Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύσκολο «2009» για το προφίλ αλουμινίου

Με έντονο προβληματισμό αναμένουν το τελευταίο τρίμηνο του έτους και το 2009 τα στελέχη των εταιριών του κλάδου προφίλ αλουμινίου, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στη βαλκανική.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Δύσκολο «2009» για το προφίλ αλουμινίου
Με έντονο προβληματισμό αναμένουν το τελευταίο τρίμηνο του έτους και το 2009 τα στελέχη των εταιριών του κλάδου προφίλ αλουμινίου, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στη βαλκανική.

Οι γνωρίζοντες τον κλάδο επισημαίνουν ότι ο κλάδος του προφίλ αλουμινίου αντιλαμβάνεται τόσο την κρίση, όσο και την ανάκαμψη με χρονική υστέρηση 9 έως 12 μηνών μετά τον κλάδο του τσιμέντου.

Αυτό σημαίνει ότι αν για το 2009 αναμένουμε νέα πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και μειωμένη κατανάλωση τσιμέντου, η ανάκαμψη στον κλάδο του προφίλ αλουμινίου θα ξεκινήσει το ενωρίτερο από το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Πέραν όμως αυτών, η ζήτηση έχει «παγώσει» και στα Βαλκάνια και κυρίως σε Βουλγαρία και Ρουμανία, όπου μάλιστα ελλοχεύει και ο συναλλαγματικός κίνδυνος.

Συμπερασματικά λοιπόν, η πορεία κάθε εισηγμένης εταιρίας του κλάδου (ΑΛΟΥΜΥΛ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, ALCO HELLAS, ETEM) θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τη γκάμα των προϊόντων της και από τη γεωγραφική κατανομή των πωλήσεών της. Για παράδειγμα, αγορές όπως η Αλβανία, η Σερβία και Μέση Ανατολή αναμένεται να πάνε καλύτερα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Επιπλέον στοιχείο για τον κλάδο είναι και η όξυνση του ανταγωνισμού στην Ελλάδα και ιδίως σε συγκεκριμένες περιοχές όπως η Αττική. Η εταιρία στην οποία συμμετέχει η εισηγμένη Τζιρακιάν έχει κερδίσει σημαντικά μερίδια στη συγκεκριμένη αγορά, ενώ ολοένα και εντονότερη είναι η παρουσία της Exalco (θυγατρική της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ) στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η ΕΤΕΜ έχοντας χάσει σημαντικό έδαφος υλοποποιεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με σκοπό να αντεπιτεθεί, ενώ η μεγαλύτερη και περισσότερο διεθνοποιημένη εταιρία του κλάδου, η ΑΛΟΥΜΥΛ, δίνει ολοένα και μεγσλύτερη έμφαση στην ανάληψη εργασιών υψηλής προστιθέμενης αξίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Οι μετοχές των εισηγμένων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο (ΑΛΟΥΜΥΛ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, ALCO HELLAS) διαπραγματεύονται κατά κανόνα με πολύ χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις σε σύγκριση με τις μέχρι σήμερα φετινές τους οικονομικές επιδόσεις και φαίνεται ότι στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων έχει προξοφληθεί ένα σενάριο μελλοντικής σημαντικής επιδείνωσης της κερδοφορίας τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v