Ιατρικό: Προς νέο νοσοκομείο στη Β. Ελλάδα

Την ανέγερση νέου νοσοκομείου στη Β. Ελλάδα προανήγγειλε κατά τη χθεσινή παρουσίαση στους αναλυτές η διοίκηση της Ιατρικό Αθηνών, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για τον τόπο εγκατάστασης και το ύψος της επένδυσης.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Ιατρικό: Προς νέο νοσοκομείο στη Β. Ελλάδα
Την ανέγερση νέου νοσοκομείου στη Βόρεια Ελλάδα προανήγγειλε κατά τη χθεσινή παρουσίαση στους αναλυτές η διοίκηση της Ιατρικό Αθηνών, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για τον τόπο εγκατάστασης και το ύψος της επένδυσης.

Βάσει των όσων αναφέρθηκαν η επένδυση θα διενεργηθεί από το Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το οποίο σημειωτέον λειτουργεί ως υποκατάστημα της Ιατρικό Αθηνών.

Σε επίπεδο οργανογράμματος η Ιατρικό Αθηνών προχωρά στον διαχωρισμό της Παιδιατρικής κλινικής, ενώ η διοίκησή της ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου 7ώροφου κτιρίου στο Μαρούσι, όπου στεγάζονται νέα νοσηλευτικά τμήματα.

Ταυτόχρονα δημιουργείται νέα πτέρυγα που θα στεγάσει διαγνωστικά τμήματα και νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Ιατρικό Π. Φαλήρου, του οποίου η δυναμικότητα αυξήθηκε σε 100 κλίνες.

Στη στρατηγική της Ιατρικό παραμένει η δυναμική επέκταση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Το μέγεθος της αγοράς εκτιμάται στα 320 εκατ. ευρώ και οι 3 μεγαλύτεροι παίκτες ελέγχουν μόλις το 30%. Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός μικρών μονάδων, ενώ η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών είναι χαμηλή.

Ο κλάδος μεγαλώνει με ρυθμό 5% - 7% ετησίως, ενώ τα περιθώρια κερδοφορίας του είναι υψηλότερα από αυτά της δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Το ποσοστό των εσόδων της Ιατρικό Αθηνών από εξωτερικούς ασθενείς το 2007 κινήθηκε στα επίπεδα του 15,2%, ενώ στόχος του είναι να ανέλθει στο 20% - 25% (ευρωπαϊκός μέσος όρος).

Ταυτόχρονα με την επέκταση στην πρωτοβάθμια υγεία ο όμιλος Ιατρικό προωθεί την επέκταση της παρουσίας του στις αγορές των Βαλκανίων. Ήδη έχει προαναγγείλει επενδυτικό σχέδιο για δημιουργία κλινικής στο Βουκουρέστι, το οποίο βεβαίως δεν θα προωθηθεί ή θα αναδιαρθρωθεί στην περίπτωση που πλειοδοτήσει για την Ευρωκλινική και τη Medicom Romania.

Για τη φετινή χρήση ο όμιλος Ιατρικό αναμένει ενοποιημένο κύκλο εργασιών 279 εκατ. ευρώ και EBITDA 44 εκατ. ευρώ. Με βάση τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, τα μεγέθη το 2008 αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα του 2007.

Στο α΄ τρίμηνο του 2008 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών έφτασε τα 74,2 εκατ. ευρώ έναντι 77,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Η μείωση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση τιμών λόγω διατιμήσεως υγειονομικού υλικού. Αντιθέτως, ο συνολικός αριθμός των ασθενών (εσωτερικών και εξωτερικών) παρουσίασε αύξηση κατά 8,2%.

Τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA έφτασαν στα 14,1 εκατ. ευρώ από 15,3 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2007, με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση και των ενοποιημένων κερδών μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας στα 6,4 εκατ. ευρώ από 7,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα κέρδη EBITDA επηρεάστηκαν κυρίως από την έναρξη λειτουργίας της κλινικής στο Περιστέρι, η οποία είχε καθαρή αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα πλέον του 1 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v