Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προβλέπουν για φέτος Βιοτέρ, Ζάμπα, ΕΛΒΕ

Τις εκτιμήσεις τους για βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις στην τρέχουσα χρήση καταθέτουν οι διοικήσεις των εισηγμένων Βιοτέρ, Ζάμπα και ΕΛΒΕ Ενδυμάτων. Τα θεμελιώδη και οι αποτιμήσεις των τριών εταιριών.  

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Τι προβλέπουν για φέτος Βιοτέρ, Ζάμπα, ΕΛΒΕ
Βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις αναμένουν για φέτος οι εισηγμένες εταιρίες Βιοτέρ, Ζάμπα και ΕΛΒΕ Ενδυμάτων.

Η Βιοτέρ θεωρεί ότι υπάρχουν καλές προοπτικές το 2008 σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς της. Στον κατασκευαστικό τομέα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων της ανέρχεται στα 310 εκατ. ευρώ και εφόσον λυθούν οι όποιες εμπλοκές με το Δημόσιο τα έργα αυτά επαρκούν έτσι ώστε κατά την περίοδο 2008 - 2010 να επιτευχθούν ετήσιοι κύκλοι εργασιών ανάλογοι με αυτόν του 2007. Πολιτική της εταιρίας είναι να αποφεύγει την ανάληψη έργων με χαμηλό περιθώριο κέρδους.

Στον χώρο των ακινήτων η διοίκηση της εισηγμένης δηλώνει ότι για τη διετία 2008 - 2009 στόχο έχει την επίτευξη κερδών τουλάχιστον ανάλογων με το 2007.

Σε ό,τι αφορά τα ΣΔΙΤ, η διοίκηση της εισηγμένης θεωρεί ότι θα είναι ο τομέας από τον οποίο θα έχει μεγάλο ποσοστό του ετήσιου τζίρου του ομίλου.

Στον συγκεκριμένο λοιπόν τομέα, πέρα από τη δραστηριοποίηση στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων μέσω της συμμετοχής στους αθηναϊκούς σταθμούς αυτοκινήτων:

• Συμμετέχει με 32,4% στο σχήμα που έχει πλειοδοτήσει για την κατασκευή - εκμετάλλευση της μαρίνας του ΣΕΦ, καθώς και με 25% στην εκμετάλλευση του Κανόε - Καγιάκ.

• Έχει προεπιλεγεί σε έργο για τη στέγαση έξι υπηρεσιών και ενός σταθμού του πυροσβεστικού σώματος.

Πέρυσι, η Βιοτέρ σημείωσε κύκλο εργασιών 72,5 εκατ., EBITDA 10,9 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,36 εκατ. (έναντι 1,21 εκατ.  το 2006). Η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης κυμαίνεται γύρω στα 51 εκατ., όταν στις 31/12/2007 τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονταν στα 70,58 εκατ. ευρώ (P/BV 0,72).

Η Ζάμπα διακρίνεται για την υπερβάλλουσα ρευστότητά της, για τη μεγάλη κερδοφορία της και τις μέτριες επιδόσεις της στο αντικείμενο εργασίας της (αντιπροσώπευση κλιματιστικών Sharp).

Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Ζάμπα να κυμαίνεται γύρω στα 9 εκατ. ευρώ, στις 31/12/2007 διέθετε μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, ταμείο 10,88 εκατ. (κυρίως προθεσμιακές καταθέσεις), εμπορικές απαιτήσεις 2,28 εκατ. ευρώ και μεγάλη ακίνητη περιουσία αποτιμημένη ουσιαστικά σε τιμές κτήσης.

Πέρυσι, η Ζάμπα εκμεταλλεύτηκε την υψηλή ζήτηση στον κλάδο των κλιματιστικών και βελτίωσε κατά πολύ το ύψος των πωλήσεών της (+84%), με τα καθαρά κέρδη όμως να φτάνουν μόλις στις 497 χιλιάδες ευρώ, παρά την είσπραξη σημαντικών τόκων. Για φέτος, η διοίκηση της εισηγμένης δηλώνει αισιόδοξη για καλύτερα αποτελέσματα.

Η Ελβέ Ενδυμάτων διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 23 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι σημείωσε καθαρά κέρδη 2,31 εκατ. ευρώ (P/E 10). Να σημειωθεί ότι πέρυσι η ΕΛΒΕ παρουσίασε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές 6,9 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2007 ο καθαρός της δανεισμός ήταν αρνητικός (διαθέσιμα υψηλότερα από τον τραπεζικό δανεισμό).

Για φέτος η διοίκηση της ΕΛΒΕ αναμένει νέα βελτίωση πωλήσεων σε ενοποιημένη βάση κυρίως λόγω της πορείας των θυγατρικών των Λητώ και Calin. Αντίθετα, η μητρική εταιρία εκτιμάται ότι θα υποχρεωθεί σε μικρή μείωση πωλήσεων λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στις χώρες της Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v