Πετρόπουλος: Προσδοκίες τώρα και από τα ακίνητα!

Γιατί η πρόβλεψη της διοίκησης για στασιμότητα κερδών φέτος δείχνει συντηρητική – Μελέτη για μετεγκατάσταση της έδρας της εταιρίας και εκμετάλλευση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Πετρόπουλος: Προσδοκίες τώρα και από τα ακίνητα!
Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 49 εκατ. ευρώ, τα περυσινά κέρδη των 5,66 εκατ. και το μέρισμα των 62 λεπτών (τα 12 εξ αυτών είχαν διανεμηθεί ως προμέρισμα), το P/E του τίτλου διαμορφώνεται στο 8,6 και η μερισματική απόδοση στο 8,9%.

Για φέτος, η εισηγμένη εταιρία έχει προβλέψει άνοδο πωλήσεων κατά 10% και διατήρηση των κερδών σε σταθερά επίπεδα.

Στην πράξη, ωστόσο, μια φετινή κερδοφορία ανάλογη της περυσινής σημαίνει ότι θα υπάρξει σημαντική υστέρηση στη λειτουργική επίδοση, καθώς:

* Πέρυσι τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν κατά περίπου 850 χιλιάδες ευρώ από υποαξίες ακινήτων, ενώ επίσης σημειώθηκε και επιβάρυνση για αφορολόγητα αποθεματικά του παρελθόντος.

* Στις φετινές προβλέψεις του κύκλου εργασιών δεν συμπεριλαμβάνονται πωλήσεις της εταιρίας στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, FYROM και Αλβανία), οι όποιες πωλήσεις των κινεζικών αυτοκινήτων Brilliance, επίσης ούτε και οι όποιες πωλήσεις των μεγάλων φορτηγών της Isuzu (10 - 18 τόνων). Ο παραπάνω κύκλος εργασιών αναμένεται να ξεκινήσει κυρίως κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς και να ενισχύσει περαιτέρω τα μεγέθη του ομίλου από το 2009.

Πώς όμως είναι δυνατόν να προβλέπεται αύξηση πωλήσεων τουλάχιστον κατά 10% και ταυτόχρονα μεγάλη υποχώρηση της λειτουργικής κερδοφορίας; Απαντώντας σε σχετικό ερώτημά μας η διοίκηση της εισηγμένης απέδωσε το γεγονός στην αστάθεια του εξωτερικού περιβάλλοντος. Μήπως δηλαδή η διεθνής κρίση λόγω των subprime loans επηρεάσει ενδεχομένως και τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η Πετρόπουλος.

Πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ιδιαίτερη επίπτωση (+7% οι πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο), ενώ στα θετικά της εισηγμένης συμπεριλαμβάνεται το ότι διαφοροποιεί τον κίνδυνο λόγω των πολλών αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται.

Επίσης, σαφώς ανοδικά κινούνται φέτος οι πωλήσεις των γεννητριών Petrogen, από τις πρόσφατες διακοπές ρεύματος λόγω της απεργίας στη ΔΕΗ, καθώς και εξαιτίας των φόβων για νέες διακοπές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, σκεπτικισμό προκαλούν οι απεργίες στο λιμάνι του Πειραιά για την προμήθεια των προϊόντων.

Επεκτάσεις αντικειμένου πραγματοποιεί η Πετρόπουλος και στον χώρο των μπαταριών, όπου η εισηγμένη έχει μειοδοτήσει σε διαγωνισμό του ΟΤΕ ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Το «χρυσάφι» των ακινήτων

Η εισηγμένη εταιρία προσδοκά σημαντικά οφέλη λόγω και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτει. Προκειμένου μάλιστα να καρπωθεί σημαντικές υπεραξίες έχει συστήσει ομάδα μελέτης, η οποία εξετάζει τις απαιτήσεις ενός χώρου στην Αττική, όπου θα μπορούσε να μετεγκατασταθεί η Πετρόπουλος, προκειμένου να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα ακίνητη περιουσία, η οποία βρίσκεται αρκετά κοντά στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, καθώς και στο εμπορικό κέντρο της Μπ. Βωβός (αναμένεται να ξεκινήσει το έτος 2010).

Η μετακίνηση αυτή βέβαια θα πραγματοποιηθεί σε βάθος χρόνου, ωστόσο τόσο από τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της εισηγμένης όσο και από τα υπόλοιπα θα μπορούσε να προκύψει σημαντική υπεραξία, με τη σταδιακή ανάδειξη της περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v