ΙΑΤΡ: Τα σχέδια για διαγνωστικά, Ρουμανία-Παιανία

Τον στόχο ενίσχυσης της θέσης του ομίλου Ιατρικού Αθηνών στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης επανέλαβε η διοίκηση της εταιρίας στις παρουσιάσεις στο Λονδίνο.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΙΑΤΡ: Τα σχέδια για διαγνωστικά, Ρουμανία-Παιανία
Τον στόχο ενίσχυσης της θέσης του ομίλου Ιατρικού Αθηνών στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης επανέλαβε η διοίκηση της εταιρίας στις παρουσιάσεις που διενήργησε σε ξένους διαχειριστές κεφαλαίων κατά το 3ο ετήσιο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.

Η διοίκηση του ομίλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι επενδύσεις της στον τομέα πρόληψης και διάγνωσης θα είναι επιθετικές μετά και το νέο θεσμικό πλαίσιο που κατάργησε σειρά αγκυλώσεων οι οποίες απέτρεπαν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα από ομίλους υγείας.

Το Ιατρικό έχει θέσει ως προτεραιότητα την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του στην αγορά πρωτοβάθμιας υγείας. Σήμερα διαθέτει 40 -συμβεβλημένα- διαγνωστικά κέντρα στην Ελλάδα και 3 ιδιόκτητα στη Ρουμανία όπου εντός των επόμενων μηνών θα έχει προστεθεί άλλο ένα διαγνωστικό κέντρο. Στόχος της Ιατρικό Αθηνών είναι η συνεισφορά των υπηρεσιών διάγνωσης -  πρόληψης στο συνολικό χαρτοφυλάκιο εργασιών του να ανέλθει από το 15% (2006) στο 20% - 25% μακροπρόθεσμα φτάνοντας στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Η αγορά υπηρεσιών διάγνωσης - πρόληψης από ιδιώτες στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 280 εκατ. ευρώ και το 30% το κατέχουν οι τρεις μεγάλοι του κλάδου. Η Ιατρικό εκτιμά ότι η αγορά θα συνεχίσει να αυξάνεται με μονοψήφιο ρυθμό, με ενίσχυση όμως των μεριδίων των μεγάλων παικτών.

Όσον αφορά στη Ρουμανία, εφόσον δεν αποκτήσει τη Medicom System που πουλά ο όμιλος Eureko και μέσω αυτής τη μοναδική ιδιωτική κλινική που διαθέτει σήμερα το Βουκουρέστι, το Ιατρικό θα προχωρήσει στην ανέγερση νοσοκομείου στη ρουμανική πρωτεύουσα σε συνεργασία με ιατρική πανεπιστημιακή σχολή. Το σχέδιο προβλέπει την ανέγερση νοσοκομείου 150 κλινών με δυνατότητα επέκτασης στις 200, προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2011. Προς το παρόν, πάντως, το χρονοδιάγραμμα καθυστερεί λόγω της εν εξελίξει διαδικασίας πώλησης της Medicom Systems.

Στην παρουσίαση δεν γίνεται καμία αναφορά στην προωθούμενη επένδυση για δημιουργία νοσοκομειακού συγκροτήματος στην Παιανία επί ιδιόκτητου οικοπέδου 120 στρεμμάτων στην οποία οι -χωματουργικές- εργασίες σταμάτησαν μετά την παρέμβαση του δασαρχείου της Κάντζας.

Τέλος, στους στόχους της διοίκησης περιλαμβάνεται η ενίσχυση της λειτουργικής και χρηματοοικονομικής απόδοσης του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v