Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία με Alpha Bank για ποσοστό Προοδευτικής

Συμφωνία με την Alpha Bank πέτυχαν οι μέτοχοι της ΓΕΦΥΡΑΣ Α.Ε. στους οποίους καταλήγει το ποσοστό που κατείχε στο έργο της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου η εταιρία Προοδευτική.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Συμφωνία με Alpha Bank για ποσοστό Προοδευτικής
Συμφωνία με την Alpha Bank πέτυχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέτοχοι της ΓΕΦΥΡΑΣ Α.Ε. στους οποίους καταλήγει το ποσοστό που κατείχε στο έργο της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου η εταιρία Προοδευτική και το οποίο είχε μεταβιβάσει στην τράπεζα προκειμένου να αποπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις προς αυτήν.
 
Η συμφωνία που αναμενόταν εδώ και αρκετούς μήνες αφορά σε ποσοστό 7,74% του έργου της Γέφυρας το οποίο κατείχε στο έργο της ζεύξης η Προοδευτική.

Το ποσοστό πρόκειται να «μοιραστεί» αναλογικά στους μετόχους του έργου και μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που θα γίνει αμέσως, η Vinci θα ελέγχει το 57,4%, η Ελλάκτωρ το 22,1% και η J&P Άβαξ το 20,5%.

Τα προβλήματα για την Προοδευτική ξεκίνησαν από τον προηγούμενο χρόνο, οπότε στις 29 Μαρτίου του 2007 η εταιρία είχε πωλήσει στους υπόλοιπους μετόχους, δηλαδή στη γαλλική Vinci, στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στην J&P Άβαξ ποσοστό 1,74% του έργου έναντι 3,237 εκατομμυρίων ευρώ διατηρώντας δικαίωμα επαναγοράς.

Η συνέχιση των σοβαρών οικονομικών δυσκολιών όμως υποχρέωσε τη διοίκηση της εταιρίας τον περασμένο Φεβρουάριο να προχωρήσει στην υπογραφή προσυμφώνου με την Alpha Bank για την πώληση του 6% του έργου καθώς και του δικαιώματος επαναγοράς του 1,74% αντί 21,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η κίνηση αυτή έγινε προκειμένου να εξυπηρετηθούν οφειλές 15 εκατομμυρίων ευρώ προς την τράπεζα αλλά και η εταιρία να βάλει στα ταμεία κάποιο ποσό για την κάλυψη αναγκών της.

Να σημειωθεί ότι το αντίτιμο της συμφωνίας των τριών μετόχων με την τράπεζα δεν είναι γνωστό, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι κοντά σε αυτό που είχε δώσει η Alpha Bank στην Προοδευτική. Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε ότι όταν είχε γίνει η συμφωνία μεταξύ Alpha Bank και Προοδευτικής, με το αντίτιμο να ορίζεται στα 21,5 εκατομμύρια ευρώ, οι τρεις μέτοχοι χαρακτήριζαν υψηλό το τίμημα παρότι ήταν γνωστή η επιθυμία τους να αποκτήσουν το μερίδιο της Προοδευτικής στο έργο της Γέφυρας.

Να αναφέρουμε ότι από την πλευρά των μετόχων του έργου η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται αναμενόμενη, ενώ από την πλευρά της Προοδευτικής αναφέρεται ότι η εταιρία δεν έχει λόγο στη συγκεκριμένη συμφωνία.

Ωστόσο, εκφράζεται ικανοποίηση για την εξέλιξη της υπόθεσης καθώς μπορεί η εταιρία να έφυγε από ένα έργο στο οποίο ήθελε να παραμείνει, όμως με τον τρόπο αυτόν αποπλήρωσε τις υποχρεώσεις της στην τράπεζα και έβαλε χρήματα στο ταμείο της. Επιπλέον, προσδοκά και σε κέρδη από την ανάληψη υπεργολαβιών από τους μετόχους της Γέφυρας, που εκτελούν αυτό το διάστημα πολύ μεγάλα έργα. Εξάλλου, όπως σημειώνεται, η ηγεσία της Προοδευτικής κοιτά μπροστά με το βλέμμα στις εξελίξεις για είσοδο στρατηγικού επενδυτή, που αναμένεται έως το τέλος του μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v