 εκατ. ευρώ., όπως τονίζει η διοίκηση.

YALCO: Εξυγίανση & συγχώνευση επηρέασαν τα κέρδη
Κέρδη ύψους 151 χιλ. ευρώ για την υπερδωδεκάμηνη χρήση αλλά και κέρδη 1,54 εκατ. ευρώ για τη χρήση από 1/1/2002 έως 31/12/2002 παρουσιάζει η εταιρία YALCO, όπως αυτό αναφέρει η εταιρία σε ανακοίνωσή της.

Τα στοιχεία όμως αυτά δεν είναι συγκρίσιμα με τα περσινά λόγω της συγχώνευσής της με την εταιρία VELLIFEST.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, συγχώνευση με απορρόφηση της εταιρίας VELLIFEST και η μεταφορά των οικονομικών στοιχείων της εν λόγω εταιρίας (ενεργητικού-παθητικού και αποτελεσμάτων) στην YALCO είχαν ως συνέπεια, τα στοιχεία ισολογισμού και αποτελεσμάτων της 31ης Δεκεμβρίου 2002 να μην είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα στοιχεία της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.

Επίσης τονίζεται, ότι στη κλειομένη διαχειριστική περίοδο, πέραν των μεταφερθέντων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, τα αποτελέσματα χρήσης επιβαρύνθηκαν με σημαντικές εξυγιαντικές εφ’ άπαξ και μη επαναλήψιμες δαπάνες, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ευέλικτου λειτουργικού σχήματος, αλλά και με σημαντικές δαπάνες που αφορούν τη διαδικασία απορρόφησης.

Στις δημοσιευμένες συνοπτικές οικονομικές καταστάσεις και ειδικότερα στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων γίνεται διαχωρισμός των αποτελεσμάτων σε δύο περιόδους

Η πρώτη περίοδος από 01/09/2001 έως 31/12/2001 όπου έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό μέρος των εξυγιαντικών παρεμβάσεων υπήρξαν αρνητικά αποτελέσματα ύψους 1.392.000 ευρώ.

Στην περίοδο από 01/01/2002 έως 31/12/2002, όπου ολοκληρώνεται η διαδικασία απορρόφησης, η εταιρεία πραγματοποίησε προ φόρων κέρδη 1.543.359 ευρώ διαμορφώνοντας τελικά προ φόρων κέρδη 151.000 ευρώ στην συνολική περίοδο 01/09/2001 έως 31/12/2002.

Η ανακοίνωση, ακόμη, επισημαίνει, ότι στην δωδεκάμηνη περίοδο 01/01/2002 έως 31/12/2002 τα αποτελέσματα (κέρδη) της εταιρείας προ φόρων ύψους 1.543.00 ευρώ έχουν επιβαρυνθεί με αποσβέσεις ύψους 1.640.000 ευρώ έναντι 741.000 ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2001, ήτοι με επιπλέον ποσό 900.000 ευρώ.

Ενοποιημένα στοιχεία

Τα προαναφερθέντα για την απορρόφηση της VELLIFEST έχουν επηρεάσει και τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις. Πέραν της επίδρασης αυτής τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν και από τα αρνητικά αποτελέσματα των θυγατρικών και κυρίως της EXCEL A.E. και της OMNISHOP Α.Ε. οι οποίες και κατά την κλειομένη χρήση 2002 κατέγραψαν ζημιογόνα αποτελέσματα

Ειδικότερα,η EXCEL, που δραστηριοποιείται στο χώρο των κλιματιστικών αντιμετώπισε τα έντονα προβλήματα της αγοράς αυτής λόγω κυρίως της σημαντικής πτώσης των τιμών λιανικής και της μη έγκαιρης προσαρμογής των εργοστασιακών τιμών.

Την ίδια εξέλιξη είχαν και τα αποτελέσματα της OMNISHOP όπου η καταναλωτική δαπάνη εξακολούθησε την πτωτική της πορεία.

Εκτιμήσεις για το 2003

Για τη μητρική εταιρεία και με δεδομένη την ολοκλήρωση της απορρόφησης της VELLIFEST και τη δημιουργία ενός ευέλικτου ανταγωνιστικού σχήματος, εκτιμά ότι θα πραγματοποιήσει πωλήσεις στο επίπεδο των 42 έως 45 εκατομμυρίων ευρώ και ότι τα προ φόρων απόδοσή της θα επανέλθει στα επίπεδα των οκτώ (8) ποσοστιαίων μονάδων.

Για την θυγατρική της EXCEL, η εταιρία, εκτιμά, ότι μετά την αλλαγή της διοίκησης και τις διαπραγματεύσεις με το εργοστάσιο HAIER, που αφορούν κυρίως την προσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής στις ανταγωνιστικές συνθήκες της αγοράς, εκτιμάται ότι η τρέχουσα χρήση θα είναι πολύ καλύτερη της προηγούμενης τόσο από άποψη πωλήσεων όσο και αποτελεσμάτων.

Για την OMNISHOP, αναφέρει, ότι η σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών λόγω μετεγκατάστασης, η αύξηση του αριθμού των ιδίων καταστημάτων και μικρή ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης δημιουργούν τις προϋποθέσεις βελτίωσης των μεγεθών της και αναστροφής της μέχρι σήμερα πορείας από αρνητική σε θετική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v