Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lavipharm: Ζημίες 8,2 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο

Ζημίες ύψους 8,2 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε στο γ' τρίμηνο του 2008 η Lavipharm, ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με το γ΄τρίμηνο του 2007 στα 176 εκατ. ευρώ.

Lavipharm: Ζημίες 8,2 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο
Ζημίες ύψους 8,2 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Lavipharm στο γ' τρίμηνο του 2008, αυξημένες κατά 13,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007, ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με το γ΄τρίμηνο του 2007 στα 176 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Lavipharm σε σχετική ανακοίνωση, η έντονη ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, το δυσχερές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και η κρίση ρευστότητας διεθνώς, επηρέασαν τα οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου.

Πιο συγκεκριμένα, η έντονη οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ, που προκαλεί μεγάλες πιέσεις σε πιστωτές-δανειολήπτες, καθώς και η καθυστέρηση της κυκλοφορίας του διαδερμικού συστήματος φαιντανύλης στην εν λόγω αγορά, οδήγησαν στην ανάγκη άμεσης αναδιαπραγμάτευσης και εξεύρεσης εναλλακτικής χρηματοδότησης για την αναδιάρθρωση απαιτητών δανειακών υποχρεώσεων της θυγατρικής εταιρείας Lavipharm Corp., η οποία βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με επενδυτές.

Παράλληλα, με στόχο πάντα την εξασφάλιση της κυκλοφορίας του διαδερμικού προϊόντος φαιντανύλης στην Αμερική, υπέγραψε προσύμφωνο αναθεώρησης της εμπορικής συμφωνίας της, με βάση το οποίο, τα έξοδα για την παραγωγή και κυκλοφορία του προϊόντος θα καλύπτονται πλέον από συνεργαζόμενη εταιρεία έναντι καταβολής δικαιωμάτων επί των κερδών από τις πωλήσεις του προϊόντος (profit sharing).

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω αλλά και τις τρέχουσες χρηματοοικονομικές συνθήκες, η Εταιρεία προχώρησε σε νέα αποτίμηση της αξίας της θυγατρικής εταιρείας στις ΗΠΑ και αποφάσισε τη διενέργεια πρόβλεψης απομείωσης της συμμετοχής της κατά 44,8 εκατ. Ευρώ. Η λογιστική αυτή απομείωση επιβαρύνει τα αποτελέσματα της μητρικής εταιρείας, η οποία καταγράφει ζημιές μετά από φόρους ύψους 44, 1 εκατ. Ευρώ έναντι ζημιών ύψους 6,7 εκατ. Ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, παρά τη σταθεροποίηση του Ενοποιημένου Κύκλου Εργασιών της Lavipharm, που διαμορφώθηκε σε 176 εκατ. Ευρώ, το EBITDA μειώθηκε σε 537 χιλιάδες Ευρώ, επιβαρυμένο κυρίως από τις ζημίες της αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας Lavipharm Corp.

Παράλληλα, και παρά τη σημαντική μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων κατά 44,3%, τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων παρουσιάζουν ζημιές ύψους 10,4 εκατ. Ευρώ έναντι ζημιών 6,2 εκατ. Ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ομοίως, τα Αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κατέγραψαν ζημιές ύψους 8,2 εκατ. Ευρώ από 7,2 εκατ. Ευρώ κατά το περυσινό αντίστοιχο διάστημα.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα της μητρικής εταιρείας Lavipharm A.E. παρουσιάζουν σταθερότητα και βελτιωμένους δείκτες, με τις πωλήσεις να κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο (40,1 εκατ. Ευρώ έναντι 39,3 εκατ. Ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 1,8%.

Παράλληλα, το Μικτό Κέρδος παρουσίασε αύξηση της τάξης του 10,9%, ενώ το ΕΒΙΤDΑ αυξήθηκε κατά 12,6% (3,8 εκατ. Ευρώ από 3,4 εκατ. Ευρώ). Σημαντική μείωση σημείωσαν και τα Χρηματοοικονομικά Έξοδα της Εταιρείας, της τάξης του 71,6%, τα οποία συρρικνώθηκαν σε 2,1 εκατ. Ευρώ έναντι 7,5 εκατ. Ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Με γνώμονα την ανάπτυξη της εταιρείας και λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές διεθνείς συγκυρίες, η Lavipharm προχωρά με προσεκτικό σχεδιασμό σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με στόχο αφενός την ενδυνάμωση της εμπορικής παρουσίας της στην Ελλάδα, αφετέρου την εδραίωση της θέσης της στη διεθνή αγορά.

Η Lavipharm είναι ένας ολοκληρωμένος Όμιλος ανάπτυξης, παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας και διανομής φαρμάκων, καλλυντικών και προϊόντων υγείας στην Ελλάδα, με έντονη διεθνή δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v