Πλαστικά Θράκης: Αντοχές στην κρίση

Αντοχές στην κρίση επιδεικνύει η Πλ. Θράκης ευελπιστόντας ότι ο συνδυασμός ενισχυμένου δολαρίου έναντι του ευρώ και μεγάλων δημόσιων επενδύσεων στις ΗΠΑ θα συντηρήσει για το 2009 τη ζήτηση για γεωυφάσματα και μεμβράνες.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Πλαστικά Θράκης: Αντοχές στην κρίση
Αντοχές στην κρίση επιδεικνύει ο όμιλος Πλαστικά Θράκης ο οποίος πέτυχε στο 9μηνο να κινηθεί εντός στόχων πωλήσεων και κερδών, ενώ ευελπιστεί ότι ο συνδυασμός ενισχυμένου δολαρίου έναντι του ευρώ και μεγάλων δημόσιων επενδύσεων στις ΗΠΑ και σε άλλες οικονομίες θα συντηρήσει για το 2009 τη ζήτηση για γεωυφάσματα και μεμβράνες.

Η πορεία των πωλήσεων Οκτώβριο και Νοέμβριο δείχνει ότι σε ενοποιημένη βάση η Πλαστικά Θράκης θα εμφανίσει κύκλο εργασιών άνω των 250 εκατ. ευρώ για το 2008, πιάνοντας τον άτυπο στόχο αναλυτών.

Η διοίκηση του ομίλου παραμένει επιφυλακτική ως προς τη διατύπωση εκτιμήσεων για τη νέα χρονιά καθώς περιμένει να δει πως θα κινηθεί η ζήτηση στο εξωτερικό αλλά και τις επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά από την ασφυξία ρευστότητας.

Ο όμιλος στο γ΄ τρίμηνο χρηματοδότησε με ίδιες ροές την αύξηση των απαιτήσεων από πελάτες (60 εκατ. ευρώ από 48,9 εκατ. ευρώ) την οποία επέφερε η αύξηση των πωλήσεων και η επιδείνωση των χρόνων πληρωμής διεθνώς. Ταυτόχρονα, ενίσχυσε τις προβλέψεις του για επισφαλείς απαιτήσεις λόγω της κρίσης ρευστότητας.

Έτσι, παρά την αύξηση των απαιτήσεων ο δανεισμός του παρέμεινε σταθερός. Τα μακροπρόθεσμα δάνειά του ανήλθαν στα 27,9 εκατ. ευρώ και τα βραχυπρόθεσμα στα 59,8 εκατ. ευρώ με τα ίδια κεφάλαιά του στα 112,3 εκατ. ευρώ.

Τα χρηματοοικονομικά κόστη διατηρήθηκαν σταθερά, χάρη στον δανεισμό σε δολάρια αλλά και το γεγονός ότι η βασική πιστώτρια τράπεζά του, Εθνική ήταν η τελευταία που προχώρησε σε ανατιμολογήσεις επιτοκίων βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

H σταδιακή ενδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ, από τον Αύγουστο ως τον Νοέμβριο είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πιστωτικών συναλλαγματικών διαφορών οι οποίες αντιστάθμισαν τις χρεωστικές συναλλαγματικές διαφορές του εξαμήνου.

Κρίσιμο για τη φετινή χρονιά θα αναδειχτεί το πόσο γρήγορα θα εγκριθούν και θα τρέξουν τα μεγάλα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων που ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις. Στις ΗΠΑ το πρόγραμμα Ομπάμα για δημιουργία σειράς υποδομών εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη διατήρηση της ζήτησης για τις μονάδες της Πλαστικά Θράκης (Linq και τέως μονάδα Propex).

Ο όμιλος ολοκληρώνει τις επενδύσεις του σε άκαμπτη συσκευασία και τεχνικά υφάσματα (εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής στη μονάδα της Linq η οποία αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία εντός του α΄ τριμήνου της χρήσης) και προς το παρόν δεν προγραμματίζει νέες μεγάλες επενδύσεις για φέτος, περιμένοντας να δει πως θα ξεκινήσει η σεζόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v