Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αττικές Εκδόσεις: Παρουσίαση στην ΕΘΕ

Στο 22% έφθασε το μερίδιο του ομίλου των Αττικών Εκδόσεων με βάση τη διαφημιστική εισροή το 2002, δίνοντάς του την 1η θέση ανάμεσα σε 7 εκδοτικούς οίκους, σύμφωνα με παρουσίασή του στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

Αττικές Εκδόσεις: Παρουσίαση στην ΕΘΕ
Στο 22% έφθασε το μερίδιο του ομίλου των Αττικών Εκδόσεων με βάση τη διαφημιστική εισροή το 2002, δίνοντάς του την 1η θέση ανάμεσα σε 7 εκδοτικούς οίκους, σύμφωνα με παρουσίασή του στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

Την παρουσίαση έκαναν οι κ. Ελεάνα Κυρκιλή, γενική διευθύντρια του ομίλου, και Νίκος Πανόπουλος, οικονομικός διευθυντής.

Ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση, ως προς τη διαφημιστική εισροή, ο όμιλος Αττικών Εκδόσεων κατατάσσεται 1ος –ανάμεσα στους 7 μεγαλύτερους εκδοτικούς ομίλους- σε απορρόφηση διαφημιστικών εσόδων για το 2002, κατέχοντας μερίδιο 22% και σημειώνοντας αύξηση κατά 7% έναντι του 2001.

Στην παρουσίαση τονίστηκε ότι ο όμιλος Αττικών Εκδόσεων, που ιδρύθηκε το 1994, είναι ένας από τους μεγαλύτερους και δυναμικότερους εκδοτικούς ομίλους στην Ελλάδα και οι δραστηριότητές του δεν περιορίζονται μόνο στον εκδοτικό τομέα εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά εκτείνονται και σε συμπληρωματικούς τομείς.

Όσον αφορά στις εκδοτικές δραστηριότητες, ο όμιλος Αττικών Εκδόσεων εκδίδει, εντός Ελλάδας, 13 περιοδικά (Madame Figaro, Harper’s Bazaar, Mirror, Shape, Eίναι, Playboy, Τηλεθεατής, Τηλέραμα, Χάι, Ιδέες & Λύσεις για το Σπίτι, Maison Figaro, Music Life, Κουζινα & Ποιότητα Ζωής). Εκτός Ελλάδας, η σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με την Playboy Enterprises έχει συμβάλει στη δυναμική διείσδυση του ομίλου στις αγορές της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, εκδίδοντας με ιδιαίτερη επιτυχία το Playboy σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία.

Οι δραστηριότητες του ομίλου εκτός press περιλαμβάνουν τη συμμετοχή του σε: δισκογραφική εταιρία (Αlpha Records), εταιρία διανομής ταινιών, DVD και Video (Προοπτική), εταιρία έντυπης πληροφορικής (City Servers), εταιρία ενημέρωσης μέσω Ιnternet (Eψιλον one) και σε πρακτορείο διανομής Τύπου (Αργος). Επίσης ο όμιλος έχει στην κατοχή του έναν ραδιοφωνικό σταθμό (Athens radio Dee Jay) και τα δικαιώματα της Playboy TV για Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Στις στρατηγικές συμμαχίες του ομίλου με διεθνώς αναγνωρισμένες εκδοτικές εταιρίες του εξωτερικού –Hearst S.A (περιοδικό Harper’s Bazaar), Figaro S.A. (περιοδικά Madame Figaro & Maison Figaro), Weider Publications S.A. (περιοδικό Shape) και Playboy Enterprises S.A. (περιοδικό Playboy)- πολύ πρόσφατα προσετέθη η σύναψη μίας νέας και σημαντικής στρατηγικής συμμαχίας.

Επίσης, τονίστηκε στην παρουσίαση ότι στις 20 Μαρτίου 2003 η Mondadori, η μεγαλύτερη εκδοτική εταιρία περιοδικού Τύπου στην Ιταλία, που κατέχει μερίδιο αγοράς άνω του 40% και εκδίδει περισσότερους από 50 τίτλους, απέκτησε από τους βασικούς μετόχους το 20% στις Αττικές Εκδόσεις –συγκεκριμένα 3.060.000 μετοχές– καταβάλλοντας συνολικά 18,2 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 5,90 ευρώ ανά μετοχή, αποτίμηση που προέκυψε κατόπιν Due Diligence.

Η συμμετοχή της Mondadori στο μετοχικό κεφάλαιο των Αττικών Εκδόσεων σηματοδοτεί την αρχή μίας καινούργιας, ακόμη πιο δυναμικής ανάπτυξης του ομίλου στο μέλλον. Η εμπειρία της Mondadori σε συνδυασμό με τη διεθνή επιρροή της θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι Αττικές Εκδόσεις αποτελούν έναν δυναμικό παίκτη στην ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με την παρουσίαση, και μαζί με τη διοίκηση της Mondadori θα δημιουργήσουν μία εταιρεία media που θα έχει ηγετικό ρόλο σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, το 2002 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 72,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση +10,7% έναντι του 2001 (65,3 εκατ. ευρώ).

Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου για το 2002 διαμορφώθηκαν σε 8,3 εκατ. ευρώ, έναντι 6,3 εκατ. ευρώ το 2001 (+31,7%). Επίσης, το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο +54,7% και το καθαρό περιθώριο κέρδους στο +11,5. Tα κέρδη /μετοχή που το 1999 ήταν 0,21 ευρώ, το 2002 έφτασαν στα 0,54 ευρώ.

Σε ερώτηση που έγινε σχετικά με τον δανεισμό της εταιρίας, αναφέρθηκε ότι ο δανεισμός για το 2002 ήταν 20,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 16 εκατ. ευρώ αφορούν σε επενδύσεις της μητρικής εταιρίας.

Σχετικά με τα αποτελέσματα των εταιριών του εξωτερικού που δεν περιλαμβάνονται ακόμη στον ενοποιημένο ισολογισμό του ομίλου, ο κύκλος εργασιών των εταιριών αυτών για το 2002 ανήλθε στα 4,2 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 300.000 ευρώ.

Η παρουσίαση ”έκλεισε” με την πρόβλεψη ότι ο όμιλος Αττικών Εκδόσεων θα συνεχίσει και το 2003 τη θετική πορεία του, ανάλογη με αυτή του 2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v