Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ομόλογα 5 δισ. ξεχρεώνουν τα νοσοκομεία

Μία δεκαετία πίσω γυρίζει το ρολόι η κυβέρνηση. Με ομόλογα που θα αυξήσουν το χρέος κατά 5 δισ. ευρώ εξοφλεί τα χρέη των νοσοκομείων. Έντοκα ζητούν οι εταιρίες. Ποιοι μοιράζονται το "πακέτο". Τι παίρνουν οι εισηγμένες.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Με ομόλογα 5 δισ. ξεχρεώνουν τα νοσοκομεία
Με έκδοση ομολόγων προτίθεται να καλύψει τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων το ελληνικό δημόσιο, επιστρέφοντας σε πρακτικές που εφαρμόζονταν προ της ένταξης στην ΟΝΕ, ενδεικτικό της τεράστιας δημοσιονομικής δυσκολίας της φετινής χρονιάς.

Οι "ώριμες" οφειλές των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές και τις εταιρίες εμπορίας ιατρικού εξοπλισμού, οι οφειλές, δηλαδή, που ξεπερνούν τις 60 ημέρες και φτάνουν ως και τα έξι χρόνια(!), ανέρχονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Υγείας, στα 5 δισ. ευρώ.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για την κάλυψη του παραπάνω χρέους με έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι οφειλές του ΙΚΑ.

Οι αρχικές σκέψεις για κάλυψη των χρεών εν μέρει με ρευστό και κατά το υπόλοιπο με τίτλους του Δημοσίου δείχνουν να εγκαταλείπονται λόγω των μεγάλων δημοσιονομικών δυσχερειών. Η κάλυψη των χρεών των νοσοκομείων με ομόλογα αποτελεί πισωγύρισμα 10ετίας για το ελληνικό δημόσιο καθώς οι τρεις τελευταίες ρυθμίσεις είχαν διενεργηθεί με χορήγηση μετρητών.

Το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 5 δισ. ευρώ καθώς τα χρέη των νοσοκομείων αποτελούν μέρος του κρυφού χρέους. Και μάλιστα, σε μια χρονιά που τα τοκοχρεωλύσια ανέρχονται σε 42 δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο εκτιμάται ότι θα πρέπει να δανειστεί επιπλέον 5 δισ. ευρώ για να καλύψει το έλλειμμα και να εκδώσει άλλα τόσα ομόλογα για να χορηγήσει τα 5 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται ενδεχόμενες άλλες υποχρεώσεις από το κρυφό χρέος που θα πρέπει να πληρωθούν φέτος.

**** Έντοκα γραμμάτια ζητούν οι επιχειρήσεις

Οι επαφές με τις φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ήδη ξεκινήσει αλλά προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν το Δημόσιο προτίθεται να δώσει ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια. Οι τρεις προηγούμενες ρυθμίσεις (η τελευταία με ημερομηνία 31/12/04) είχαν διενεργηθεί με καταβολή μετρητών και χορηγούμενη έκπτωση 3% - 5% από πλευράς πιστωτών.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να χορηγήσει έντοκα ή ομόλογα προκαλεί την αντίδραση των πιστωτών των νοσοκομείων, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος για τη διαχείριση της απαίτησης, με ερωτηματικό, δε, το πόσο άμεση ρευστότητα θα συνεπάγεται η απόκτηση ομολόγων. Οι εταιρίες ζητούν έντοκα ομόλογα με δικαίωμα -άμεσης- μεταβίβασης και όχι υποχρέωση διακράτησής τους μέχρι τη λήξη τους.

Το πιο καταστροφικό σενάριο, σύμφωνα με οικονομικούς διευθυντές εταιριών που έχουν υψηλές απαιτήσεις από τα δημόσια νοσοκομεία, θα ήταν να αποφασιστεί χορήγηση ομολόγων με ή χωρίς δικαίωμα μεταβίβασης. Με δεδομένη την απουσία ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα οι εταιρίες θα βρεθούν σε αδυναμία να ενεχυριάσουν τα ομόλογα και αν το πετύχουν θα αντλήσουν τελικώς μικρότερα έσοδα από το ύψος της απαίτησής τους.

Στην περίπτωση που προκριθούν τα ομόλογα τότε είναι σίγουρο ότι αρκετοί προμηθευτές του Δημοσίου θα προτιμήσουν να προσφύγουν δικαστικά, ζητώντας την καταβολή των χρεών εντόκως. Πρακτική που τα τελευταία χρόνια καθίσταται όλο και συχνότερη από πλευράς προμηθευτών.

**** Ώριμες απαιτήσεις 200 εκατ. ευρώ για την Alapis

Ο συντριπτικός όγκος της απαίτησης των 5 δισ. ευρώ ανήκει στις πολυεθνικές του φαρμακευτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Από τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες ο όμιλος Alapis (συμπεριλαμβανομένης και της προσφάτως εξαγορασθείσας ΠΓΝ Γερολυμάτος) έχει "ώριμες" απαιτήσεις από το Δημόσιο ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η επίπτωση για την Alapis θα είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα ενισχύσει ισόποσα το κεφάλαιο κίνησης και συνακόλουθα τον δανεισμό της.

Απαιτήσεις της τάξης των 35 με 40 εκατ. ευρώ έχει από το Δημόσιο η Medicon, ενώ έχει και απαιτήσεις από το ΙΚΑ (δεν συμπεριλαμβάνεται στη ρύθμιση) μικρότερες των 10 εκατ. ευρώ. Η Medicon έχει προσφύγει ήδη για κάποιες από τις απαιτήσεις της που δεν υπάχθηκαν στην τελευταία ρύθμιση του 2004 στα ελληνικά δικαστήρια ζητώντας την αποπληρωμή τους εντόκως.

Για την έτερη εισηγμένη του κλάδου, Lavipharm, η απαίτηση από το ελληνικό δημόσιο περιορίζεται σε μόλις 5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v