Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moda Bagno: Συρρίκνωση ζημιών για τον όμιλο

Περιόρισε τις ζημιές του ο όμιλος Moda Bagno το α’ τρίμηνο του 2003, με τον κύκλο εργασιών να ενισχύεται κατά 6,3%. Η μητρική παρά την κατά 3,8% αύξηση των πωλήσεων έκλεισε το τρίμηνο με ζημιές ύψους 803,4 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 282,8 χιλ. ευρώ πέρυσι.

Moda Bagno: Συρρίκνωση ζημιών για τον όμιλο
Συρρίκνωση των ζημιών και αύξηση των πωλήσεων ανακοίνωσε η εταιρία Ν. Βαρβέρης – Moda Bagno για το πρώτο τρίμηνο του 2003, ενώ σε ό,τι αφορά τη μητρική παρά την αύξηση των πωλήσεων το εξεταζόμενο διάστημα έκλεισε με ζημιές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο εξεταζόμενο διάστημα παρουσίασε αύξηση 6,3% και ανήλθε στα 6,679 εκατ. ευρώ έναντι 6,283 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2002.

Αντίστοιχα ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρίας παρουσιάζει την ίδια περίοδο αύξηση 3,8% καθώς έφτασε στα 6,136 εκατ. ευρώ σε σχέση με 5,908 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Σημαντική επίσης βελτίωση παρουσιάζουν τα αποτελέσματα του Ομίλου με συρρίκνωση της εμφανιζόμενης ζημίας στις 53,7 χιλιάδες ευρώ έναντι των 130,4 χιλιάδων ευρώ.

Σε επίπεδο μητρικής τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ζημία ύψους 803,4 χιλιάδων ευρώ, έναντι κερδών 282,8 χιλιάδων ευρώ πέρυσι, τα οποία όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εταιρίας έχουν επιβαρυνθεί με 1,034,9 εκατ. ευρώ από διαφορά αποτίμησης συμμετοχών.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η εμφάνιση της ζημίας οφείλεται στο ότι, λόγω των ζημιών που παρουσίασαν οι δύο θυγατρικές, κατά τον πρώτο και δεύτερο χρόνο λειτουργίας της η εταιρία της Τουρκίας και κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της η εταιρία της Κύπρου, με αντίστοιχη μείωση των καθαρών θέσεών τους, η μητρική εταιρία ήταν υποχρεωμένη, βάσει των διατάξεων του Κ.Ν. 2190/1920, του ΕΓΛΣ και του ΚΒΣ, να προβεί σε αποτίμηση των συμμετοχών στη μικρότερη μεταξύ της αξίας κτήσης και της τρέχουσας.

Η διαφορά αποτίμησης ύψους 1,034,9 εκατ. ευρώ επιβάρυνε ισόποσα τα λογιστικά αποτελέσματα της μητρικής εταιρίας.

Για τον υπολογισμό και την εμφάνιση των αποτελεσμάτων στην ανακοίνωση αναφέρεται πως πρέπει επιπρόσθετα να ληφθούν υπόψη τα εξής:

1)Η αύξηση του κύκλου εργασιών του ομίλου δείχνει αφενός τη θετική πορεία της μητρικής εταιρίας και αφετέρου ότι η εδραίωση των θυγατρικών στις τοπικές αγορές βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, παρά τις παρακάτω αναφερόμενες αντιξοότητες των τοπικών αγορών.

2) Η κατάσταση της αγοράς στην Τουρκία εξακολουθεί να παρουσιάζει τα γνωστά προβλήματα (συναλλαγματική αστάθεια, αυξημένο κόστος ζωής) ενώ κατά το υπό συζήτηση τρίμηνο παρουσιάστηκαν προβλήματα στην αγορά της Κύπρου, τόσο με τον πρόσφατο πόλεμο στον Κόλπο όσο και με την Προεδρική εκλογική μάχη που διεξήχθη εκεί.

3) Η εταιρία του ομίλου MODA BAGNO IC VE DIS TICARET INSAAT TURIZM VE SANAYI A.S., με έδρα την Κωνσταντινούπολη Τουρκίας, διανύει το τρίτο έτος παρουσίας της στην εκεί αγορά, η, δε, εταιρία του ομίλου N.ΒΑΡΒΕΡΗΣ MODA BAGNO (CYPRUS) Limited, με έδρα τη Λευκωσία Κύπρου, μόλις το δεύτερο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v