Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαψεύσεις και παρασκήνιο από Εθνική-Πειραιώς

Ουδεμία προσέγγιση ή συζήτηση έχει υπάρξει μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας, σημειώνουν σε ανακοινώσεις τους οι δύο τράπεζες, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα. Ωστόσο οι πληροφορίες... επιμένουν.

Διαψεύσεις και παρασκήνιο από Εθνική-Πειραιώς
Ουδεμία προσέγγιση ή συζήτηση έχει υπάρξει μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας, σημειώνουν σε ανακοινώσεις τους οι δύο τράπεζες, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας".

Ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν, και μιλούν για επαφές που μπορεί σε αυτή τη φάση να μην τελεσφόρησαν, σηματοδοτούν όμως σημαντικές διεργασίες, που συνεχίζονται, μεσούσης της κρίσης στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα.

Στη διάψευση της, η Εθνική σημειώνει: "Η Εθνική Τράπεζα με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Απόπειρα σύμπραξης Εθνικής με Πειραιώς", προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού ανακοινώνει ότι δεν υφίστανται συζητήσεις για σύμπραξη ή για ανταλλαγή μετοχών της Εθνικής Τράπεζας με την Τράπεζα Πειραιώς".

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει τα εξής: "Με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδος, η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. δηλώνει ότι ουδεμία προσέγγιση ή συζήτηση έχει υπάρξει μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. και της Εθνικής Τράπεζας που να αναφέρεται είτε σε ανταλλαγή μετοχών είτε σε ενδεχόμενο σύμπραξης". 

Υπενθυμίζεται ότι σε δημοσίευμα της, η "Ελευθεροτυπία" αναφέρθηκε σε συνομιλίες για σύμπραξη μεταξύ της Εθνικής και της Πειραιώς, με πρωτοβουλία της πρώτης, κάνοντας λόγο για σχετική συνάντηση που έγινε προ ημερών, μεταξύ των κ.κ. Αράπογλου και Σάλλα

Πράγματι οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξαν σχετικές επαφές μεταξύ των δύο τραπεζών, που  έληξαν άδοξα την περασμένη Τρίτη, καθώς οι δύο πλευρές εμφάνισαν διαφορές σε σημαντικά θέματα όπως οι αποτιμήσεις, χωρις αυτό να σημαίνει ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν.

Αναφέρεται δε, ότι οι επαφές αυτές έγιναν έχοντας και το κατ αρχήν "πράσινο φως" απο την πλευρά της κυβέρνησης.

Τα όσα φέρονται να διαδραματίστηκαν συνδέονται με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν εδώ και μήνες και θέλουν τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα να ενδιαφέρεται πρωτίστως για την Alpha Bank και δευτερευόντως για την Πειραιώς, προκειμένου να επιτύχει τρεις στόχους:

1. Την περαιτέρω αύξηση του μεριδίου της στην ελληνική αγορά, μέσω της εξαγοράς άλλης τράπεζας.

2. Τη μείωση της εξάρτησης της απο τα αποτελέσματα της τουρκικής Finansbank

3. Την περαιτέρω απαγκίστρωση της απο την επιρροή του Δημοσίου, καθώς μια συνένωση με ανταλλαγή μετοχών θα επιφέρει dillution στην υφιστάμενη μετοχική σύνθεση, αλλά και το "μπόλιασμα" της δομής της με νέα στελέχη του ιδιωτικού τομέα, που θα προέλθουν απο την συνένωση.

Υπο αυτό το πρίσμα, οι πληροφορίες για την ύπαρξη επαφών μεταξύ της ΕΤΕ και της  Πειραιώς , δεν εξέπληξαν στελέχη του χώρου που σημείωναν με νόημα τις πληροφορίες που είχαν κάνει  την εμφάνιση τους την αγορά το Νοέμβριο, για επαφές ΕΤΕ με Alpha και τελικά διαψεύστηκαν (με μεγάλη καθυστέρηση) απο αμφότερες τις τράπεζες, δίνοντας την εντύπωση ότι οι δύο πλευρές μίλησαν αλλά δεν συμφώνησαν.

Κάποιοι παράγοντες της αγοράς συνδέουν την τελευταία εξέλιξη και με το γεγονός ότι ο όμιλος Marfin βγήκε απο την επένδυση στον ΟΤΕ και άρα διαθέτει τώρα αυξημένη ρευστότητα, ιδιαίτερα σημαντική δεδομένης και της συγκυρίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ύπαρξη αυτών των πληροφοριών παρά τις επίσημες διαψεύσεις, δίνει την αίσθηση ότι οι επαφές για συνενώσεις στην κορυφή του  τραπεζικού συστήματος συνεχίζονται, μεσούσης της πτώσης στις αποτιμήσεις και της πίεσης στις αγορές.

Ορισμένοι δε παράγοντες επιμένουν ότι η υφιστάμενη συγκυρία ίσως και να υποχρεώνει σε επαφές, καθώς οι πιο αδύναμοι φοβούνται μια επιθετική εξαγορά ενώ οι πιο ισχυροί θεωρούν ότι είναι κατάλληλη στιγμή να αυξήσουν το μέγεθος τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v