ΙΑΤΡ: Κέρδη €15-16 εκατ. αναμένουν οι αναλυτές

Καθαρά κέρδη 15-16 εκατ. ευρώ αναμένουν για το Ιατρικό Αθηνών με βάση την πρόβλεψη κύκλου εργασιών και EBITDA που έδωσε χθες η διοίκησή του, οι αναλυτές, εφόσον το Euribor υποχωρήσει τους επόμενους μήνες.

ΙΑΤΡ: Κέρδη €15-16 εκατ. αναμένουν οι αναλυτές
Καθαρά κέρδη 15 με 16 εκατ. ευρώ αναμένουν για το Ιατρικό Αθηνών με βάση την πρόβλεψη κύκλου εργασιών και EBITDA που έδωσε χθες η διοίκησή του, οι αναλυτές, εφόσον βέβαια το Euribor υποχωρήσει τους επόμενους μήνες σε χαμηλότερα επίπεδα.

Βάσει της πρόβλεψης για την φετινή χρήση ο όμιλος Ιατρικό Αθηνών αναμένεται να εμφανίσει κύκλο εργασιών 279 εκατ. ευρω και EBITDA 44 εκατ. ευρω, όσα δήλαδή και το 2007.

Η πρόβλεψη της διοίκησης σταμάτησε στα EBITDA λόγω της μεταβλητότητας που επικρατεί στο κόστος χρήματος και την αβεβαιότητα για το σε ποια επίπεδα θα κινηθεί το Euribor τους επόμενους μήνες.

Με το ύψος των αποσβέσεων σταθερό ετησίως οι τόκοι που θα καταβάλει στην τρέχουσα χρήση ο όμιλος αποτελούν και το στοιχείο που θα καθορίσει σύμφωνα με τους αναλυτές το ύψος της τελικής καθαρής κερδοφορίας.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις τους τα καθαρά κέρδη θα κινηθούν στα επίπεδα των 15 εκατ. ευρώ για τον όμιλο ενώ για την μητρική ίσως να είναι υψηλότερα όπως και το 2007 και να αγγίξουν τα 16 εκατ. ευρώ.

Στο α΄τρίμηνο του 2008 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών έφτασε τα 74,2 εκατ. ευρώ έναντι 77,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Η μείωση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην μείωση τιμών λόγω διατιμήσεως υγειονομικού υλικού. Αντιθέτως ο συνολικός αριθμός των ασθενών (εσωτερικών και εξωτερικών) παρουσίασε αύξηση κατά 8,2%.

Τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA έφτασαν τα 14,1 εκατ. ευρω σε σχέση με 15,3 εκατ ευρω το στο α΄ τρίμηνο του 2007 κυρίως λόγω της έναρξης λειτουργίας της κλινικής στο Περιστέρι η οποία είχε μια καθαρή αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα πλέον του 1 εκατ. ευρω.

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας επηρεάστηκαν και από την αύξηση των τόκων κατά 800 χιλ ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 6,4 εκατ. ευρω σε σχέση με 7,9 εκατ. ευρω την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στην στρατηγική της Ιατρικό παραμένει η δυναμική επέκταση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Το μέγεθος της αγοράς εκτιμάται στα 320 εκ. ευρώ και οι 3 μεγαλύτεροι παίκτες ελέγχουν μόλις το 30% . Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός μικρών μονάδων ενώ η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών είναι χαμηλή.

Ο κλάδος μεγαλώνει με ρυθμό 5%-7% ετησίως , ενώ τα περιθώρια κερδοφορίας του είναι υψηλότερα από αυτά της δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Το ποσοστό των εσόδων της Ιατρικό από εξωτερικούς ασθενείς το 2007 κινήθηκε στα επίπεδα του 15,2% ενώ στόχος του είναι να ανέλθει στο 20-25% (Ευρωπαϊκός μέσος όρος).

Ταυτόχρονα με την επέκταση στην πρωτοβάθμια υγεία ο όμιλος Ιατρικό προωθεί την επέκταση της παρουσίας του στις αγορές των Βαλκανίων. Ήδη έχει προαναγγείλει επενδυτικό σχέδιο για δημιουργία κλινικής στο Βουκουρέστι το οποίο βεβαίως δεν θα προωθηθεί ή θα αναδιαρθρωθεί στην περίπτωση που πλειοδοτήσει για την Ευρωκλινική και την Medicom Romania.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v