Πετρόπουλος: Σθεναρή άμυνα στη δυσμενή συγκυρία

Στον ρυθμό του πρώτου τριμήνου φαίνεται να κινούνται και τα αποτελέσματα εξαμήνου της Πετρόπουλος, με την εισηγμένη εταιρία να καταφέρνει να διατηρήσει τα περυσινά κεκτημένα.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Πετρόπουλος: Σθεναρή άμυνα στη δυσμενή συγκυρία
Στον ρυθμό του πρώτου τριμήνου φαίνεται να κινούνται και τα αποτελέσματα εξαμήνου της Πετρόπουλος, με την εισηγμένη εταιρία να καταφέρνει να διατηρήσει τα περυσινά κεκτημένα.

Το 2007 η Πετρόπουλος είχε σημειώσει άνοδο πωλήσεων κατά 29,7% (στα 119,1 εκατ. ευρώ) και κερδών κατά 79% (στα 5,65 εκατ. ευρώ), ενώ για φέτος το guidance αναφέρεται σε διατήρηση των πωλήσεων και των κερδών στα περυσινά επίπεδα.

Γεγονός πάντως είναι ότι τα στελέχη της παραδέχονται πως "τα σύννεφα στον διεθνή ορίζοντα πυκνώνουν και ήδη έχουμε τα πρώτα σημάδια και στις δουλειές μας".

Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι "η αγορά των τρακτέρ μειώθηκε κατά 40% τον Μάιο και κατά 15% μέσα στο πρώτο φετινό πεντάμηνο".

Επίσης, "στα Pick Up Isuzu τον Μάιο η αγορά ήταν πτωτική κατά περίπου 14% και κατά 4,2% από την αρχή του έτους".

Παρ' όλα αυτά, το συγκριτικό πλεονέκτημα για την Πετρόπουλος είναι το γεγονός ότι δραστηριοποιείται σε πολλές αγορές, καθιστώντας κατ' αυτόν τον τρόπο πιο μεγάλο τον επιχειρηματικό κίνδυνο.

Έτσι, για παράδειγμα, σημαντική αύξηση για φέτος παρουσιάζει η αγορά των γεννητριών, στην οποία η Πετρόπουλος δραστηριοποιείται με το brand name Petrogen. Οι φόβοι για black out στο σύστημα της ΔΕΗ (αύξηση της ζήτησης, καθυστερήσεις στην κατασκευή νέων μονάδων, αυξημένη ζήτηση για κλιματιστικά κ.λπ) έχουν επιδράσει θετικά στη συγκεκριμένη αγορά και προφανώς στις πωλήσεις της Πετρόπουλος.

Υπάρχουν όμως και άλλες "εφεδρείες" στις οποίες μπορεί να ποντάρει φέτος η εισηγμένη εταιρία, όπως για παράδειγμα:

• Στην  αγορά των λεωφορείων, όπου οι επιδοτήσεις για την αντικατάσταση των παλαιών πούλμαν αναμφίβολα λειτουργούν τονωτικά.

• Στην αγορά των φορτηγών που εμφανίζεται επίσης σχετικά "δυνατή" .

• Τέλος, στο τελευταίο τρίμηνο των περυσινών λογιστικών καταστάσεων υπήρχε μη επαναλαμβανόμενη ζημία της τάξεως των 800 χιλιάδων ευρώ (απομείωση αξίας ακινήτου), η οποία δεν αναμένεται να επαναληφθεί φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v