ΕΛΤΕΧ: Διεκδικεί 5 συγχρηματοδοτούμενα έργα

Αναπτυξιακές προοπτικές δημιούργησε η νέα δομή του ομίλου Ελληνική Τεχνοδομική, Άκτωρ και Reds, ο οποίος δικδικεί και 5 μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα, όπως ανακοινώθηκε κατά τις σημερινές Γ.Σ., όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η διανομή αυξημένου μερίσματος για ΕΛΤΕΧ και Άκτωρ, ενώ εκλέχτηκαν και νέα διοικητικά συμβούλια.

ΕΛΤΕΧ: Διεκδικεί 5 συγχρηματοδοτούμενα έργα
Αυξημένο μέρισμα θα διανείμουν η Ελληνική Τεχνοδομική και η Ακτωρ για τη χρήση του 2002, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια των σημερινών γενικών συνελεύσεων, όπου μεταξύ άλλων εξελέγησαν νέα διοικητικά συμβούλια, ενώ έγινε εκτενής αναφορά και στις προοπτικές των εταιριών του ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής για το 2003.

Αναλυτικότερα και όσον αφορά στα μερίσματα, η Ελληνική Τεχνοδομική θα διανείμει μέρισμα κατά 8% υψηλότερο σε σχέση με το περυσινό, διαμορφούμενο στα 0,13 ευρώ ανά μετοχή (έναντι 0,12 ευρώ του 2001), ενώ το μέρισμα της Ακτωρ είναι κατά 37,9% αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, καθώς φτάνει στα 0,40 ευρώ ανά μετοχή (σε σχέση με 0,29 ευρώ).

Σημειώνεται πως ως ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 23η Ιουνίου 2003.

Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρίας, το 2003 αποτελεί νέα αφετηρία για την πορεία του ομίλου Ελληνική Τεχνοδομική, Ακτωρ και Reds, καθώς εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση της νέας δομής του ομίλου το 2002 δημιούργησε νέες αναπτυξιακές προοπτικές για την κατοχύρωση της ηγετικής θέσης του στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και τη δημιουργία υπεραξιών μέσα από νέες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τη νέα δομή, η μητρική Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ, που αποτελεί πρότυπη επενδυτική μονάδα στον χώρο των υποδομών, ανέλαβε τον στρατηγικό σχεδιασμό, τη διαχείριση των συμμετοχών, την παροχή υπηρεσιών συμβούλου και την ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων.

Οπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, η Ακτωρ με τις θυγατρικές της αναδείχθηκε στον ισχυρό κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου και η Reds ανέλαβε τον τομέα της διαχείρισης των ακινήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο και όσον αφορά στις προοπτικές του ομίλου, σημειώνεται πως η στρατηγική ανάπτυξης βασίζεται μεταξύ άλλων στη διατήρηση της ηγετικής θέσης στον κατασκευαστικό κλάδο μέσω της Ακτωρ, η οποία έχει αποκτήσει το ανώτατο κατασκευαστικό πτυχίο και των εταιριών ΤΟΜΗ, ΚΑΣΤΩΡ, ΤΡΙΓΩΝΟ, ΤΕΜΚΑΤ, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε άλλες κατασκευαστικές τάξεις πτυχίου.

Εξάλλου, η ανάπτυξη των εταιριών της Ακτωρ στοχεύει πλέον κυρίως στη μετά το 2004 εποχή. Ως εκ τούτου, εδραιώνει την ηγετική της παρουσία στην εγχώριο αγορά και με το πραγματικό ανεκτέλεστο επικείμενο πάνω από 1,2 δισ. ευρώ, αλλά και δυνητικό που έχει σύμφωνα με τη νομοθεσία (1,539 δισ. ευρώ).

Επιπλέον, ο όμιλος ολοκληρώνει μεθοδικά την οργάνωση σε πανελλαδική κλίμακα και την ανάπτυξη των λατομείων αδρανών υλικών, βιομηχανίας σκυροδέματος και ασφαλτομιγμάτων.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, διεκδικεί με αξιώσεις τα πέντε μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα που βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης, διατηρεί και επεκτείνει την ηγετική μας παρουσία στην κατασκευή κυρίως των μεγάλων ιδιωτικών έργων, ενώ χτίζει συστηματικά τις προϋποθέσεις για δραστηριότητα στο εξωτερικό και για οικοδομικά έργα και έργα υποδομής.

Ταυτόχρονα ο όμιλος στοχεύει στη σημαντική συμμετοχή στα έργα παραχωρήσεων που γίνονται στην Ελλάδα, με κυριότερα την Αττική Οδό και τη ζεύξη Ρίου–Αντιρρίου, που εξασφαλίζουν σημαντικά έσοδα για την εταιρία σε βάθος χρόνου, ενώ διεκδικεί και νέα έργα που θα υλοποιηθούν με συμβάσεις παραχώρησης, όπως 4 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, η υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης, αεροδρόμια στην Κύπρο και 4 σταθμοί αυτοκινήτων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Οι προοπτικές του ομίλου περιλαμβάνουν και την εκμετάλλευση των επενδυτικών ευκαιριών που διανοίγονται στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας μέσω των θυγατρικών Ηλέκτωρ και ΗΕ&D, ενώ, σύμφωνα με την ίδια πάντα ανακοίνωση, στην ενέργεια η παρουσία του ομίλου είναι σημαντική, αφού έχει εξασφαλίσει 21 άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά πάρκα, ενώ παράλληλα λειτουργεί μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο, που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Επίσης έχει άδεια παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Καβάλα σε συνεργασία με τη γαλλική EDF και σε συνεργασία με την εταιρία ΣΙΔΕΝΟΡ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ στη Βοιωτία.

Επιπλέον, ο όμιλος προσανατολίζεται στην ανάπτυξη του τομέα αξιοποίησης ακινήτων και παροχής υπηρεσιών μέσω της θυγατρικής Reds, που διαχειρίζεται έργα 120 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ήδη λειτουργεί το ψυχαγωγικό πάρκο Veso Mare στην Πάτρα, ενώ κατασκευάζεται ψυχαγωγικό πάρκο στο Ιλιον και 200 κατοικίες στον λόφο Παλλήνη, σε έκταση 46 στρεμμάτων, ενώ σημειώνεται πως υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης των ακινήτων στην Κάντζα και τη Γυαλού βάσει του νέου Προεδρικού Διατάγματος για τα Μεσόγεια.

Οι προοπτικές του ομίλου, πάντως, περιλαμβάνουν και τη δραστηριοποίηση σε νέους τομείς όπου παρουσιάζονται επενδυτικές ευκαιρίες.

Η απόκτηση του 49% της Εταιρίας Καζίνο Πάρνηθας, σε συνεργασία με τη Hyatt, δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας σημαντικών προοπτικών για τον όμιλο, ενώ, όπως αναφέρεται στην ίδια πάντα ανακοίνωση, η εταιρία ενεργοποιείται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υποδομής, όπου νέο βήμα αποτελεί η δραστηριοποίηση της εταιρίας πώλησης φυσικού αερίου σε καταναλωτές των βορείων προαστίων της Αττικής σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v