Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Medicon: Ομολογιακό δάνειο- επέκταση στη Ρουμανία

Οι ανάγκες της εισηγμένης για κεφάλαια κίνησης την ωθούν προς την έκδοση ομολογιακού δανείου, ενώ δρομολογείται ήδη μέσω κυπριακής θυγατρικής ή επέκταση στην αγορά της Ρουμανίας.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Medicon: Ομολογιακό δάνειο- επέκταση στη Ρουμανία
Επεκτατική πολιτική σε μία αγορά που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη υιοθετεί η Medicon Hellas. Η εισηγμένη εταιρεία παράγει και εμπορεύεται διαγνωστικά προϊόντα που απευθύνονται στον τομέα της υγείας.

Πρόκειται για αγορά η οποία αναπτύσσεται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς και όπου ο ολοένα και οξύτερος ανταγωνισμός περιορίζει τις τιμές. Πέραν αυτού -και καθώς ο βασικότερος πελάτης είναι τα κρατικά νοσοκομεία- παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου να βαρύνονται με υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος.
 
Ειδικότερα φέτος, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω. Κι αυτό γιατί το 2008 είναι η πρώτη χρονιά λειτουργίας της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν σημαντικές δυσλειτουργίες στην υποβολή παραγγελιών εκ μέρους των δημοσίου συμφέροντος νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Medicon Hellas στο πρώτο φετινό εξάμηνο σημείωσε αύξηση πωλήσεων από τα 8,99 εκατ. ευρώ στα 9,11 εκατ. ευρώ, άνοδο ΕΒΙΤ (κέρδη προ φόρων και τόκων) από το 1,79 εκατ. ευρώ στο 1,83 εκατ. ευρώ, αλλά μείωση καθαρών κερδών (από τις 738.000 στις 650.000 ευρώ). Ο βασικός λόγος της υποχώρησης των κερδών ήταν η αύξηση των χρεωστικών τόκων από τις 579.000 στις 885.000 ευρώ, εξαιτίας των καθυστερήσεων του Δημοσίου στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών του.

Ενδεικτικό είναι ότι οι λειτουργικές ταμειακές ροές του πρώτου εξαμήνου για τη Medicon Hellas ήταν έντονα αρνητικές (-2,3 εκατ.), με τον δείκτη μέσης περιόδου είσπραξης των απαιτήσεων να ανέρχεται στις 837 ημέρες...

Αν κάποιος συνεκτιμήσει ότι η μέση περίοδος αποθεματοποίησης φτάνει στις 236 ημέρες και η μέση περίοδος αποπληρωμής των προμηθευτών μόλις στις 121 ημέρες, τότε κατανοεί γιατί η αύξηση του τζίρου απαιτεί πολλά κεφάλαια κίνησης.

Έτσι, η εισηγμένη σχεδιάζει την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υποκαταστήσει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της σε μακροπρόθεσμες. Στις 30 Ιουνίου, οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της ανέρχονταν σε 8 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες σε 21,9 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται μάλιστα ότι κάθε μεταβολή κατά 1% στο ύψος των επιτοκίων επηρεάζει (κατά την αντίθετη φορά φυσικά) κατά περίπου 150.000 ευρώ την κερδοφορία της Medicon Hellas.

Πέραν αυτών, η εταιρεία από τον Ιούνιο πραγματοποιεί την παραγωγή και τη διάθεση των αυτόματων βιοχημικών αναλυτών Medilyser PT και Medilyser F, γεγονός που διευρύνει το φάσμα των προσφερόμενων προϊόντων της.

Επίσης, δρομολογεί -μέσω κυπριακής θυγατρικής- την επέκτασή της στην αγορά της Ρουμανίας, μέσα από την εμπορία των in vitro διαγνωστικών προϊόντων παραγωγής της Medicon Hellas και της Olympus Corporation.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 546 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (5- 9 Σεπτεμβρίου 2008).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v