Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπύρου: Πτώση μεγεθών το α΄ τρίμηνο 2003

Με πτώση 21,1% στον κύκλο εργασιών και 30,9% στα κέρδη έκλεισε το α’ τρίμηνο του 2003 για την εταιρία Σπύρου. Η εταιρία ολοκλήρωσε την επιχειρησιακή της αναδιάρθρωση το 2002 και προχωρά το 2003 σε νέους στόχους.

Σπύρου: Πτώση μεγεθών το α΄ τρίμηνο 2003
Υποχώρηση σημείωσαν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας Αγροτικός Οίκος Σπύρου για το α’ τρίμηνο του 2003.

Συγκεκριμένα, ο τζίρος παρουσιάζει πτώση 21,1% και διαμορφώθηκε στα 8.238.762,87 ευρώ έναντι 10.451.804,54 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2002.

Η πτώση αποδίδεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, στο ότι οι ποσότητες σπόρων μεγάλης καλλιέργειας (βαμβάκι) και κηπευτικών διατέθηκαν κατά τον μήνα Απρίλιο λόγω της καθυστέρησης της καλλιεργητικής περιόδου.

Το μικτό περιθώριο κέρδους κινείται ικανοποιητικά, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της εταιρίας για υψηλή αποτελεσματικότητα.

Τα λειτουργικά έξοδα παρουσίασαν μείωση κατά 19% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2002, γεγονός το οποίο συνδυαζόμενο με τη συνεχή ανάπτυξη της εταιρίας αποδεικνύει την αύξηση της αποτελεσματικότητας, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τα κέρδη υποχώρησαν κατά 30,9%, καθώς διαμορφώθηκαν σε 2.971.038,45 ευρώ από 4.299.568,21 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2002.

Η εταιρία, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, έχοντας ολοκληρώσει μέσα στο 2002 την επιχειρησιακή της αναδιάρθρωση, προχωρά στο 2003 στην υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί.

Οι άμεσοι στόχοι είναι η ανάπτυξη των διεθνών αγορών και για τον σκοπό αυτό υλοποιείται εκτεταμένο πρόγραμμα έρευνας μέσω θυγατρικών της εταιρειών στην Ελλάδα, γενικότερα στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Στην Ελλάδα για τον σκοπό αυτό δημιουργείται το νέο ερευνητικό κέντρο φυτών μεγάλης καλλιέργειας στην περιοχή της Βοιωτίας, το οποίο συνεχίζει την έρευνα για νέες ποικιλίες φυτών.

Ταυτόχρόνα προχωρά η ανάπτυξη προγραμμάτων έρευνας κηπευτικών, τα οποία αποτελούν μία δυναμική αγορά.

Συγχρόνως συνεχίζονται τα ερευνητικά προγράμματα στην Ευρώπη και στην Αμερική από εταιρίες στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος.

Παράλληλα εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς η προώθηση και ανάπτυξη των προϊόντων της στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μέσω της διαρκούς στελέχωσης των θυγατρικών της εκεί.

Σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι η ανάπτυξη του δικτύου πώλησης θα ενισχυθεί και μέσω της λειτουργίας του νέου κέντρου διακίνησης Βόρειας Ελλάδας και Βαλκανίων, στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης.

Η ανάπτυξη των αγορών του εξωτερικού, πέρα από τη συνολική αύξηση των αποτελεσμάτων, θα βοηθήσει και στην εξομάλυνση της εξέλιξης αυτών κατά τη διάρκεια της χρήσης, μέσω της μείωσης της εποχικότητας της δραστηριότητας της εταιρίας.

Οσον αφορά την αγορά της Ελλάδας, η εταιρία έχει άμεσο στόχο την περαιτέρω δραστηριοποίηση του τομέα του Αστικού Πρασίνου, με επέκταση της σειράς προϊόντων στα φυτοχώματα και εξειδικευμένα λιπάσματα και του δικτύου πώλησης, ώστε να καλύψει και τα σημεία λιανικού εμπορίου.

Επίσης, στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη των κλάδων μεγάλης καλλιέργειας και κηπευτικών, μέσω της δημιουργίας και προώθησης ανανεωμένης σειράς προϊόντων με σημαντικά πλεονεκτήματα για το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι, την τομάτα κ.ά.

Στο πρώτο τρίμηνο η προσπάθεια αυτή συνοδεύτηκε από αρνητικές οικονομικές συγκυρίες και από καθυστέρηση της καλλιεργητικής περιόδου λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων έως τα μέσα Απριλίου.

Η διοίκηση της εταιρίας πιστεύει ότι όλες οι παραπάνω ενέργειες, σταδιακά και σταθερά, θα επηρεάσουν θετικά τα αποτελέσματα της εταιρίας και θα αποτελέσουν τα θεμέλια της μελλοντικής ανάπτυξής της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v