Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Autohellas: Πλήγμα από την αγορά μεταχειρισμένων

"Παράπλευρες απώλειες" στα οικονομικά αποτελέσματα της Autohellas από την απότομη "προσγείωση" στις πωλήσεις αυτοκινήτων, καθώς η εισηγμένη αναγκάστηκε να περιορίσει δραστικά τις πωλήσεις για το Q4.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Autohellas: Πλήγμα από την αγορά μεταχειρισμένων
 "Παράπλευρες απώλειες" στα οικονομικά αποτελέσματα της Autohellas προέρχονται από την απότομη "προσγείωση" στις πωλήσεις αυτοκινήτων, καθώς η εισηγμένη αναγκάστηκε να περιορίσει δραστικά τις πωλήσεις που είχε σχεδιάσει για το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, πολιτική της εισηγμένης είναι να πουλάει κάθε χρόνο μέρος των χρησιμοποιημένων αυτοκινήτων της, προκειμένου να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το μέσο όρο ηλικίας του στόλου της και να προσφέρει έτσι υψηλές υπηρεσίες στους πελάτες της.

Η καθίζηση ωστόσο που συνέβη στην αγορά αυτοκινήτου κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008 (σύμφωνα με έκθεση της Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ) περιόρισε δραστικά τις σχετικές πωλήσεις, με αποτέλεσμα η εισηγμένη να βρεθεί με πλεόνασμα στόλου και:

Πρώτον, να επιβαρύνεται με πρόσθετες αποσβέσεις για το τελευταίο τρίμηνο του 2008 και για ένα μέρος του 2009 (μέχρις ότου τελικά προχωρήσει η πώλησή τους).

Δεύτερον, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στην αγορά αυτοκινήτου, κινδυνεύει να σημειώσει σαφώς μικρότερα κέρδη από τις πωλήσεις μεταχειρισμένων ακινήτων σε σχέση με το παρελθόν.

Πέραν αυτών, ο όμιλος Autohellas έχει να αντιμετωπίσει το 2009 κι άλλες συνέπειες από τη γενικότερη κρίση που πλήττει την οικονομία.

Συγκεκριμένα, οι χαμηλές προσδοκίες που υπάρχουν για την πορεία του τουρισμού το επόμενο έτος, θα επηρεάσουν ενδεχομένως και τον κλάδο των ενοικιάσεων αυτοκινήτου.

Επιπλέον, η γενικότερη "πτώση" της οικονομίας πιθανόν να επιδράσει πτωτικά στη ζήτηση για μακροενοικίαση (leasing) αυτοκινήτων.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η κρίση αναμένεται να πλήξει περισσότερο τις πλέον αδύναμες εταιρίες του κλάδου, με αποτέλεσμα να δώσει την ευκαιρία στην Autohellas να διευρύνει το μερίδιο αγοράς της, πράγμα που άλλωστε έγινε και φέτος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ προβλέπει για το 2008 μείωση καθαρών κερδών για την Autohellas (από τα 15,5 στα 13,4 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω των αυξημένων χρεωστικών τόκων μετά την επιστροφή κεφαλαίου που έλαβε χώρα.

Νέα υποχώρηση κερδών αναμένεται για το 2009, με τον ελληνικό οίκο να αναφέρεται σε επίδοση 11,6 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v